Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

ANDRIJA Mt 4, 18-22 (Palma, 30.11.2000.)

Image and video hosting by TinyPic
UVOD: Andrija po uzoru na Učitelja ponesen ljubavlju, ljubio je do smrti, kao i učitelj raspet na križu. Onom u obliku slova "X". Koji je postao i saobraćajni znak. Susretneš li ga, sjeti se Andrije; sjeti se njegove ljubavi.
Andrija – "Protoclete" = Prvopozvani
Iz Betsaide je, malog ribarskog mjesta u Galileji.
• Petar i Andrija podižu svoj pogled od mreža k Isusu.
• Ugledali su se. Što je tko u komu vidio?
• Isus u njima nadu, želju, umor, iščekivanje.
• Oni u Isusu odgovor, smisao, ljubav.
• Hajdete za mnom!
• Autoritet gradi na riječima: "za mnom"
• Nije samo putokaz, nego put, suputnik i supatnik.
• Zaveo ih je i dali su se zavesti.
"Ne trebaju zdravi liječnika nego bolesni. Nisam došao zvati pravedne nego grešnike na obraćenje." Jesi li bolestan? Jesi li grešan? Ako jesi dobro je, na pravom si mjestu.
- "Tražeći ljude za velika djela" ... žeđajući da ga žeđamo ... tražeći onoga tko će ga voljeti
- njegova radost je u tom da se mi zbog njega radujemo
- kaže ti: daj mi samo da ti se posve dadnem ... Ne dopusti da večeras "ljubav ne bude ljubljena"
"Ugleda" te
- Samo ako si "carinik", dakle: svjestan grešnosti, nedostojnosti, izopćen, ocrnjen, bespomoćan, bez utjehe, svjestan nepravde koju činiš - a nemoćan da se iz toga iskopaš.
- proniknu te; vidi tvoje srce. ("Čovjek gleda vanjštinu, a Bog nutrinu")
Kakvog te Bog vidi? (Pogledaj se njegovim pogledom...)
Filip kao maljem ošinut, smjesta kreće. (usp. Lk 9,57-62)
Isus se svojim stavom razlikuje od svih rabina svog vremena kojima je ispod časti da sebi traži učenike. Kod Isusa nitko ne može biti njegov učenik ako ga on ne pozove.
Želju, gotovo zapovijed da nekud odem, da nešto drugo vidim i saznam od onoga što je već oko mene, osjetila sam davno, još u djetinjstvu. Slušala sam brodska mukanja iz Male luke u Dubrovniku,. Od njih me prožimala drhtavica kao da me netko zove imenom na koje se moram odazvati. Znala sam da moram negdje za tom sirenom, negdje jako daleko, u neki posve drukčiji svijet. I pošla sam. Tek poslije mnogo godina i putovanja, shvatila sam ono što sam nazvala "indijskim" iskustvom. A to je: putovanje i daljina bili su način saobraćaja s blizinom. Morala sam i…i "tamo" da bih boje vidjela i razumjela ovo što je ve… bilo tu. (Vesna Krmpotić, u Radmila Gikić: Razgovori o Indiji, Osijek 1989)
- Znaš li kad te i gdje Isus nađe, ugleda i pozva?
- Kojim te riječima pozva?
Današnji čovjek treba ljudi koji dolaze iz blizine Božje. ... "Idemo s vama, jer čusmo da je s vama Bog." (Zah 8,23)
“Ako danas glas mu poslušate ne budite srca tvrda.”
Petar nije izabran jer je ljubio najviše, nego je izabran da ljubi.
Krpati svoju mrežu znači kajati se za grijehe.
Zašto Isus ide baš među ribare? Oni su naviknuli na nesigurnost, nepredvidivost, ribe dolaze same... Široki obzori. Love ne s puškom, ne gonjenjem... nego samo što dođe u mrežu.
Da je Krist za početak odabrao nekoga govornika, taj bi kazao: Izabran sam zbog svojega govorništva. Da je izabrao nekog senatora, taj bi rekao: izabran sam zbog svojega dostojanstva. Konačno, da je izabrao nekoga vladara, taj bi rekao: Izabran sam zbog svoje vlasti. Stoga neka oni šute, neka čekaju, neka se malo smire. On ih neće zapustiti ni prezreti, ali neka ostanu po strani da se ne bi sami u sebi hvalili samima sobom. Isus kaže: daj i ribara, daj neznalicu, daj nevješta, daj mi onoga s kojim se senator ne dostoji ni progovoriti pa i kad kod njega kupuje rubu. Njega mi daj i kad ga ispunim sobom, bit će očito da to ja činim. (Iz homilije sv. Augustina)

Post je objavljen 22.01.2017. u 07:00 sati.