Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

2C Po Božiću: I RIJEČ JE TIJELOM POSTALA Iv 1-5. 9-14 (Zamet, 4.1.1998.)

Image and video hosting by TinyPic
Bog koji je odvijeka, odvijeka je zajednica Oca, Sina i Duha. Riječ je misao Očeva. Bog je sebe svjestan tek u Riječi. Sin je sjaj Očev. Slika Očeva. Sin je također ostvarena mogućnost da Bog bude ljubav. Sin je ostvarenje svih mogućnosti i savršenstava Očevih.
Sve što postoji postojalo je najprije u Ocu kao mogućnost. A te mogućnosti su postale stvarnost po Sinu. Sve što postoji ima, dakle, oznaku Sina. On je dao svemu formu. Sin je uvjet mogućnosti postojanja. (On je kao tvornica koja realizira misao inžinjera.)
Stvaranje je, dakle, provale Očeve slave, eksplozija njegove ljubavi - koja se zbiva po Sinu. Očeva ideja oživljava u Sinu, a odatle se prelijeva u stvoreni svijet.
Vrhunac Božjeg stvaranja, čovjek - slika je Božja upravo po tom što sebe spoznaje. (Upravo kao što i Otac sebe spoznaje u Sinu.) Samospoznaja Oca se zbiva po Sinu, upravo kao što se samospoznaja čovjeka se zbiva također po Sinu. Naravno, Sin se spoznaje kao istobitan Ocu, dok se čovjek spoznaje kao stvorenje Očevo. Sin se spoznaje kao odsjev Očev. Čovjek se spoznaje kao stvor u svjetlu Sinovljevu.
Dakle, čovjek je sebe svjestan samo ukoliko je Kristom prosvijetljen. Naše postojanje ovisno je o postojanju Kristova svjetla u nama. Konačno: to da postojimo kao materijalna bića rezultat je Očeva stvaranja po Sinu; a da smo svjesni sebe – rezultat je prosvjetljenja kojim nam Krist osvjetljava naš bitak.
Krist je “zrcalo” koje sjaj Očev usmjeruje na nas. Njegovim svjetlom osvijetljeni mi vidimo sebe i oko sebe. Ni tame ne možemo biti svjesni bez njegova svjetla. Tko smo i što smo, koliko smo u tami, koliko u grijehu, koliko odlutali od Istine, koliko izgubljeni ... možemo biti svjesni samo po tom koliko smo svjesni Svjetla istinskoga. (Zato se i kaže da Ljubav objavljuje grijeh, Svijetlo tamu, Istina zabludu.)
Bitno je razlikovati istinito svjetlo od lažnog. Onog koje trajno svijetli, i onog kojeg svijetli samo ukoliko je obasjano pravim Svjetlom. Razlika je kao između sunca i mjeseca. (Lice mi je bilo okrenuto osvijetljenim stvarima, a leđa svijetlu ...) Ali kao i između krijesnice i vatre. (Ne puši u krijesnicu, jer od nje nema vatre...)
To Svjetlo od Svijetla, Svjetlo kojim prosvijetljeni svjetlo vidimo - dođe na svijet. Ali ga svijet ne upozna. Zašto? Došao je skandalozno malen i skroman. Ne prepoznaju ga slijepci zaslijepljeni blještavilom svijeta. Oni koji ostaju kod sjaja, ne mare i za svjetlo od kog je sjaj; koji ostaju kod širina i životopisnosti vodotoka, ne mare i za njen izvor. Oni koji su spore pameti i okorjela srca. Koji ne znaju presudnu važnost onog tko svemu tome daje dražest.
No, oni koji su rođeni, ne od krvi ni volje muževlje, nego - od Boga, oni ga prihvaćaju i postaju djeca Božja. Oni imaju ono što Bog želi dati svojoj djeci - a to je moć i slavu svoju.
Da bi ušli u puninu svog postojanja kao ljudi, da bi postali djeca Božja - valja nam se roditi odozgor.
(Postoji rođenje kao materija: animal, rođenje samosvjesti: animal-rationale, rođenje samosvjesti svjesne Onog tko nas prosvjetljuje: djeca Božja.)
1) Biti svjestan da si stvoren iz ljubavi. Ondje gdje ljubav buja tu ima želje za drugim. Ljubiti bližnjega je zapovijed za onog tko za ljubav nije čuo, a naravna potreba za onog tko ljubi.
2) Tko sam, i što sam, to otkrivam tek Bogom prosvijetljen. Bogatije živim onda kad dopuštam Bogu da me meni objavljuje. “Kršćanine upoznaj svoje dostojanstvo ...”
3) Neka ti Krist bude “zrcalo”. Upoznaš li njegovu ljubav, upoznat ćeš i svoj grijeh. Nije grijeh pred Bogom biti grešan. Najopasnije je pred njim se osjećati bez grijeha - jer zapravo tad i nisi pred njim. Pred njim se ne može nego nedostojan biti. Tvoja bol zbog grešnosti, bit će tvoja kolijevka u kojoj ćeš se roditi kao dijete Božje.
4) Pazi na svijetlo. Pazi od kud mu sjaj. Nije zlato sve što sja. Mjesec sja zato jer je Suncem obasjan. Krijesnica toplinu ne daje. Dobro pazi gdje istina svi e. Razlikuj duhove.
5) Što ti prije i da prepoznaš pravo svijetlo? Što je ono ime bi svoj pogled trebao pročišćavati? Samo srcem se vidi bino ...
6) Kako se odozgor roditi? Ne od krvi ni volje muževlje, nego od Boga? Kako?

Post je objavljen 03.01.2016. u 08:52 sati.