Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

BOG JE TAJNA, I BAŠ DOBRO (Palma, 26.5.2002.)

Image and video hosting by TinyPic
Ovih dana na krizmi biskup upitao jednog malca da mu objasni Presveto Trojstvo. Ovaj mu na to katekizamski precizno: "Tri osobe - jedan Bog."... "Ne razumijem, možeš li mi objasniti?" ... "Preuzvišeni, niti se ne očekuje da to shvatite. To je tajna." Tako je i inače: ono što je čudesnije i uzvišenije - to je tajnovitije. Tajna nije zagonetka koja je zanimljiva samo do trenutka dok ju se ne odgonetne. Tajna je neodgonetljiva, u smisli da je neiscrpiva. Nije protiv razuma, već nad razumom. Tajna je razlogom divljenja, i trajnog nadahnuća. Upravo kao što čovjek čovjeku znači samo ako ga priznaje tajnom - i Bog nam je Bog dokle god pred njim stojimo kao pred Tajnom.
Najčudesnije stvari u svijetu su misteriji. A život čovjekov je dodir misterija. Devedeset posto kozmosa je misterij. Kako se voda penje iz korijenja u krošnju, kako iz debla izrastaju listovi… Ono što znamo je tek kap; sve ostalo je ocean neznanja.
Tajna života samo u ljubavi se krije…
Legenda o zvonima: Na otoku blizu kopna bio je hram s tisuću zvona, koja bi se oglasila prekrasnom melodijom kad bi vjetar zapuhao. Stoljećima tako. No, otok je potonuo – ali mještani su znali tko god bi znao pažljivo osluškivati čuo bi melodiju zvona. Glas o tom se proširio. Došao mladić stranac da čuje. Danima je dolazio na obalu, ali ništa. Pitao mudre ljudi… oni čuju, ali on nikako. Zadnji dan, već odustao, sjedeći na obali prepusti se šumu mora, šuštanju palmi… postade svjestan svojih dubina – i u dubini tišine u samom sebi začuje zvuk zvona. To je misterij Boga. Njega se ne da čuti ni vidjeti izvan stvorenja. Samo stapajući se dušom s njima – osjetimo dubine njihove, i svoje. I čujemo glas Božji.
Križajući se mi crtamo Trojstvo na sebi. Boga u pamet, pa u srce – da bismo Trojstvom prosvijetljeni, i srca njime ispunjenim – obilježili ramena i ruke kako bismo bolje nosili terete bližnjih.

Post je objavljen 31.05.2015. u 11:21 sati.