Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vajrapani

Marketing

Trovači

U vremenu kada je Jetsun već ispunio mnoge dužnosti (prema osjetilnim bićima, prim. prev.) koje su prethodno navedene, živio je u unutrašnjosti regije Brin učeni lama imenom Tsaphuwa. Bio je to vrlo bogat i utjecajan čovjek naviknut da zauzima najviše sjedište na okupljanjima puka iz Brina. Pretvarao se da je veliki štovatelj Jetsuna, dok je u sebi izgarao od ljubomore i želje da razotkrije Jetsunovo neznanje kako je on to smatrao. Pokušavao je to ostvariti postavljajući Jetsunu različita teška pitanja pred okupljenim sljedbenicima, a istovremeno se pretvarao da pitanja postavlja u svrhu razjašnjenja svojih vlastitih dvojbi.
A onda u prvom jesenskom mjesecu godine Drvenog Tigra (listopad/studeni 1134. prim. prev.) priređena je velika svadbena svečanost na koju je pozvan i Jetsun. Domaćini su za Jetsuna priredili najviše sjedište na čelu prvog reda uzvanika, a Geshe Tsaphuwa dobio je niže sjedište pored njega. Geshe se poklonio Jetsunu očekujući da će i Jetsun zauzvrat pokloniti se njemu. Jetsun to nije učinio, jer nikada se nije klanjao ili uzvraćao štovanje niti jednoj osobi osim svome vlastitom učitelju, pa niti u ovoj prilici nije odstupio od toga običaja.
Vrlo razočaran Geshe je pomislio:"Što! Zar će se takav školovani pandit kakav sam ja klanjati neznalici poput njega, a on se niti nije udostojio uzvratiti pozdrav! Svakako ću se potruditi da ga ponizim u javnosti." Izvadivši neku filozofsku knjigu obratio se Jetsunu: "O Jetsun! Molim te budi tako dobar da odagnaš moju zbunjenost, prođi kroz riječi ove knjige i objasni mi njihovo značenje."
Na to mu je Jetsun odgovorio: "Što se tiče objašnjenja te dijalektike riječ po riječ, ti sam si dovoljno dobar ekspert, ali da bi se shvatilo njeno istinsko značenje nužno je odreći se Osam Svjetovnih Ambicija, odsjeći im glave, da bi se moglo pokoriti iluzorno vjerovanje u osobni ego te da bi se uviđajući Nirvanu i Samsaru neodvojenima kroz meditaciju u planinskim osamama pokorilo duhovni ego. Nikada nisam cijenio ili izučavao puku sofistriju knjiškog znanja predstavljenog u knjigama kroz konvencionaliziranu formu pitanja i odgovora, a koje se ima memorizirati (i po potrebi kao strijela odapinjati na protivnika); to vodi samo do mentalne zbunjenosti, a ne do takvih praksi koje zaista donose realizaciju Istine. Po pitanju takvog knjiškog znanja ja sam neznalica, a ako sam ikada i znao nešto odavna sam zaboravio. Molim te posluhni pjesmu koji ću sad otpjevati kako bi objasnio svoje razloge za zaboravljanje knjiškoga znanja." Tada je Jetsun otpjevao ovu pjesmu:

Klanjam se pred nogama štovanog Marpe Prevoditelja!
Daleko nek budu od mene sukobi raznih uvjerenja i dogmi

Otkako je Milost Gospodinova stigla u moj um
Nikada nisam zastranio u potrazi za raznim distrakcijama.

Priviknut odavno na kontemplaciju o Ljubavi i Suosjećanju
Zaboravio sam na svaku razliku između sebe i drugih.

Priviknut odavno k meditaciji na svoga Učitelja u halou iznad moje glave
Zaboravio sam sve one koji vladaju pomoću sile i prestiža.

Priviknut odavno k meditaciji na svoje Yidame kao jedno i sa mnom nerazdruživo,
Zaboravio sam na nisku tjelesnu formu.

Priviknut odavno k meditaciji na Izvrsne Istine Nošene Šapatom,
Zaboravio sam sve što je rečeno u pisanim i tiskanim knjigama.

Priviknut, kao što jesam, k izučavanju Temeljnoga Znanja,
Znanje o pogrešivom Neznanju sam izgubio

Priviknut, kao što jesam, na kontemplaciju o Tri Tijela urođena u meni samom,
Zaboravio sam razmišljati o nadi i strahu.

Priviknut, kao što jesam, k meditaciji o ovom i budućem životu kao jednom,
Zaboravio sam na prijetnju rođenja i smrti.

Priviknut odavno da sam izučavam svoja vlastita iskustva,
Zaboravio sam potrebu traženja mišljenja od prijatelja ili rođaka.

Priviknut odavno primjenjivati svako novo iskustvo u svrhu svoga duhovnog rasta,
Zaboravio sam sva uvjerenja i dogme.

Priviknut odavno k meditaciji na ono što je Nerođeno, Neuništivo i Neobitavajuće,
Zaboravio sam sve definicije ovog ili onog pojedinačnog Cilja.

Priviknut odavno k meditaciji na sve vidljive fenomene u vidu Dharmakaye,
Zaboravio sam sve umom stvorene metode meditacije.

Priviknut odavno držati um u Nestvorenom Stanju Slobode,
Zaboravio sam njegove konvencionalne i umjetne primjene.

Priviknut odavno na skromnost tijela i uma,
Zaboravio sam na ponos i oholost moćnika.

Priviknuit odavno smatrati tijelo svojim pustinjačkim utočištem,
Zaboravio sam olakšanja i ugode samostanskih povlačenja.

Priviknut odavno shvaćanju značenja Neizrecivog,
Zaboravio sam kako tražiti korjene imenica te izvore riječi i fraza;

Neka i ti, o učeni, pronađeš to u klasičnim knjigama.


Kad je Jetsun otpjevao tu pjesmu Geshe Tsaphuwa je rekao: "Sve je to možda dobro u skladu s tvojom joginskom vjerom, ali prema našim učenjacima takvi religijski diskursi ne vode nikuda (tj. ne pokazuju pravo ostvarenje ili razumijevanje). Poklonio sam ti se misleći da si visoko napredovala osoba!"
Na te njegove riječi okupljeni ljudi (uključujući i njegove vlastite sljedbenike) počeli su negodovati te su gotovo jednoglasno zavapili: "O Geshe Tsaphuwa, koliko god si ti možda učen i koliko god možda na svijetu ima znalaca poput tebe svi vi niste jednaki najmanjoj dlaci s Jetsunovog tijela, niti ste u stanju ispuniti sićušnu poru oko nje. Bolje ti bi bilo da budeš zadovoljan sjedištem koje ti je dodijeljeno na čelu našeg reda i da se baviš koliko možeš svojom zaradom novca. Što se tiče religije nisi niti namirisan njenim parfemom."

Geshe je bio jako ljut zbog toga ali budući da su svi okupljeni bili protiv njega nije ništa mogao nego je ostao sjediti na svom mjestu u potištenoj tišini. No njegove misli išle su u smjeru osvete: "Taj neznalica Milarepa prikazivanjem ekscentričnih djela i izreka te pričanjem laži kojima teži svrgnuti buddhističku vjeru, u stanju je obmanuti ljude tako da mu daju brojne prinose i darove, dok ja iako učen poznavatelj spisa i najbogatiji i najutjecajniji u ovom kraju za njih se računam manje vrijednim od psa, čak i uz sva moja religijska ostvarenja. To se nekako mora spriječiti."
U skladu sa tom odlukom angažirao je svoju ljubavnicu, obećavši joj vrijedan dragi kamen tirkiz, ako odnese Jetsunu otrovanu sirutku. Ona je to i učinila dok je Jetsun bio u pećini Brin Dragkar. Kako je ispunio dužnosti i upravio one svoje učenike koji su imali povoljnu karmu Putom Emancipacije i Savršenstva, Jetsun je znao da je tijek njegovog života pri kraju bez obzira uzeo otrov ili ne. Međutim predvidio je da ukoliko žena ne dobije tirkiz kao naknadu za svoje djelo unaprijed neće ga dobiti niti poslije (tj. po izvršenju zločina). Zato joj je samo rekao: "Neću zasada uzeti hranu koju mi prinosiš. Donesi mi kasnije i onda ću uzeti."
Misleći da je Jetsun možda otkrio njenu zlu namjeru žena se posramljena i jako uznemirena vratila k Gesheu te mu cijelu zgodu u detalje prepričala. Rekla je da Jetsun zacjelo ima moć providnosti, da je zato prozreo plan i odbio otrovanu hranu. Ali njezin zavodnik ju je pokušao ohrabriti riječima: "Ako bi Jetsun zaista imao takvu moć onda ne bi tražio da mu doneseš hranu kasnije, nego bi ti vratio hranu i tražio od tebe da sama konzumiraš, to je dakle dokaz da on nema moć providnosti. Evo dati ću ti sad tirkiz ali pobrini se da on svakako uzme hranu." Tada joj je dao tirkiz, ali ona je rekla: "Uvriježeno je vjerovanje u narodu da Jetsun ima moć providnosti, a njegovo odbijanje hrane prvi put to samo potvrđuje. Sigurna sam da će hranu odbiti i drugi put. Ne želim tvoj tirkiz, previše se bojim opet ići k njemu i sasvim sigurno neću ići!"
Geshe joj je na to rekao: "Nepismen puk vjeruje da on ima moć, no budući da puk ne poznaje Spise lako biva zavaran njegovim trikovima. U Spisima je osoba koja posjeduje providnost opisana kao sasvim drugačija nego što je on, ja sam time uvjeren da on providnost ne posjeduje. A ako ti ponovno obaviš prinos hrane i uspiješ ga nagovoriti da uzme, tada s obzirom da smo već živjeli zajedno, a kao što poslovica kaže 'nema razlike pojesti malo ili puno češnjaka jer češnjak je češnjak'- mi ćemo nadalje otvoreno pred svima živjeti kao muž i žena. Tada ne samo da će tirkiz biti tvoj nego ćeš biti gospodarica svega što posjedujem, te ćemo zajedno dijeliti i radost i tugu. Budući da mi dakle imamo zajednički interes učini sve što možeš da uspješno izvršiš zadatak!"

Povjerovavši riječima Geshea žena je popustila i drugi put je zamiješala otrov i sirutku i tu mješavinu je odnijela Jetsunu kao prinos hrane kad je on boravio u pećini Trode-Trashi-Gang. Jetsun je odmah nasmiješen uzeo prinos u ruku pa se žena poveselila kako je Geshe bio u pravu kad je rekao da Jetsun ne posjeduje moć providnosti. Ali onda je Jetsun rekao: "Ti si dobila tirkiz za ovo djelo." Ženu je obuzelo žaljenje i strah i počela se tresti, kroz plač je priznala: "Da, Gospodine, dobila sam tirkiz.", poklonila se pred njegovim nogama i preklinjala ga da ne uzme otrovanu hranu nego da hranu vrati njoj koja je kriva za takvu gnjusnu zavjeru, da se ona otruje.
Jetsun je odgovorio: "Kao prvo ni u kom slučaju ti ne mogu dati hranu da se ti otruješ jer je moje suosjećanje za tebe preveliko. Kad bih tako prekršio zavjete Bodhisattve i sam bi podlegao najtežim duhovnim kaznama. Uostalom moj život je sada pri kraju, moj posao je dovršen i došlo je vrijeme da idem u drugi svijet. Tvoja otrovana hrana neće ništa bitno promijeniti. Ipak prvi puta sam odbio uzeti kako bih ti omogućio da dobiješ tirkiz koji ti je obećan kao naknada za tvoj zločin. Sad kada je tirkiz tvoj uzeti ću otrovanu hranu kako bih namirio želju Geshea i kako bih tebe osigurao u posjedu zavjereničkog tirkiza. No što se tiče mnogih obećanja glede budućnosti koja ti je on dao pod uvjetom da uspješno izvedeš zločin u to se ne trebaš pouzdati jer on će te iznevjeriti. Također nema nikakve istine u niti jednoj od tvrdnji koje je on iznio protiv mene. Doći će vrijeme kada ćete se vi oboje duboko pokajati zbog svega. Kada to vrijeme dođe ako budeš u stanju posvetiti ćeš se potpuno pokori i devociji, a ako nećeš moći barem izbjegavaj činiti velike grijehe, čak i pod cijenu svoga života i moli se meni i mojim učenicima u dubokoj i poniznoj vjeri. Ako ostanete bespomoćni vas dvoje biti ćete otcijepljeni od sreće kroz mnoge eone i patnja će vas sasvim obuzeti, zbog toga ću ovaj puta pokušati ublažiti posljedice tvoje loše karme. Ali zapovijedam ti da ovo nikome ne govoriš dokle sam ja živ, doći će vrijeme kada će ovo biti znano svakome. Iako možda ne vjeruješ u sve ostalo što si čula o meni, po ovom pitanju imati ćeš priliku osobno uvjeriti se. Drži to dobro na pameti i čekaj ispunjenje."
Tada je Jetsun užinao otrovanu hranu.


odlomak iz:



Post je objavljen 09.11.2015. u 21:56 sati.