Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lionqueen

Marketing

Naš Francek

Foto:

Sveti Otac Papa Franjo pohodio je danas u Sarajevu najvjerniji dio hrvatskog naroda, vjernike u Bosni i Hercegovini.Ps 72 (71)

Mesijino kraljevstvo


Bože, sud svoj daj kralju
i svoju pravdu sinu kraljevu.
Nek puku tvojem sudi pravedno,
siromasima po pravici!

Nek bregovi narodu urode mirom,
a brežuljci pravdom.
Dosudit će pravo ubogim pučanima,
djeci siromaha donijet će spasenje,
a tlačitelja on će smrviti.

I živjet će dugo kao sunce
i kao mjesec u sva pokoljenja.

Sići će kao dažd na travu,
kao kiša što natapa zemlju!
U danima njegovim cvjetat će pravda
i mir velik - sve dok bude mjeseca.
I vladat će od mora do mora,
i od Rijeke do granica svijeta.

Dušmani će njegovi preda nj kleknuti,
i protivnici lizati prašinu.
Kraljevi Taršiša i otokâ nosit će dare,
vladari Šabe i Sebe danak donositi.
Klanjat će mu se svi vladari,
svi će mu narodi služiti.

Slava Ocu i Sinu
i Duhu Svetomu.
Kako bijaše na početku,
tako i sada i vazda
i u vijeke vjekova.

Amen.Propovijed Svetog Oca:

Draga braćo i sestre!

Više puta na ovoj svetoj Misi čuli smo riječ MIR, mir je Božji dar. To je plan koji uvijek nailazi na protivljenje čovjeka i zloga. Vodi se treći svjetski rat u dijelovima. Postoje neki koji bi namjerno htjeli stvarati ovakvu klimu, oni izazivaju sukobe među različitim kulturama i civilizacijama, kako bi prodavali oružje. Rat podrazumijeva djecu, žene i starce u kampovima, razrušene kuće, ulice, tolike razorene živote. Vi to vrlo dobro znate, jer ste sve ovo doživjeli upravo ovdje. Kolika patnja, razaranja, bol! Danas, braćo i sestre, uzdiže se iz ovog grada vapaj svih žena i muškaraca dobre volje: Nikada više rata!

Usred ove ratne klime, poput sunčeve zrake, koja prodire kroz oblake, Isusova je riječ: Blago mirotvorcima. Ne kaže Isus, blaženi propovjednici mira. Svatko je sposoban govoriti. Ne! Kaže: Blago mirotvorcima, tj onima koji ga tvore, stvaraju. Stvarati mir to je svojevrsno umijeće, zahtijeva strast, strpljivost, iskustvo i postojanost, svojim svagdanjim radom i gestama služenja, bratstva, milosrđa. Bog sije mir uvijek i posvuda. U punini vremena poslao je svojega Sina da imamo mir. Stvarati mir, posao je svakoga dana, korak po korak.

Ma kako se stvara, kako se ostvaruje taj mir? Na to nas je podsjetio prorok Izaija, mir će biti djelo pravde: Opus justitiae pax. To je slavno geslo koje je preuzeo Papa Pio XII. Mir je djelo primijenjene i življene pravde. Novi zavjet nas uči kako je ispunjenje pravde - ljubiti bližnjega svoga kao samoga sebe. To je zato jer se tada sami mijenjamo. Ona osoba, onaj narod kojeg sam doživljavao kao neprijatelja ima zapravo isto lice kao ja, moje srce, moju dušu, imamo istog Oca na nebesima, dakle, tom narodu treba činiti sve ono što bih želio da se čini meni i mom narodu.

U drugom čitanju Sveti Pavao je rekao: Zaodjenite se u milosrdno srce, blagost, pravednost, praštajte si, kao što je Gospodin vama oprostio, tako praštajte i vi drugima.

Ondje gdje živimo postanimo umjetnici u stvaranju mira. No apostol nam govori kako je mir dar Božji jer je plod njegove pomirbe s nama. Samo ako se pomiri s Bogom, čovjek postaje pravi mirotvorac.

Molimo zato Boga da budemo milosrdni, da stvaramo mir, a ne rat i neslogu. To je jedini put koji nas čini sretnima i blaženima.
„Operi me, Gospodine, od moga bezakonja.“

***************************************************************
Stare at the light
Eclipse the sun
Am I, am I the chosen one?
I feel naught but emptiness
Are you the father?
Am I your son?
Stare at the light
Praises I sang
Are they undone?


Foto:

***************************************************************Post je objavljen 06.06.2015. u 12:40 sati.