Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toplice

Marketing

PROSLAVA 80. GOD. GRADNJE I BLAGOSLOVA KAPELICE SV. MIHAELA U TUHOVCU

Svečanim misnim slavljem proslavljena je 80.god. izgradnje i blagoslova kapelice sv. Mihaela u Tuhovcu. Slavlje je predvodio župnik a su-slavili su preč. Andrija Jagečić Boltek, dugogodišnji Toplički župnik a sada dušobrižnik u bolnici u Toplicama te vlč. Juraj Kopjar , župnik iz Svibovca koji je uputio prigodnu propovijed. Na početku - prije blagoslova i sv. mise pozdravnu riječ u ime Odbora za obnovu izrekao je g. Martin Dubovečak:
Prošlo je 80 ljeta kako su naši preci, nošeni istinskom vjerom u Boga odlučili sagraditi kapelicu na čast Svetom Mihaelu arkanđelu.
Kapelica je izgrađena slogom i marljivošću žitelja, a sagrađena je na mjestu gdje je stajalo kameno raspelo koje sada kao spomen stoji u dvorištu župnog dvora.
Od tog vremena vjernici se okupljaju u kapelici na molitvu, a posebno u mjesecu svibnju i listopadu kada se na poseban način iskazuje čast Majci Božjoj kroz molitvu krunice i litanija.
Posebno svečano je uz blagdan Svetog Mihaela arkanđela, kada se kao i svih proteklih godina okuplja vjerni puk iz mjesta i okolice na slavlje Svete euharistije.
Svih tih godina kapalice je uređivana prema mogućnostima. Budući da se ukazala potreba za obnovom kapelice i uređenjem njezinog okoliša, osnovan je odbor koji će voditi obnovu.
Stoga je i napravljen plan obnove s kojim su upoznati i sami mještani te su ujedno i pozvani na donaciju novčanih sredstava.
Po pribavljanju potrebnih dozvola za izgradnju, mještani su se velikodušno odazvali akciji prikupljanja novčanih priloga, te je tako i prikupljeno 32.000 kuna.
Budući da su financijske potrebe bilo mnogo veće, za pomoć smo se obratili gospodarstvenicima s našeg područja, kao i gradu Varaždinske Toplice. Naše zamolbe za pomoć prihvaćene su te je tako prikupljen materijal i pružene usluge u približnoj vrijednosti 30.000 kuna.
Pošto sama financijska sredstva nisu dovoljna za provedbu zacrtanog plana, mještani su se odazvali i na dobrovoljni rad, pa je tako ostvareno oko 1.500 sati rada.
Tako smo obnovu priveli kraju prema zacrtanom planu, te smo uvjereni da će ova kapelica nama, a i budućim pokoljenima biti mjesto molitve i euharistijskih slavlja.
Cijeneći svaku pomoć koju Ste pružili pri ovom obnovi, svima se od srca zahvaljujemo i na sve zazivamo Božji blagoslov i zagovor Svetog Mihaela arkanđela.
Odbor za obnovu