Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toplice

Marketing

Koncert sveučilišnog zbora Yonsei iz Južne Koreje u crkvi sv. Martina B. u Var. Toplicama


U sklopu proslave 130-te godišnjice osnutka prvog privatnog sveučilišta u Južnoj Koreji - Sveučilišta Yonsei, koje su u Seulu godine 1885. osnovali kršćanski misionari, koncertni zbor sveučilišta osnovan 1964. godine, ove je godine pod vodstvom ravnateljice dr. Hae Ock Eunice Kim Bang, a u sklopu velike Europske turneje u kojoj nastoji posjetiti mjesta rođenja poznatih Europskih skladatelja, danas (28. srpnja 2015.g.) izvanredno gostovao u župnoj crkvi sv. Martina B. u Var. Toplicama, te pred mnogobrojnom publikom koja je ispunila crkvu održao veoma uspješan i zapažen jednoipolsatni koncert.
Na programu uglednog zbora u prvom dijelu našla su se klasična sakralna djela Palestrine, F. Guerrera, J. S. Bacha, J. Brahmsa do novijih skladatelja poput Vytautasa Miskinisa, K. A. Arnesena, K. Nystedta i W. Dawsona. Drugi dio bio je rezerviran za klasična zborska djela R. Schumanna, J. Brahmsa do novijih skladatelja poput Erica Whitacre (rođ. 1970.g.) te za prekrasnu izvedbu Passacagliae za dvije violine G. F. Händela koju su izveli studenti violine sveučilišta Yonsei.

U trećem dijelu večerašnjeg koncerta nazočni su uživali u tradicionalnim Korejskim pjesmama novijih skladatelja koje je zbor izveo u živopisnim narodnim nošnjama koje su doprinijele jedinstvenom ugođaju u prekrasnoj Topličkoj crkvi. Uz klavirsku pratnju studenata koji su osvojili zavidne nagrade sveučilišta nastupili su i solisti i solistice ovog reprezentativnog zbora koji je svoju turneju Europom započeo u Italiji u Rimu pa preko San Marina, do Var. Toplica i Varaždina u kojem će gostovati sutra (29. srpnja), a nastaviti će je u Beču u katedrali sv. Stjepana i crkvi sv. Petra te završiti u sjedištu Ujedinjenih Naroda u Beču 3.8.o.g.
Koncert u našoj župnoj crkvi organiziran je u suradnji Župe sv. Martina B. Var. Toplice, Grada Var. Toplica i Zavičajnog muzeja Var. Toplica. Ravnateljica Zavičajnog muzeja u Var. Toplicama gđica. Spomenka Vlahović na početku je ukratko predstavila koncerni zbor i njihove svjetske uspjehe a među brojnom publikom koja je ispunila župnu crkvu i pozorno s velikim oduševljenjem pratila nastup te srdačnim pljeskom nagradila izvođače bili su također predstavnici veleposlanstva Južne Koreje u RH koji su se nakon koncerta u kratkom i srdačnom druženju zadržali u prostorijama Župnog pastoralnog centra koji je ugostio izvođače. Na samom kraju izvođačima i nazočnima obratila se gradonačelnica grada Var. Toplica gđa. Goranka Štefanić a riječ zahvale u ime organizatora uputio je i župnik S. Mostečak.
Ovaj je koncert doista pokazao, kako i klasična djela Zapada i tradicionalna Korejska glazba zapravo tvore jedinstvo između Istoka i Zapada i da je glazba zapravo jedan od najdubljih i najčišćih ljudskih osjećaja.