Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lionqueen

Marketing

Dogodilo se na današnji dan

Rođenje sv. Ivana Krstitelja

Rođenje sv. Ivana Krstitelja blagdan je koji je nastao u ranim stoljećima kršćanstva. Nadahnuće je evanđelje sv. Luke (Lk 1, 5-80).
U srednjem vijeku je blagdan Rođenja sv. Ivana shvaćen kao "ljetni Božić". Njemu su posvećene mnoge bazilike, katedrale i crkve, npr. Lateranska bazilika u Rimu.
I u hrvatskom narodu je sv. Ivan osobito čašćen; najveće je njegovo svetište u Podmilačju kod Jajca.
Tako su se kroz povijest crkve potvrdile Isusove riječi o sv. Ivanu Krstitelju: "Velim vam, nije nitko između rođenih od žene veći od Ivana!" (Lk 7, 28).

Rajko Gelemanović
Izvor: Glas koncila

Moje prvo veće hodočašće u životu bilo je hodočašće u svetište svetog Ive u Podmilačju, u Bosni i Hercegovini. Imala sam tada možda nekih sedam - osam godina.

Foto:

Crkva Sv. Ive u Podmilačju

Podmilačje se, koliko se do sada zna, spominje prvi put 1461. u povelji posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, koja se sačuvala u Fojničkoj kronici iz 17.stoljeća.

Svetište sv. Ive u Podmilačju bez sumnje je jedno od najstarijih svetišta u Bosni i Hercegovini. Ono datira, koliko se zna, iz 15.stoljeća. Podmilačka crkva sv. Ive ujedno je i jedina od kamena građena katolička crkva u Bosni i Hercegovini koju Turci nikada nisu srušili i u kojoj su se katolici sakupljali čitavo vrijeme turske vladavine u BiH. Srušila ju je tek u zadnjem ratu vojska tzv. Republike Srpske.
Izvor:

Ogromna je predaja o iscjeliteljskim moćima sv. Ive Podmilačkoga. Ona je još krajem prošloga stoljeća kod nekih pisaca pribavila ovomu svetištu i epitet “bosanskoga Lourdesa”. Samo u razdoblju od 1959. do 1973. zabilježena su 42 slučaja ozdravljenja. Ipak, mnoga izlječenja nisu zabilježena iako se o njima u narodu govori.
Izvor:

Za ovo svetište veže se legenda o prelasku crkve preko Vrbasa.

I danas se u narodu priča kako je crkva sv. Ive prešla noću iz sela Pšenika, koji se nalazi na lijevoj obali Vrbasa u selo Podmilačje, na desnu stranu preko rijeke, zbog toga što su Turci u nju stjerivali koze. Tom prilikom ostao je u Vrbasu jedan direk koji se, navodno, i sada vidi u vrijeme niskog vodostaja. Ovu narodnu predaju nalazimo zapisanu u Šematizmu Bosne Srebrene od 1864. i ponovljen gotovo u svim slijedećim Šematizmima. Nju prepoznaje i fra Antun Knežević, koji navodi da se o tome sačuvao od Theinera izvještaj upućen papi na latinskom jeziku, koji u hrvatskom prijevodu glasi: O čudesnom prijelazu crkve sv. Ivana Krstitelja iz sela Pšenika u selo Podmilačje. Mada nije lako odrediti stvarni sadržaj ove narodne predaje zapisane prije 115 godina a stare sigurno još više, ona svakako ima svoje određeno povijesno značenje. Možda se tim potvrđuje vezanost ove crkve uz grebenski franjevački samostan, koji je postojao negdje u blizini sela Pšenik sve do 1495. godine.
Izvor:

Nakon rata izgrađena je prekrasna nova crkva u Podmilačju, prema idejnom projektu poznatog slovenskog arhitekta Marka Mušiča iz Ljubljane.

Foto:

Ivan mi je jedno od najljepših muških imena. No kako smo već imali jednog Ivana u obitelji, tako svom djetetu dadoh drugo ime. Ipak pridržavam si pravo na Ivanacerek

Ivane, sretan ti imendan!***********************************************************************
23.06.2015.
Foto:

When the world doesn't want you
It will never tell you why
You can shut the door, but you can't ignore
The crawl of your decline

Come back if you want to
Come back if you want to

***********************************************************************


Post je objavljen 24.06.2015. u 08:21 sati.