Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

25C NEPOŠTENI UPRAVITELJ Lk 16, 1-13 (Palma, 23.9.2001.)

Image and video hosting by TinyPic
U ovom evanđelju bogataš je slika Boga, a upravitelj njegova bogatstva svatko je od nas. Njegova dobrota mjera je našoj dobroti, njegova pravednost mjera našoj pravednosti. Stoga dok stojimo pred njim nitko od nas ne može reći da je dovoljno pravedan i dobar. Polagati račun pred njim, znači suočavati se svojom nepravdom, a time i s vlastitom osudom, i spoznajom da više nismo dostojni biti upravitelji. I tad, što činiti? Kako svratiti sreću na svoju stranu?
Valja znati "prevariti" Gospodara, počinjući postupati na njegov način – čineći dobro i iskazujući milosrđe. Naši nam se dugovi praštaju, kad drugima dugove praštamo. Sebe od zaslužene nemilosti spašavamo iskazujući drugima milost. Za pohvalu je snalažljivost upravitelja koji se toga dosjetio, pa makar i jer mu drugo nije ni preostalo. Ako već ne činimo dobro zbog ljubavi prema bližnjima, budimo mudri pa im činimo dobro iz straha da će nas u protivnom stići kazna.
Biti snalažljiv znači znati odustati od vlastite propasti; znati si osigurati zaštitu Božju; stati u zaštitu ugroženih – makar pri tom i nesavršenim motivima bili vođeni. Znači znati osigurati si prijatelje od nepoštenog bogatstva. Jer tko može za sebe reći da je pošteno stekao sve što ima? Sve dok imamo ono što drugi nemaju, premda se i drugi jednako trude to isto imati – mi ne možemo reći da smo samo svojim poštenjem do toga došli. Sve što imamo uvijek nam je darovano; upravitelji smo, u posjedu smo nečeg što nije naše, nepoštenjem (milosrđem) darovatelja nam je povjereno. Pa ako smo nevjerni u nepoštenom, tj. darovanom – kakvi bi smo tek bili u poštenom, tj. zasluženom? Ako s tuđim postupamo kao da je naše, kako bi smo tek s tim postupali da je stvarno naše?
Uvijek smo samo upravitelji povjerenih darova, nikad vlasnici. I valja nam imati na umu da se darovima nikad ne služi, već se njima služi upotrebljavajući ih po nakani darovatelja. U protivnom darovanom se bogatstvu klanjamo. Otpadamo od Boga – jer klanjati se ne može Bogu i bogatstvu.

Post je objavljen 18.09.2016. u 11:18 sati.