Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toplice

Marketing

250. god. ORGULJA U ŽUPNOJ CRKVI


U povodu 250 godina od gradnje orgulja u župnoj crkvi sv. Martina biskupa u Varaždinskim Toplicama, na prigodnom koncertu u sklopu ovogodišnjih 45. Varaždinskih baroknih večeri u nedjelju 27. rujna nastupit će mo. Višeslav Jaklin, povjerenik za zaštitu orgulja Varaždinske biskupije i orguljaš u varaždinskoj katedrali.
Koncert na orguljama župne crkve počinje u 19 sati.
Orgulje za župnu crkvu nabavili su vjernici nakon barokne obnove župne crkve sv. Martina koja je 1765. g. zaokružena nabavom orgulja Antoniusa Römera iz Graza, koji je u to vrijeme dosta radio za područje Hrvatske.
Zaslugom župljana i niza topličkih župnika ove su orgulje ostale do danas sačuvane i svojim predivnim zvukom i danas obogaćuju liturgijska slavlja.
Ove je orgulje osobito cijenio prof. Ladislav Šaban, vrsni poznavatelj orgulja u Hrvatskoj, koji je uz ostalo, zapisao kako imaju: "Čisti zvuk nepatvorenog baroka, kakav i pripada u barokni ambijent topličke crkve."
Temeljitu obnovu god. 1993. izveo je njemački graditelj i restaurator orgulja Wolfgang J. Braun pa su zahvaljujući tome Varaždinske Toplice uključene u program "Varaždinskih baroknih večeri."
Post je objavljen 24.09.2015. u 11:27 sati.