Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

4 C Vazmena, DOBRI PASTIR Iv 10, 27-30 (Zamet, 2. svibnja 1998.)

Image and video hosting by TinyPic
U ono vrijeme: Reče Isus: “Ovce moje slušaju glas moj: ja ih poznajem i one idu za mnom. Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih i nitko ih ne može ugrabiti iz ruke Očeve. Ja i Otac jedno smo.” (Iv 10, 27-30)
1) Ovo je Isusov odgovor na pitanje da li je on Krist? Židovi ne vjeruju jer nisu od njegovih ovaca. U nj vjeruju oni koji ga slušaju, poznaju i slijede.
2) Svaki čovjek, svjesno ili nesvjesno, teži za nekim tko ga razumije i prihvaća; tko je ispred nas u znanju i iskustvu, te kome možemo povjeriti svoj život. Treba nam Dobri Pastir koji:
- Štiti svoje: "Nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke",
"Pa da mi je i dolinom smrti proći zla se ne bojim jer ti si sa mnom"
Koliko smo mi jedni drugima pastiri, u smislu da štitimo jedni druge?
- Poznaje ih: Poznaje nas samo onaj tko nas voli
Isus poznaje u smislu da vidi duhovne potrebe svakog pojedinog te mu daje duhovnu hranu kakva mu zbiljski treba. "Ja im dajem život vječni i neće propasti nikada"
- Daje im život: "Gospodin je pastir moj, ni u čem ja ne oskudjevam… na vrutke me tihane vodi i krijepi dušu moju", "U tebi je izvor životni, tvojom svjetlošću mi svjetlost vidimo", "Ja im dajem život vječni i neće propasti nikada."
- Traži izgubljene: "Poslan sam izgubljenim ovcama doma Izraelova". Ostavlja 99 ovaca, da potraži zalutalu. A onda je stavlja na ramena.
- Svoj autoritet gradi na riječima "za mnom": Nije samo putokaz, nego i put, suputnik i supatnik. "Kome da idemo kad ti imaš riječ života vječnoga"
- Ljubi ih do kraja, daje život za svoje ovce: "Veće ljubavi nema od ove, da tko život svoj dadne za svoje prijatelje."
3) Bog dio svog autoriteta prenosi i na nas. Svi smo mi ovce i pastiri. Svima nam je netko povjeren. Pozvani smo biti pastiri, a ne goniči. "Gospodin nam je dao ovce da ih strižemo, a ne da ih gulimo." (Papa Grgur) Stoga se valja upitati: "Da li ti je stalo do vune, mesa i mlijeka – ili do ovce?" (Augustin) Jer konačno, i ovce i pastiri podložne su jednom Pastiru.
Daj mi biti glupa ovca koja samo tvoje pete gleda.

Post je objavljen 17.04.2016. u 08:39 sati.