Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

2C, KANA (Iv 2, 1-12)

Image and video hosting by TinyPic
Tek što je sabrao nešto učenika, da ih uvodi u tajne duhovnog života, Isus ih vodi na svadbu. Jasno, tamo se veseli i pije. Život kršćanina je život u radosti.
Nismo rođeni za plač ni tugu nego za radost. Oni kršćani koji su žalosni, doista predstavljaju žalosno kršćanstvo. Bit naše vjere je radosna vijest. Isus je “svijeta razveselitelj”, njemu pjevamo “radujte se narodi kad čujete glas ...”. Radost je najuvjerljiviji argument da li je naš životni ideal ispravan. Ako smo mi kao kršćani turobni, kako možemo biti svijetlo, koga možemo oduševiti. Radost, velim, ne tek veselost. Radost poizlazi iz duboke ukorijenjenosti u smislu i snazi života. To je svijest da mi nitko ne prijeti, da sam zaštićen, da mogu biti ovo što jesam bez stida i straha. Da imam nekoga kome pripadam, i da meni netko pripada. Radost je duboka svijest pripadnosti i blizina osobe koja me ljubi i poznaje. (Tuga je osama, ona je proizvod nevjere.) Kršćanin je pun humora, nikad smrtno ozbiljan. Naš život je svadba, o čemu i govori današnje evanđelje.
Kad Mesija dođe teći će vino u izobilju. Am 9,13: “Planine e procuriti mladim vinom, i svi se bregovi prelijevati njime.” ... "Nemaju vina" - nema tih Mesijanskih dobara.
Marija se brine da ne ponestane radosti. Ona je tu da nas pouči: “Što god vam rekne učinite”
Kako Marija moli? Kratko ga izvještava: “nemaju vina”.
Smisao Isusovog odgovora: “Ti svojom molitvom požuruješ moj čas.”
Zapazimo ulogu Marijinu: ona ima oka da zapazi, srca da posreduje, rije da upozori. Njena je uloga da Isusu kazuje što nam je potrebno, a nas da poziva da činimo sve što nam Isus kaže.
A što Isus kaže? Napuni posude do vrha, onim ime raspolažeš. Do kraja izvrši ono što je u tvojim mogućnostima. I imaj vjeru, kao one sluge koje su običnu vodu nosile ravnatelju stola.
Donesi mu urok svoje žalosti, svoju nemoć da se podigneš, svoj strah i tjeskobu.
Kao što ako ti se cipela poderala, ne možeš tek do i postolaru da ti je popravi. Treba je donijeti, ali i vjerovati da će ti je postolar doista popraviti. Bog nagrađuje naš napor i našu vjeru.
Vjeruj kao Marija koja se Isusu obraća za pomoć, i kao sluge koje nose vodu ravnatelju stola.
6 posuda = 600 litara; do vrha = obilje, dobrog vina - kvaliteta mesijanskih dobara
Kamene posude ... a ne mješina - znak trajnosti
Kad je voda stala pred Stvoritelja, spoznala je svoju bijedu i jad, zacrvenila se od stida - i postala vino. (Volter)
Isus ovo čudo čini da objavi svoju slavu, da ohrabri učenike za onaj čas koji ima doći.

Post je objavljen 17.01.2016. u 08:49 sati.