Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

Papa ponovio prijedlog o jedinstvenom datumu Uskrsa za katolike i pravoslavne

Image and video hosting by TinyPic
Prijedlog o zajedničkom slavljenju Uskrsa dao je još Pavao VI.
“Skandalozno je da moramo jedan drugog pitati: A kada je uskrsnuo tvoj Krist?” rekao je u petak papa Franjo na duhovnoj obnovi za svećenike u bazilici sv. Ivana Lateranskog i ponovno pozvao na pokušaj definiranja zajedničkog datuma Velikog tjedna za katolike i pravoslavne.
Papa je ovo rekao u kontekstu odgovora na pitanje jednog svećenika o odnosu između zapadne i istočne Europe, i Katoličke i Pravoslavne Crkve.
Njegov prijedlog o zajedničkom datumu Uskrsa bio je izrečen “usput”, ali je izazvao dosta pažnje u pojedinim svjetovnim medijima. Taj prijedlog nije ništa novo – već nekoliko desetljeća iz Vatikana dolaze sugestije kako bi bilo dobro korigirati nelogičnosti izazvane činjenicom da dvije Crkve računaju crkvenu godinu po drugačijim kalendarima.
Na povratku iz Istanbula, kojeg je posjetio krajem prošle godine, Papa je u zrakoplovu ponovio prijedlog pape Pavla VI. koji je svojedobno predlagao da Uskrs bude fiksiran uz nedjelju u travnju, te podsjetio kako postoji opasnost, ako Uskrs i dalje bude slavljen na ovaj način, “da ga naši praunuci slave u kolovozu”. Tada je Papa rekao i kako unutar pravoslavnih postoji otpor prema prijedlogu iz Vatikana.
“Slaviti najvažniji kršćanski blagdan na isti dan bilo bi prekrasno. To bi bio vidljiv i pouzdan znak za vjernike i sve druge”, rekao je biskup Koptske katoličke Crkve Butros Fahim Avad Hana, koja već slavi Uskrs na isti dan kada i pravoslavne Crkve.
G. An. | Bitno.net

Post je objavljen 15.06.2015. u 11:40 sati.