Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

DUH OSLOBODITELJ Lk 4, 18-21 (Lorvran, 31.8. 1998)

Image and video hosting by TinyPic
Ovo je program Isusova djelovanja - magna carta. To je i naš program.
Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza. Formalni uzrok našeg djelovanja. Onaj kojim djelujemo. Sjetimo se iz filozofije razloga djelovanja: uzročni, svršni, formalni. Bog Otac je početni i svršni razlog našeg djelovanja. On nam pred oči (po Sinu) stavlja ideale i poziva nas da ih ostvarujemo, objavljuje nam i da je sjedinjenje s njim u konačnici svrha svih naših nastojanja. Otac nam dakle odgovara na pitanja što? i zašto? Ali Duh Sveti odgovara na pitanje kako? ili ime? On je onaj medij u čijoj prisutnosti pretvaramo u djelo Očeve poticaje. Jer nije dovoljno biti potaknut nešto učiniti, niti je dovoljno imati cilj koji želimo posti i. Treba nam i ozračje za takvo nešto.
U glavnom nam ne manjka jasno a što bi trebali činiti, niti zašto sve to činiti. Nemoć se prostire između starta i cilja. Upravo na dionici koju je nemogu e prevaliti bez prisustva Duha.
Ako nam je npr. cilj Porozina na Cresu (Otac), onda osim čamca (Isus), treba nam i more (Duh).
On je i ono tako potrebno zajedništvo. Kao što je za umijesiti kruh osim estica brašna potrebna i voda. Ali je i izvor moje individualnosti. Duh Sveti nas utapa u Krista, ali ne rastapaju i nas u neosobnu nirvanu, nego nam daje da u Kristu zadobivamo svoj pravi identitet. (“I s duhom tvojim!”)
Stari monasi su govorili da je kršćanin pneumatofor - Duhonostitelj. Duh je naš životni dah. Poetski kazano život se svodi na: Udahni, nadahni, uzdahni, predahni, odahni, izdahni.
Kao što dragi kamen pokazuje svoj sjaj tek kad je obasjan svjetlom, tako i mi tek obasjani Duhom Krista možemo ižaravati, postajemo svjetiljke na gori.
Kršćanin navještaju i evanđelje nema tek u memoriji zakon Kristov, nema pravilo koje nosi u rukama - nego je on živuće evanđelje. On ne ponavlja ono što je Krist govorio, nego daje da Krist u njemu sad govori (Duh ga poučava i podsjeća). Nije magnetofon, nego prijenos uživo.
“Moja rije‡ i moje propovijedanje nije se sastojalo u uvjerljivim rije‡ima mudrosti, već u očitovanju Duha i snage.” (1Kor 2, 1-5)
On me posla - Poslušnost Duhu. Samo činiti Duhom poslan, znači činiti velika djela.
Pavao kaže da “okovan Duhom” ide putovima života (usp. Dj 20, 22).
Poslani smo svijetu donositi radosnu vijest tako da ljude oslobađamo. Ali ne “klasnom borbom”, ni sa mačem niti sa ljudskom mišicom već silom Duha Presvetog.
Blagovjesnikom siromasima - Siromah je tko nema mir, zadovoljstvo, sigurnost, vjeru, ljubav, smisao ... Dadnemo li siromahu ribu nahranili smo ga taj dan, naučiš li ga pecati nahranio si ga za cio život. Daj mu blagovijest.
Sužnjima oslobođenje - Onima koji su u lancima grijeha, ovisnosti, strahu, i sumnji.
Vid slijepima - Što sve ne vidimo...
Pustiti potlačene - Kao dignuti kamen sa trave koja želi rasti.
Godinu milosti Gospodnje - Asocira na jubilarnu godinu, kad se svako 50 godina praštali dugovi, oslobađali robovi ...
Danas se ispunilo - Na meni se taj danas ispunja ukoliko sam Duhom danas zahvaćen. I tek tada po meni se taj danas na drugima događa. Mogu dati samo što imam.
Da li se taj Isusov danas kod tebe dogodio?
Tek Duhom oslobođeni, koji iskusio da je njegovo siromaštvo oboga eno blagoviješću, i da je od sužanjstva oslobođen, i progledao, osjetio da je s njega samih skinuta tlaka, i doživio bezgranično praštanje (godinu milosti Gospodnje); tek taj je poslan da i druge oslobađa. Da se i na njima kao i na njem dogodi ovaj Isusov danas.

Post je objavljen 24.01.2016. u 10:47 sati.