Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

IMAM TI NEŠTO REĆI Lk 7, 36-50 (Šalata, 1992)

Image and video hosting by TinyPic
Taj “neki farizej” očito ne zna koga je pozvao u kuću. Možda je namjeravao sebi podići ugled među drugima, tako da pozove tog po svud poznatog Isusa čudotvorca, proroka ... (Što li je već?) Htio je sebe promovirati dovodeći medijsku zvijezdu za svoj stol.
On još ne zna da sebe nitko ne može pozvati u Isusovo društvo. Isus je taj koji poziva. No Isus se na izgled da manipulirati, pristaje na tu paradu koju farizej želi izvesti, samo zato da pokuša farizeju otvoriti oči.
I počelo je. Na zgražanje sviju Isusu prilazi javna grešnica, ona kojoj nipošto nije mjesto među ovim elitnim društvom. A Isus, poznavalac ljudskih srdaca vidi u njoj ono što i u svakom čovjeku: čežnju za ljubavlju i ljudsku krhkost. To što je njena krhkost zbog okolnosti postala bjelodana, ne znači da i oni naizgled čestiti i čisti ne bi mogli u stanovitim okolnostima biti ono što i ona. (A tko zna, možda i među tim uglednim sustolnicima ima poneki koji je k njoj svraćao na uslugu?)
Pred Isusom je situacija grešnice bolja nego situacija farizeja. Ona je svjesna svoje bijede i Isusove neograničene ljubavi koja prašta. Farizej, naprotiv, ne vidi u sebi grijeha - a Isus mu je kao Bog nepoznat.
“Šimune, imam ti nešto reći.” To je ono zbog čega mu je Isus došao u kuću. Situacija se okreće. Sad je Isus u ulozi domaćina, on je onaj koji se javlja kao pozivatelj.
Isus se odazvao pozivu na objed da pozove domaćina k sebi, u svoju blizinu, na gozbu u Kraljevstvu svome.
Na vrlo obazriv način govori mu da je i on, farizej, grešnik. Da bi i njemu mogli biti otpušteni grijesi kao i ovoj grešnici. Ali samo kad bi ljubio. A ljubio bi kad bi shvatio koliko duboko seže Božje praštanje.

Post je objavljen 12.06.2016. u 12:01 sati.