Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

23C NEDJELJA KROZ GODINU Lk 14, 25-33 (Zamet, 1998)

Image and video hosting by TinyPic
S njim je putovalo silno mnoštvo. Doći k njemu još ne zna i biti njegov učenik. Nije dovoljno vrzmati se oko njega. Valja “mrziti”... Oca, majku, ženu, djecu, braću i sestre. I još, što god još ima, i svoj vlastiti život.
Isus je paradoksalan i šokantan da istakne važnost odluke za njega. Želi reći da nijedna naša ljubav ne smije biti ispred ljubavi prema njemu. To isto se može reći: “Ljubi Boga svim srcem, dušom i umom svojim.”
To kaže stoga jer počesto nas ljubav prema stvarima, sebi ili drugima učini neslobodnima. Događa se da ih ljubimo kao apsolutne vrijednosti, a ne kao stvorenja. Svjedoci smo da roditeljska ljubav slijepo usmjerena prema vlastitoj djeci, koči njihov razvoj, jer ih takva ljubav primorava da ispunjavaju roditeljeva očekivanja, a roditelje čini tjeskobnima i žalosnima, jer se ta očekivanja ne ostvaruju.
Valja znati da svaka prava ljubav od Boga dolazi, jer Bog je ljubav. Od njega odvojena ona besciljno pluta. Ne zna svoj početak, pa ni cilj. Na nama je da budemo samo protočnici njegove ljubavi. Da, primijetimo da je sve stvoreno jer je od njega ljubljeno. I u svemu stvorenom želja da ljubi zapravo k Bogu smjera. Na nama je da progledamo i ugledamo se u ozračju te ljubavi, i na to ozračje upozoravati druge. Tako volim sebe jer me Bog voli, i druge jer ih Bog voli. A u sebi i drugima samo Boga. Svaka naša ljubav bez Boga, ona je pokušaj imati sunčevu zraku bez sunca.
Prekinimo već jednom s bolećivim ljubavima, onima bez Boga, jer takve su ljubavi kao poljubac bez srca, samo puki “cmok”. One su ko gljive koje bez kiše postaju otrovne.
Ali još nešto. Učenik mora i križ nositi.
Kuću koju smo započeli graditi je naš život. Za izgraditi ga valja nam pripraviti ovo dvoje potrebno: Boga ljubiti povrh svega i prihvatiti se posla, nositi svoj križ.('onaj')


Post je objavljen 04.09.2016. u 10:49 sati.