Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

STJEPAN PRVOMUČENIK (Zamet, 1997)

Image and video hosting by TinyPic
Jučer radost i blagost jaslica - danas okrutna smrt.
Jučer rođendan Kralja - danas rođendan njegova vojnika.
Jučer Nebesnik rođen za zemlju - danas zemnik rođen za nebo.
Jučer je Isus došao s darom ljubavi - danas mu Stjepan dar uzvraća ljubeći ga do smrti.
Božić nije tek blagdan koji raznježuje naša srca, već nam donosi dar ljubavi prijeko potreban dar za suočiti se sa svime što nam svakodnevnica donosi. Ljubav koju nam donosi Božić je da nas ponese: Ljubav nas Kristova nosi ...
Ljubav čini nevjerojatne stvari. Stjepan ne samo da zbog ljubavi umire za Krista, nego istom ljubavlju i za neprijatelje moli. Na taj način Savla pridobiva za Krista. Krv mučenika sjeme je kršćanstva. Tvoja radikalna ljubav, rodit će za Krista tvoje neprijatelje.
Pavao i Stjepan su u nebu. Jedan i drugi su u nj dospjeli ljestvama koje se zovu ljubav.
***
“Poduprt ljubavlju, pobijedio je bijesnoga i okrutnog Pavla i tako zaslužio da mu progonitelj na zemlji bude sudionikom na nebu. Ta sveta i neutrudiva ljubav htjede molitvom zadobiti one koje propovijeđu nije mogla obratiti. ... To je, braćo, pravi život, jer tu se Pavao ne stidi zbog toga što je sudjelovao u ubojstvu Stjepanovu, nego se Stjepan raduje zbog Pavlova sudrugarstva - jer u obojici ljubav slavi slavlje. Ljubav je u Stjepanu pobijedila bijes Židova, ljubav je u Pavlu pokrila mnoštvo grijeha.” (Fulgencije Ruspijski, brevijar, sv. 1, str. 866)
***
“Stjepan, pun Duha Svetoga, uprije pogled u nebo i ugleda slavu Božju i Isusa gdje stoji zdesna Ocu.”
“Stjepan se baci na koljena i povika iza glasa: Gospodine Isuse, ne uzmi im ovo za grijeh!”
“Nitko nije mogao odoljeti mudrosti i Duhu kojim govoraše.”
Ljubav koja te radošću kruni, bolju će te raspeti.
Ljubav je dragovoljna smrt. Jer vjeruje da živi i nakon smrti.
Pohodi li te ljubav spreman budi na umiranja.
Ljubav te čvrsto uvjeri da se zbog nje isplati sve izgubiti, sve oprostiti, sve podnijeti.
Ljubav, to nije tek osjećaj prema onom kog ljubiš. Ljubav je biće koje od sada u tebi živi i tvojim životom upravlja. Bog nam daje ljubiti – ali u stvari je on taj koji od sad u nama ljubi i vodi nas kamo ne bi smo svojim ljudskim htijenjem željeli. Kog pogodi ljubav, taj je mrtav sebi. Ne pogađa li Amor strelicom srce. Ljubav nas ubija, da ona zaživi u nama.
Povjerovati ljubavi je rizik. Kad te ona ponese, ne znaš kako ćeš završiti.
Dana nam je milost u Krista ne samo vjerovati nego i za njega trpjeti. (sv. Pavao)
Čovjek može utrnuti vatru boli i upast će u drijemež. Ali ne ugasi li je moći će upaliti vatru mudrosti.
Tvoja bol je tvoj tabor.
Kad te ljubav zove slijedi je, premda su joj putovi tvrdi i strmi. A kad vas krila njena ponesu, predajte joj se, premda vas mač skriven u njezinim perima može raniti. … Kao što vas ljubav kruni, tako će vas i raspeti. Jer, koliko vam pomaže da rastete, toliko vas i potkresava. … Poput snopova žita ona vas u se skuplja. Ona vas mlati da bi vas razgolitila. … Ali, ako u svojem strahu budete tražili samo ljubavni mir i ljubavni užitak, bolje vam je da pokrijete golotinju svoju i da odete s gumna ljubavi. U svijet bez godišnjih doba, gdje ćete se smijati, ali ne punim smijehom, i gdje ćete plakati, ali ne svim svojim suzama. … Kad ljubite, ne valja da kažete: "Bog mi je u srcu", nego radije: "Ja sam u Božjem srcu." I ne mislite da možete upravljati putem ljubavi, jer ljubav, vidi li da ste vrijedni toga, upravlja vašim putem. (Džubran, Prorok)

Post je objavljen 26.12.2016. u 08:50 sati.