Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iznjeneperspektive

Marketing

O porezu, zarukama i odrastanju

Sad ću postaviti jedno glupo pitanje. Što znači odrasti? Napuniti 18. godina? 20? 30? Svi ti okrugli rođendani zvuče kao da donose gomilu promjena i nevjerojatan broj novosti, no sam rođendan ne mijenja apsolutno ništa.
Da, svaki put iščekuješ ponoć očekujući magičnu transformaciju u novu, odgovorniju i ozbiljniju osobu. No to se nikada ne dogodi. I dalje si ti ti, idiot koji vlastitu vrijednost procjenjuje na temelju broja poruka koji stigne u prvih 10 minuta. I ne, fejs se ne računa.
Jedina stvar koja se stvarno promijeni kad napuniš 18. godina je da te magično prestanu tražiti osobnu. Kako to prodavači znaju, ne znam.
No nebitno, dakle sami rođendani ne donose ništa (osim poklona), no to ne znači da se stvari ne mijenjaju.
U zadnje vrijeme, evo, primjećujem promjene u svojem, ali i u životima svojih dragih prijatelja. I to nisu neke goleme promjene, već sitnice, koje ne zamijetite da su se pojavile, sve dok se jednog dana ne možete sjetiti u kojem trenutku ste ih počeli činiti. Ali na kraju krajeva, sitnice i jesu te koje čine život.

1. X i Y su zaručeni.
Prvi put kada primijetimo da prema svojoj dobi više nismo djeca, je onaj trenutak kad vidimo prve zaruke na svom fejsu. Zaruke osobe s kojom smo možda išli u razred u osnovnoj/srednjoj školi ili, nedajbože, osobe s kojom smo upravo mi nešto petljali...nekad davno...negdje...u jednom trenutku života. I sada, dok mi scrollamo fejsom u svojoj pidžami koju nismo presvukli već danima odbijajući pripremati ispit na faksu, shvatimo...osoba koju znamo...se ženi.
Iskreno, manje me šokira kad čujem da je cura trudna pa se žene, jer to razumijem, to mi je u redu. Ali kad to učine iz vlastite želje...postane mi jasno da su oni ušli u jedan sasvim novi period svog života. U kojem se trenutno i mi nalazimo...u svojoj pidžami...jedući čokoladu...i razgovarajući preko skypea o tome umjesto da učimo.

2. Ne mogu, radim.
Razlozi zašto nam u srednjoj propadaju dogovori mogu biti raznovrsni od „u kazni sam jer sam dobio 1“ do „nemam para, nisu mi dali džeparac…jer sam dobio 1“. Dobro, možda ne toliko raznovrsni.
No sasvim je drugačiji osjećaj dobiti odgovor: „Ne mogu, radim.“
On dovodi do vrtloga emocija unutar našeg bića, počevši od ponosa što naš prijatelj/ica radi, srama što mi to ne činimo i brige za naše prijateljstvo jer će nam se mogućnosti izlaženja veoma promijeniti, koliko zbog njihovog nedostatka vremena, toliko zbog našeg nedostatka financijskih sredstava.
Rečenica „Ne mogu, radim“ djeluje kao noga u guzicu. Bolan udarac koji dovodi do gubljenja ravnoteže. No u toj situaciji možemo ili pasti na pod ili izvesti piruetu. Odluka je na nama.3. Dogovori konstantno propadaju.
Ovo se donekle nadovezuje na prijašnju stavku. Ono što sada uistinu primjećujem je koliko je teško vidjeti prijatelje koji ne studiraju sa mnom. Rasporedi predavanja su nam nebo i zemlja, a uz to, svatko se još bavi stotinama drugih aktivnosti od paralelnog učenje četiri jezika do gore spomenutog posla.
Vidjeti se s prijateljima zahtjeva golemu količinu truda i planiranja…no kada se uspijemo vidjeti, čini se kao da se ništa nije promijenilo. Iako je i svi to znamo.

4. Mama više ne dogovara termine.
Ovo je jedan od najčešćih primjera koje mi frendovi kažu kad ih pitam po čemu vide da odrastaju.
Prema riječima jedne moje prijateljice: „Nekada kad bih bila bolesna, mama bi dogovorila pregled. Kad bi trebalo obaviti bilo kakav administrativan posao, mama bi to obavila. Kad bih se zblamirala, mama bi počistila nered. A sad…sad ja moram paziti kad se moram naručiti kod doktora, kad moram otići u Finu, kad moram platiti račune… I ne znam kad se to dogodilo jer me nitko nikada nije naučio kako činiti bilo što od toga. I svejedno to činim.“
I ova pojava je uistinu jedan veliki misterij. Jer smo u jednom trenutku bili djeca koja nikada nisu stupila nogom u banku, a već smo drugi mjesec pričali o režijama, kamatama i kreditima kao da se s time susrećemo cijeli život.
Iako i dalje, godinama kasnije, redovito zaboravljamo platiti režije, ne znamo gdje se nalazi najbliža pošta i nemamo pojma kada točno moramo platiti porez.

5. Planeri i rokovnici
Obožavala sam planere kao klinka, obožavala sam vidjeti te duge stupce u kojima bi moj otac upisivao obaveze koje bi imao taj dan i obožavala sam se smijati kad bi zapisivao dogovore mjesec dana, ako ne i više, unaprijed. I strašno sam željela biti kao on.
No nisam imala potrebe za planerom, nisam imala što zapisivati u njega jer mi je svaki tjedan izgledao isto. U redu, vrlo često bih zaboravila napisati zadaću, no ako ću biti iskrena, i da sam ju zapisala negdje kao podsjetnik, vjerojatno ju ne bih napravila.
Danas, ako nešto ne zapišem, računa se kao zaboravljeno. I moji prijatelji se uglavnom slažu s time.
Srećom, planeri su tako bolno preslatki.6. Korištenje maila
Za svaku mladu osobu postoji trenutak kad ju netko prvi put pita za mail i taj trenutak se može neopisivo lako uočiti jer će ta mlada osoba iznenada početi kašljucati i odugovlačiti prekrivajući zažarene obraze dlanovima.
Zašto?
Jer do sada nije koristila mail, a jedina email adresa koju ima, je ona koju je napravila na hotmailu u 4. razredu osnovne škole (badboy94 i tokiohotel4ever gledam u vas). To je vatreno krštenje ulaska u odraslu dob, a od tada pa nadalje ime.prezime@gmail.com postaje svetinja.
Također, još jedna ključna promjena je kad nam ulazni inbox prestane biti pun mailova od samog sebe. Oh taj efikasan način na koji pohranjujemo podatke kad nema USB-a pri ruci.
I ti mailovi konačno imaju svoj predmet za razliku od dosadašnjih zbog čega smo provodili golemu količinu vremena tražeći poruku koja sadržava dokument koji nam je bio potreban. Zašto nismo pisali predmet maila? Ne znam, a gmail nas je još tako lijepo upozorio da to nismo učinili.7. Razgovori započinju s „pročitala sam članak na….“
Iznenada svi čitaju članke. Jedan dan je glavna tema bila tko je s kime završio prošlu subotu, drugi dan se žustro raspravlja o članku koji je izašao na Business Insideru. Prijelaznog perioda nema. Dobro, lažem, ima, prijelazni period je onaj u kojem se pitamo u kojem trenutku su svi počeli pratiti politiku i zašto mi nismo.

8. Hrana i piće

5 litara vina za 20 kuna postaje neprihvatljivo (osim u iznimnim situacijama). I to ne zato što smo snobovi, već zato što loše padne na želudac (a vjerujem da više nitko nema želju ni vremena provesti cijeli dan na wc-u - s glavom ili guzicom, svejedno je). Fina vina koja se neće trebati miješati s nekim jeftinim sokom koji bi ubio kiselinu su sada najveći gušt…ako se ima novaca, a ako nema…a jebiga, 5 litara za 20 kuna ponekad može proći.
Isto vrijedi i za hranu. Premasno, preslatko, prekalorično…ostavlja bolne tragove. No to ne znači da prestajemo jesti pizzu…samo da ćemo se nakon toga žaliti koliko nas boli trbuh.9. Nedostatak tjelovježbe ostavlja svoje posljedice
Mislim da su se svi moji frendovi, u jednom trenutku tijekom srednje škole, prestali baviti sportom na nekoliko mjeseci, ako ne i duže. Naprosto je bilo drugih stvari koje su zahtijevale našu pažnju (tko je koga riješio prošlu subotu i tko je popio najviše od onih 20 litara vina).
Danas, eto, osjećamo posljedice, bilo da je to glavobolja zbog nekretanja, kašalj zbog pušenja ili ozljeda koja nije pravilno zaliječila jer nismo otišli na pregled misleći da će proći samo od sebe kao do sad, da, osjećamo posljedice svih loših odluka. I vrlo dobro znamo da je sad pravo vrijeme da se pokrenemo i spriječimo probleme u budućnosti.

10. Kreme
Ne, još uvijek nemamo bore, no koža nam je iznenada popizdila. Ne skinuti šminku prije spavanja znači gasiti požar na licu iduća dva tjedna, a stres i neprospavane noći dovode do golemih podočnjaka.
Frendica mi je pričala da je primijetila naznake borica oko očiju te je pitala majku koju da kremu za oko očiju kupi. I najviše ju je šokiralo što je njena majka to prihvatila sasvim mirno, kao da je to najnormalnija stvar na svijetu. Jer je i njoj sada to potrebno.

PS. Ako ste izdržali pročitati ovaj tekst do kraja (što očigledno jeste jer ste još uvijek tu), zamolila bih vas za uslugicu. Ako biste mogli kliknuti na ovaj link 8 moskovskih lekcija - Putin, vodka i skupi auti i pomoći mi da uđem u finale natječaja. Ništa drugo ne trebate učiniti, a ja ću vam biti zahvalna do neba i natrag :))


Post je objavljen 28.02.2016. u 20:31 sati.