Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toplice

Marketing

80. god. kapele sv. Mihaela u TuhovcuZa vrijeme župnika vlč. Alojzija Zadravca, vjernici sela Tuhovca, potaknuti župnikovim pozivom i nošeni željom da u svome mjestu imaju kapelicu, odazvali su se i u vrlo kratkom roku sagradili, a 29. rujna 1935. g. svečanim misnim slavljem prosavili blagoslov kapelice „na čast svetom Mihajlu arkanđelu“ u Tuhovcu.

Kapelica je podignuta slogom i ljubavlju, požrtvovnošću i marljivošću žitelja, na mjestu gdje je odavno stajalo kameno raspelo a na svetoj misi i blagoslovu sabrao se vjerni puk sa svih strana. Uz domaćeg župnika, prisutan je bio i asistirao vlč. g. Josip Lesjak, župnik iz Svibovca.

Dva tjedna prije blagoslova kapelice blagoslovljeno je zvono kome je kumovao dr. Vladko Maček, zastupan po dr. Tomi Jančikoviću.

Ukrase na kapeli, kao i korpus za križ oslikao je i izradio A. Turk iz Koprivnice.

Kako nam svjedoči župna spomenica, sve je poslove vodio odbor za gradnju, a žitelji su sudjelovali darovima u naravi jer je do novca bilo teško doći.

Blagdan sv. Mihaela Arkanđela - zaštitnika Tuhovca od tada se svake godine svečano slavi svetom misom a kapelica osobito u mjesecu svibnju i listopadu postaje mjesto okupljanja na molitvu svete Krunice, dok zvono s njenog tornja svakoga dana poziva na molitvu Anđeoskog pozdravljenja a isto tako i preminule vjernike ispraća na vječni počinak.

Kroz sve ove godine kapelica je uređivana i održavana prema mogućnostima i potrebama.

Uz obilježavanje 80. godišnjice od njene gradnje i blagoslova (1935.-2015.) od samih je mještana pokrenuta akcija za njeno temeljito uređenje a posebno za uređenje ograde i okoliša. U tu svrhu osnovan je odbor, ishođene su potrebne suglasnosti, dozvole i projekti, te dogovoren plan obnove.
Kao i kod same gradnje prije 80 godina sve je poslove oko obnove vodio odbor, a mještani su pomagali novčanim prilozima i dobrovoljnim radom. Osim samih mještana svojim doprinosom obnovi i uređenju odazvali su se poduzetnici s našeg područja te lokalna vlast grada Var. Toplica.

Svima koji su svojim trudom, nesebičnim zalaganjem i novčanim prilozima pomogli u ostvarenju ovog djela izričemo iskrenu i duboku zahvalnost, a sveti Mihael neka nad nama bdije, štiti naše obitelji, rod i domovinu.
Post je objavljen 24.09.2015. u 10:50 sati.