Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lionqueen

Marketing

Nova prijateljica

Tu i tamo volim otići u kino i pogledati neki dobar film. Poseban gušt su mi 3D filmovi. Predzadnji je bio neki crtani film, koji sam odgledala sa svojim dječačićem kiss u sklopu obiteljskog druženja. Ali kad ideš s djecom u kino, tada je to sve, samo ne gledanje filma: kokice, kikiriki, bomboni, žvakaće gumeeee (Riječani će znati o čemu govorim pjeva).

No ovih dana se davao film samo za one iznad 15 smokin i to još francuski film. Kada je riječ o francuskoj kinematografiji, volim pogledati njihove filmove, jer su gotovo uvijek bazirani na toplim ljudskim pričama. Tako je bilo i ovaj put.Film: Nova prijateljica (Une nouvelle amie)
Na temelju priče Ruth Rendell „Une amie qui vous veut du bien“, objavljene 1985.
Žanr: Drama
Trajanje: 105 min
Godina: 2014
Redatelj: François Ozon
Glavne uloge: Romain Duris, Anaďs Demoustier, Raphaël Personnaz
Nagrade i nominacije:
San Sebastián International Film Festival 2014 – nagrada Sebastiane za najbolji film
César Awards 2015 – nominacija za najboljeg glumca i najbolju kostimografiju
Lumiere Awards 2015 – nominacija za najboljeg glumca

Film se temelji na priči Ruth Rendell „Une amie qui vous veut du bien“, objavljenoj 1985. godine. Riječ je o zanimljivoj i toploj priči o gubitku identiteta, ljubavi i razumijevanju različitosti, s ponekim elementom psihološkog trilera. Priča govori o udanoj ženi koja se teško nosi sa smrću nerazdvojne prijateljice iz djetinjstva, kojoj je na samrti obećala da će se brinuti o njenom djetetu i suprugu. No nakon nekog vremena, ona otkriva neobičnu tajnu supruga svoje prijateljice. To iznenadno otkriće pruža joj sasvim nov pogled na život.

Neću dalje o sadržaju filma, jer se tek počeo prikazivati, pa da ne pokvarim doživljaj gledanja onima koji će ga pogledati. No evo trailera:Moram reći da me se posebno dojmila tišina nakon projekcije. Neko vrijeme gotovo nitko nije ustao sa stolice niti krenuo prema izlazu iz dvorane. Svi su ostali sjediti u tišini i ta tišina govorila je više od riječi, više od samog filma. No nije to film za svačiji ukus, prije bi se moglo reći da je za naše uobičajene pojmove pomalo kontroverzan. Da sam znala o čemu će biti riječi u filmu, možda ga ne bih ni išla gledati, jer ljeti baš i ne volim teške teme, a ovo je upravo priča o marginaliziranoj skupini ljudi. Međutim, nije mi žao, jer je to film koji na jednostavan i lepršav način objašnjava jedan tabu, o ljudima koji neprimjetno žive među nama.

***************************************************
why don't you dream of me -
dream like I'm dreaming of you?
and still I rise,
and still I dream,
and still I feel,
and I wait.

Foto:
***************************************************Post je objavljen 28.06.2015. u 09:09 sati.