Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

3C KORIZMENA, NEPLODNA SMOKVA Lk 13, 1-9 (Zamet, 14. ožujka 1998.)

Image and video hosting by TinyPic
Javne nesreće koliko god nas potiču na sažaljenje, a osobito na građansku solidarnost - treba da nas još više stalno potiču na religioznu budnost te nas takvi događaji ne zateknu neobraćene, nespremne za vječni susret s Bogom.
Netko = Bog
Smokva = mi
Vinogradar = Isus
Plod = ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost, krotkost, uzdržljivost.
"Čitavo stablo odozdo do gore, sve od korijena do vrha usmjereno je na plod. Tako treba biti i s čovjekom. Sve u njemu, čitavo njegovo biće, sve što čini i propušta, treba biti usmjereno na plod. A plod je ljubav. U Evanđelju nije riječ o tome da čovjek uspije, nego da donosi plod. Uspjeh - njega čovjek sam uživa. Plod - od njega žive drugi." (Phil Bosmans)
Mi smo ta smokva. Zasađeni smo, dakle naše postojanje nije od nas, nego od drugoga - od tog Nekog. Zasadio nas je u svom vinogradu. Svijet u kom živimo je Njegovo vlasništvo, kao i mi u tom svijetu.
Kao što je smisao smokve da neživu tvar: vodu, zrak, zemlju, sunčev sjaj - pretvara u jestiv i sladak plod. Tako je i čovjekov smisao da sva stvorenja koji ga okružuju po njemu dolaze svijesti, te po istom čovjeku svom Stvoritelju poklone.
Stvoreni smo, ne da tavorimo dane, nego da plod donesemo. Najizvrsniji plod je svojim životom obznanjivati istinu od koga smo, i kamo idemo. Te svojim djelima pokazivati da smo načinjeni na sliku Božju. Drugim rije ima, naš život mora biti bogat plodovima Duha Svetoga: ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost, krotkost, uzdržljivost. (Gal 5,22)
[Ipak plodove ne možemo dati bez povezanosti s Isusom. On je trs mi loze.]
Isus je i naš Vinogradar, te nas kod Oca zagovara: “Ostavi je ...” Kao i drugdje razotkriva svoje milosrdno srce. "Trske napuknute neće slomiti, stijenja što tek tinja neće ugasiti", "Nisam došao da svijet sudim nego da ga spasim"
On nas okopava: ore po našem srcu, daje križeve, udara po korijenju, uznemiruje, podiže valove. (“Pronikni me svega, srce mi upoznaj, pogledaj ne idem li putem pogubnim...”)
On nas i gnoji: daje poniženja i odvratnoće.( “Dok me nisi ponizio lutao sam...”)
Dobar vinogradar svoje voćke i truje pesticidima, kako bi ih sačuvao od nametnika.
To sve čini da konačno plod donesemo.
- Koje plodove bi ti trebao u svom životu donijeti?
- Zašto ih ne donosiš?
- Kako tebe Gospodin okopava; ime te gnoji?
- Daješ li ti ljudima oko sebe šansu? ("Koliko puta da oprostim?)
Evanđelje o neplodnoj smokvi radosna je vijest za sve one koji više nemaju nade. Dok još posljednji list, napola uveo i probušen, drhti na grani, Bog te ne otpisuje. On hoće da živiš.
--
Hvala ti Gospodine za sve one osobe koji su za nas bili plodna smokva, koji su nas hranili svojim plodovima.
Hvala ti što nam uvijek daješ šansu, što uvijek s tobom možemo početi ispočetka.

Post je objavljen 28.02.2016. u 10:50 sati.