Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/euzivot

Marketing

Tableti i laptopi povećavaju nejednakost u obrazovanju

Sve veća uporaba digitalnih pomagala pri učenju povećava nejednakost u školi, tvrde organizacije Roditelji & obrazovanje, Zaklada Leergeld i krovna organizacija u srednjim školama - Vijeće za obrazovanje. Oni žele da se računala uvrste u Zakon o besplatnim školskim knjigama.

Laptop i tablet

U nekim srednjim školama roditelji moraju izdvojiti i do 1 200 eura za laptop od Applea kojeg bi njihovo dijete koristilo na nastavi, dok u drugim školama srednješkolci prvih razreda dobivaju tablete besplatno.

Mnogi roditelji se žale da ih škole prisiljavaju da kupuju skupe tablete ili prijenosna računala. Ako ih ne kupe, pozivaju se na razgovore u školu, a učenici ne mogu pratiti određene predmete. Nekim roditeljima je čak savjetovano da potraže drugu školu.

"U obrazovanju se stvara nova praksa obveznih roditeljskih doprinosa za tablete ili prijenosna računala. To su znatna financijska sredstva po učeniku" - stoji u pismu što ga je u Donji dom poslala platforma Roditelji & obrazovanje.

Na uzorku od 65 škola utvrdili su da se kod 47 škola roditelje stavlja pod veliki pritisak za kupnju skupih Apllea, a u svega pet škola roditelji mogu odlučiti hoće li ili ne dobrovoljno kupiti skuplji ili jeftiniji uređaj..

Laptop i tablet

Što kaže zakon?

O roditeljskom financijskom doprinosu zakon o obrazovanju kaže slijedeće: "...prijenosno računalo ili tablet nije besplatni nastavni materijal. Srednje škole nisu obavezne besplatno dati laptop ili tablet, a isto tako škole ne mogu i ne smiju prisiljavati roditelje ili staratelje da oni plate te troškove. ... "

No, piše i slijedeće: "zamjenjuje li škola veći dio udžbenika sa digitalnim nastavnim materijalom, tada ta škola mora osigurati taj materijal. U tom slučaju škola može zatražiti dobrovoljni doprinos roditelja. Ako ne žele ili ne mogu, roditelji nisu obavezni platiti ovu dobrovoljnu naknadu... "

Vijeće za Srednješkolsko obrazovanje tvrdi da je veoma komplicirano tko bi trebao platiti za digitalizaciju, te ističe da same škole nemaju novca za plaćanje tih uređaja.

"Udžbenici su nadoknađeni kroz zakon, a laptop nije. Zakonski, škole moraju kupiti sve potrebne materijale za učenje, ali ovo jednostavno nije moguće. Škole su tada prisiljene tražiti doprinos roditelja" - kažu u Vijeću.

Besplatno školovanje

U Nizozemskoj su udžbenici i nastavni materijal besplatni za učenike, kako u osnovnom tako i u srednjoškolskom obrazovanju. Škole su obvezne osigurati besplatne knjige i druge nastavne materijale, a roditelje upoznati o onome što moraju sami kupiti za svoje dijete. Na pr. atlas, kalkulator, sportsku odjeću, rječnici, rokovnik, prijenosno računalo, fascikle, olovke i sl.

Na knjige se plaća polog

Škole mogu tražiti od roditelja polog (kauciju) za besplatne udžbenike. Ovo je zbog toga kako bi se osiguralo da učenici na odgovarajući način koriste knjige. Polog za udžbenike je dobrovoljan, ali ako učenik na kraju školske godine vrati oštećenu knjigu, onda mora platiti tu knjigu kao novu.


Post je objavljen 04.02.2017. u 15:53 sati.