Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lionqueen

Marketing

Referendum o referendumu


USTAV o referendumu
Članak 45.

Hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači) imaju opće i jednako biračko pravo u izborima za Hrvatski sabor, Predsjednika Republike Hrvatske i Europski parlament te u postupku odlučivanja na državnom referendumu, u skladu sa zakonom.

Članak 87.

Hrvatski sabor može raspisati referendum o prijedlogu za promjenu Ustava, o prijedlogu zakona ili o drugom pitanju iz svog djelokruga.
Predsjednik Republike može na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade raspisati referendum o prijedlogu promjene Ustava ili o drugom pitanju za koje drži da je važno za neovisnost, jedinstvenost i opstojnost Republike.
O pitanjima iz stavka 1. i 2. ovoga članka Hrvatski sabor će raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj.
Na referendumu se odlučuje većinom birača koji su pristupili referendumu.
Odluka donesena na referendumu obvezatna je.
O referendumu se donosi zakon. Zakonom se mogu propisati i uvjeti za održavanje savjetodavnog referenduma.

2. Udruživanje i razdruživanje

Članak 135.

Pravo da pokrenu postupak udruživanja Republike Hrvatske u saveze s drugim državama ima najmanje jedna trećina zastupnika u Hrvatskom saboru, predsjednik Republike i Vlada Republike Hrvatske.
..
O udruživanju Republike Hrvatske prethodno odlučuje Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika.
Odluka o udruživanju Republike Hrvatske donosi se na referendumu većinom glasova birača koji su pristupili referendumu.


Pitanja oko načina održavanja referenduma određuju se posebnim Zakonom.

Ovih dana vlast želi promijeniti taj zakon, na način da oteža građanima referendumsku inicijativu. Žele natjerati građane da za potpisivanje inicijative moraju za vrijeme radnog vremena izlaziti s posla i odlaziti u urede državne uprave, te čekati u redovima. Na taj način žele dovesti građane u poziciju da ne mogu, u zakonom ograničenom vremenu, skupiti dovoljan broj potpisa za referendumsku inicijativu. Naime, jako dobro je poznato da u ovo kapitalističko vrijeme nitko ne može izostajati s posla za obavljanje privatnih poslova, a uredi državne uprave rade najdulje do 16.00 sati. Na taj način se apsolutno onemogućava bilo kakva građanska inicijativa. Naime, štandovi za referendume bili su pristupačni širem broju građana, jer se nalaze na autobusnim stanicama, prometnim gradskim trgovima i na svim drugim pristupačnim mjestima, na kojima uobičajeno nema gužve, nema čekanja u redovima, pa možeš potpisati u jednoj minuti.

Hrvatska je po pitanju demokracije daleko ispod drugih europskih zemalja. U Hrvatskoj je potrebno skupiti u samo dva tjedna čak 10% potpisa registriranih birača, kako bi se mogao raspisati referendum, a to je trenutno 400.000 potpisa, iako vlast manipulira čak i brojem potrebnih potpisa, kako bi eventualno mogla osporiti građanskoj inicijativi njene rezultate. Prisjetimo se malo kako nisu htjeli izreći koji je broj potpisa bilo potrebno skupiti za prethodne referendume, samo zato da bi proglasili referendumsku inicijativu neuspjelom, pa su volonteri za svaki slučaj morali prikupljati dvostruki broj potpisa u odnosu na pretpostavljeni, kako bi bili sigurni u uspjeh inicijative. Sramotno je takvo ponašanje države. Broj potrebnih potpisa morao bi biti javno dostupan građanima na portalu državne uprave i bez bilo kakvog pitanja! Temeljno pravo građana moralo bi biti znati na koji način mogu ostvariti svoja ustavna prava! Na žalost, u ovoj bijednoj državici Europske unije ništa se nije promijenilo ulaskom u tu Europsku uniju. Vlast se i dalje ponaša kao da je na Balkanu, što god to značilo.


Dakle, u Hrvatskoj je za referendum potrebno prikupiti 10% potpisa u 2 TJEDNA.
U Italiji je dovoljno prikupiti 1,06% potpisa i to u 3 MJESECA.
U Mađarskoj je dovoljno prikupiti 2,63% potpisa i to u 4 MJESECA.
U Švicarskoj je dovoljno prikupiti 1,95% potpisa i to u 18 MJESECI, odnosno 1,5 GODINU!!!

Iz ovih podataka možemo vidjeti na kojem smo mi zapravo niskom stupnju demokracije! Gotovo da nismo niti izašli iz Jugoslavije. No ono što boli hrvatsku vlast, je što građanske inicijative uz silne napore ipak skupe potrebne potpise, pa su smislili ideju kako to potpuno onemogućiti. Zato pristupaju izmjenama zakona, tako da se budućim zakonom:

1. zabranjuje prikupljanje potpisa na javnim mjestima
2. smanjuje broj potpisnih mjesta na broj ureda državne uprave
3. sprječava građane da daju svoje potpise za referendum izvan radnog vremena ili neradnim danom
4. izlaže potpisnike potencijalnom pritisku državnih službenika
5. tjera državne službenike da prikupljaju potpise, umjesto da rješavaju nagomilane predmete građana

Svakome je jasno da na ovaj način neće proći niti jedna građanska inicijativa i da time ustavno pravo građana na referendum postaje nemoguće konzumirati. Ovo je dakle udar na demokraciju.

Demokratska prava građana morala bi se samo povećavati, a ne nikako smanjivati. Niti jedna vlast koja dođe, neće više nikad vratiti stara prava, već još više ograničavati postojeća. Zato iskoristite ovu priliku i potpišite se za najvažniji referendum u povijesti hrvatske države, MATIČNI referendum, REFERENDUM O REFERENDUMU.

Zašto?

Jučer je bilo:
Sutra će to biti pitanje voda ili prava na zrak. A građani možda više neće imati mogućnost referendumskog odlučivanja.

Ilustracija:
********************************************************
So see how long I can last
You can pretend that I don't exist for you
And I can laugh about it now
But I hated every minute

I was waiting for you
(S.W.)

Foto:

********************************************************


Post je objavljen 04.06.2015. u 09:34 sati.