Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Pred izbore: o rezultatima istraživanja javnoga mnijenja

Objavit ću u slijedeća dva tjedna razne svoje analize i razmišljanja glede predstojećih izbora. Kao uvod, jedna analiza objavljenih anketa, uz opaske o "anketnim ratovima" (koje smo viđali i ranije, iako nitko nije bio pokazao takvu agresivnost kao vlasnik Agencije 2X1).

Objavljeni su svi rezultati istraživanja javnoga mnjenja, koje je za RTL provela agencija Promocija Plus (P+), na uzorku od po 1000 ispitanika u svih 10 teritorijalnih izbornih jedinica.

Ovog puta su se potrudili, da nam učine dostupnim razne zanimljive podatke (na posebnoj stranici Statistički centar), pa se možemo uvelike zabavljati raznim analizama.

Za početak, normalno je da usporedimo rezultate ove ankete s rezultatima istraživanja po izbornim jedinicama, koje objavljuje Agencija 2X1.

"STARO" ISTRAŽIVANJE AGENCIJE 2x1



15-10-21- Promocija plus bez 1 IJNjihovi rezultati nisu dostupni na jednom mjestu, ali sam pregledao sve objavljeno, preko poveznica koje su dane na njihovoj facebook stranici. Izvještaji su šturi i ponekad nekompletni.

Mana tih istraživanja jest što su provođena sukcesivno, svaki tjedan na području jedne izborne jedinice. Prvo istraživanje, za 9. IJ, napravljeno je još 17.-23. kolovoza, a istraživanje za 1. IJ još nije objavljeno.

Ni istraživanje P+ nije napravljeno istovremeno u istoj zemlji, iako u kraćem razdoblju (između 3. i 21. listopada).

Očito je da sumiranje svih rezultata 2X1, a donekle i P+, daje samo nesigurnu sliku situacije, jer je vjerojatno tijekom dva mjeseca dolazilo do promjena u raspoloženju birača.


NE ZABORAVITI NEODLUČNE!


Druga važna stvar, na koju moramo paziti prilikom usporedbe, jest da su rezultati pojedinih lista u istraživanju P+ dati u postotku prema anketiranima koji su se izjasnii ne samo da će na glasanje sigurno ili vjerojatno izaći, nego i za koga namjeravaju glasati. U prikazu rezultata 2X1, postoci se odnose na ukupan broj, uključujući i neodlučne.

Za usporedbu, dakle, moramo isključiti neodlučne. Postotak koji je dobila svaka lista time raste: množi se faktorom 100/(100-N), gdje je N postotak neodlučnih.

Treba spomenuti da se 2X1 propisno osramotila elementarnom metodskom pogreškom u izračunavanju mandata u 6. IJ. Objavili su da nijedna lista osim dvije glavne ne prelazi prag, pa Domoljubna koalicija (DK) i Koalicija Hrvatska raste (KHR) osvajaju po sedam mandata.

Međutim, Most je po njihovim rezultatima imao 4,8% od svih, a ORaH 4,6%, dok je 17,6% reklo da je neodlučno. Metodski, mora se oduzeti neodlučne, pa postotke preračunati kao gore, da se vidi jesu li prešli prag. Prema njihovim rezultatima, i ORaH i Most prelaze prag i osvajaju po jedan mandat.


USPOREDBA REZULTATA 2X1 I P+ : RAZLIKA NIJE VELIKA


Dakle, proračunao sam postotke koje navodi 2X1 za dvije glavne koalicije, te usporedio s postocima koje navodi P+.

Ako pogledamo prosjek u devet izbornih jedinica (bez prve, za koju 2X1 još nije objavio podatke), vidjet ćemo da razlika nije velika.

Prosječni rezultat u anketi 2X1 je 41,9% za DK i 34,9% za KHR (korigirani postoci, odbijanjem neodlunih).

Prosječni rezultat u anketi P+ je 38,6% za DK i 34,4% za KHR. (Ukupno u svih 10 IJ, odnos je 37,7 - 34,5.)

Dakle, rezultati obe agencije odlično se slažu za KHR, a za DK je razlika samo 3,3%.

Po 2X1, razlika je u korist DK je 7,0%, a po P+ razlika je 4,2%.

Zanemarujući vremenski pomak, to je vrlo različito od onoga što bismo očekivali prema kontinuiranim žestokim javnim napadima Roberta Bosaka, vlasnika agencije 2X1, na etablirane agencije P+ i Ipsos Puls (etablirane zato, jer prva djeluje već više od deset godina, a druga više od 20).

Bosak tvrdi, bez dlake na jeziku, da obje agencije uporno objavljuju lažne rezultate, frizirane u korist vladajuće koalicije. U toj kampanji sudjeluju i razni desničarski portali, u beskraju ponavljajući "Promocija plus je partijaska agencija" iza koje stoji " medijska mafija" koja radi u korist SDP-ove "komunističke koalicije" isl..

(Bosak je inače član HDZ-a, njegova agancija direktno se angažira u kampanji protiv trenutne vlade, te je osobno kandidat HDZ-a na ovim izborima, za predstavnika njemačke i drugih nacionalnih manjina.)

Međutim, zaista se i ranije vidjelo (još u svibnju sam to zamijetio), da rezultati koje je objavljivala njegova agencija zapravo nisu bitno različiti od rezultata koje su objavljivali P+ i Ipsos Puls.

Po obje agencije, DK je ukupno u prednosti, te su varijacije po izbornim jedinicama vrlo velike.


RAZLIKA U BROJU OSVOJENIH MANDATA


Kad se proračunavaju osvojeni mandati, po 2X1 u tih devet IJ osvaja DK 63 mandata (50% od 126 mandata u 9 IJ), a KHR 49 (38,9%). (Tu smo uračunali korekciju, u odnosu na njihovu objavu, u 6. IJ). Razlika u glasovima od 7% donosi razliku u mandatima od 11,1%.

Prema P+ pak, bez prve IJ, DK osvaja 58 (46,0%), a KHR 54 mandata (42,9%) (a ukupno 63-60). Razlika u glasovima od 4,2% donosi razliku u mandatima od 3,1%.

Smanjivanje razlike između DKi KHR sa 7,0% na 4,2% donosi do razlike salda u mandatima veće, nego što je razlika u postotku glasova. Tih 2,8% je dovoljno da DK ima pet mandata manje, a KHR pet mandata više.

(Koga zanima, i želi i sam provjeriti ili računati moguće varijacije, on-line je dostupan Election calculus simulator based on the modified D'Hondt method. Radi se o elementarnoj matematici, pa nije problem ni napraviti excell tablicu za računjanje koeficijenata. Na taj način može se steći bolji uvidi u značaj varijacija u rezultatima.)

To su posljedice izbornog sustava koji imamo, s deset izbornih jedinica, bez korektivne dodatne nacionalne liste.

Pri podjeli mandata u proporcionalnom izbornom sustavu, uvijek naravno postoji odstupanje od ideala proporcionalnosti. Lista koja osvoji npr. 23,47% glasova, ne može dobiti točno 23,47% mandata; neke liste dobit će veći postotak mandata nego glasova, a druge manji.

Kako se u svakoj teritorijalnoj IJ dijeli 14 mandata, jedan mandat je 7,14%. A mala razlika, dio promila, u ekstremnom slučaju samo jedan glas, može značiti cijeli mandat više ili manje (a također to može istovremeno biti mandat više ili manje za glavnog protivnika).


Primjer devete izborne jedinice


Pogledajmo npr. devetu izbornu jedinicu. Obje agencije navode gotovo identične rezultate u postocima dvije glavne liste, i identičan rezultat u mandatima: DK - KHR = 10-4, nitko drugi ne osvaja mandat.

(Međutim, u anketi P+ su bili posebno Most i NL Stipe Petrine, koji su nakon toga objavili da idu zajedno, pa ako zbrojimo postotke, osvajaju jedan mandat na račun DK).

P+ navodi da DK osvaja 55,0% a KHR 27,3% glasova. Mandati 10-4, dakle odnosu u postocima mandata znatno povoljniji za DK nego odnos postocima glasova.

Međutim, ako bi KHR osvojila samo 0,3% više, tj. 27,6%, uz isti rezultat DK-a, onda bi odnos mandata bio 9-5. Pomak od 0,3% u glasovima donosi do pomaka od 14,3% u mandatima. (Međutim, ako Most osvoji barem 5,6%, onda se podjela mandata opet kvari za KHR: 9-4-1, u oba slučaja.)

Primjer 8. izborne jedinice


U osmoj izbornoj jedinici, P+ navodi da KHR osvaja 8 mandata, DK tri te IDS tri. Njihovi postoci su 41,3%, 18,9% i 14,3%.

Međutim, tik ispod praga su Most sa 4,9% i koalicija Milana Bandića sa 4,8%. Ako bi jedna od njih dosegla 5,0%, osvojila bi jedan mandat na račun IDS-a. A ako bi obje dosegle 5,2%, osvojile bi svaka po mandat, a KHR pada na 7. Ukupno 0,7% glasova više donosim tim strankama dva mandata, tj. od 0% skaču na 14,3% mandata.


MALE RAZLIKE U GLASOVIMA MOGU DONIJETI VEĆE RAZLIKE U MANDATIMA


U svakoj IJ, dakle, mogući su takvi značajni pomaci u jednom ili drugom smjeru. Statistički, naravno, očekujemo da će pomaci u deset izbornih jedinica ići u raznim smjerovima, pa će ukupno biti realtivno manji. Ali može se dogoditi i drugačije.

Kao što sam puno puta spominjao (u beskonačnim diskusijama na forum.hr), male varijacije u broju glasova mogu donijeti velike razlike u broju osvojenih mandata. Zato sve projekcije broja mandata treba uzeti s rezervom.

Anketa, koja je provedena na uzorku od po 1.000 ispitanika u svakoj teritorijalnoj IJ, dakle 1.000 ukupno u zemlji, ne daje toliko preciznije rezultate, koliko bismo očekivali, u odnosu na anketu koja se provodi na 1.000 ispitanika u cijeloj zemlji.

Izgleda neobično, ali matematika je takva.


I NE ZABORAVITE: ANKETE NISU PROGNOZE!


Po obJe agencije, dakle, DK ima značajnu prednost, ali ne i sigurnu pobjedu. Puno ovisi o tome koliko će osvojiti "treći", koji se po obe agencije vrte oko praga od 5%, ili pak oko 10%, gdje mogu osvojiti dva mandata.

Pritom, kako često upozoravam: ankete nisu prognoze (a još manje "pogađanja". Ankete snimaju, uz određene granice (ne)pouzdanosti, raspoloženje javnosti u danima kad se anketa provodi. Ako ste mjerili temperaturu zraka u 12:00 i ona je bila +15,3°C, to nije prognoza kolika će biti u 13:00.

Na osnovu anketa, možemo davati prognoze. Obično pretpostavljamo, da u kratkom vremenu neće biti velikih pomaka u raspoloženju birača (ili temperaturi zraka). Ponekad se ipak i značajni pomaci dogode. A mali pomak može značiti dovoljnu razliku u mandatima, da se preokrene tko ima većinu.

Velik dio birača ima fiksiran izbor, ali značajan broj se predomišlja. Anketa P+ napravljena je mjesec dana pred izbore, nisu još bile ni poznate sve liste, a kampanja tek počinje.

Oko 12% je reklo da je neodlučno, a od onih koji su naveli za koga bi glasali da su izbori u tom trenutku, sigurno će se dio do izbora predomisliti. I dio onih, koji su rekli da neće izaći na izbore, na kraju možda izađe. Te su konačno tu i oni, koji su na teleofnski poziv odbili sudjelovati u anketi.

Sve to zajedno može dovesti do promjena do dana izbora, koje mogu, opet napominjem, biti veće u broju osvojenih mandata, nego u postotku glasova.


RAZLIKE U ANKETAMA PO IZBORNIM JEDINICAMA


Evo još, uz prethodno, popis po izbornim jedinicama. Navodim ppostotke, koje navode 2X1 (korigirano odbijanjem neodlučnih) i P+, za dva glavna suparnika. Prva brojka za DK, druga za KHR.

Značajna je razlika u slavonskim izbornim jedinicama (4. i 5.), gdje po P+ KHR dobiva znatno više, a DK manje nego po 2X1.

Međutim, u 6. i 7. IJ P+ navodi veću razliku u korist DK nego 2X1.

II. IJ

2X1: 42,1 - 36,2
P+: 37,7 - 33,1

III. IJ

2X1: 29,3 - 44,1
P+: 30,2 - 44,7

IV. IJ

2X1: 49,2 - 22,3
P+: 42,5 - 31,6

V. IJ

2X1: 54,0 - 26,3
P+: 44,9 - 30,4

VI. IJ

2X1: 38,2 - 37, 4
P+: 35,8 - 32,5

VII. IJ

2X1: 41,7 - 40,6
P+: 39,2 - 35,6

VIII. IJ

2x1: 19,2 - 44,4
P+: 18,9 - 41,3

IX. IJ

2X1: 57,8 - 26,8
P+: 55,0 - 27,3

X. IJ

2X1: 45,7 - 35,6
P+: 43,3 - 33.0

Post je objavljen 23.10.2015. u 12:48 sati.