Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

DUHOVI (Palma, 19. svibnja 2002.)

Image and video hosting by TinyPic
Blagdan je Duhova, priznajmo grijehe, odrecimo se bezdušnosti.
Duhovi… Odmah kažimo da ih nema više, kako bi se možda iz naziva blagdana moglo zaključiti – već je to posvojni pridjev od imenice Duh, radi se o Duhovom danu.
Možda da ovo nekoliko misli započnemo s anegdotom. Dogodilo se da svećenik tek što će započeti misu, provjerava mikrofon, lupkajući po njemu: "S ovim mikrofonom nije nešto u redu." A narod uzvrati uobičajenim odgovorom: "I s Duhom tvojim!"
Pa, je li sve s našim Duhom u redu? Da li nam imamo zdrav Duh? Kaže se: u zdravu tijelu zdrav i duh. No, zdravlje tijela uvelike ovisi o zdravlju duha. Zdrav duh znači imati zdrav način života, imati zdrave misli, imati zdrav optimizam.
Duh je forma našeg bića, on nam je dao naš izvorni lik. Živjeti ne znači ništa drugo nego taj lik oslobađati – upravo kao što je Mikelanđelo iz kamena oslobađao anđela.
Duh je žeravica života u nama koju treba raspirivati – kako bi vatrom gorjeli, te na taj način svijetlili, grijali, bivali pročišćavani.
Duh je oluja u nama, ona koja nas nosi, pokreće, uznemiruje naš učmali mir, i ruši sve što je krivo sazdano.
Bog nas k sebi privlači s dvije ruke: Riječju i Duhom. I baš kao što je Krist bio naviješten i začet po Duhu – tako se i mi na istinski život rađamo po Duhu. Uspjeti učiniti od života što se najviše može jest dati se oblikovati od Duha, njime se okovati. Živjeti puninu života, znači imati vedrinu Duha. Njega koji je Životvorac, Duša svijeta, Besmrtnost.
Imamo Duha… Imamo krila, a ne letimo – upotrijebi ih i poleti.
Duhovi = globalizacija/individualizam; svi govore svojim jezikom, a svatko ih razumije u svom jeziku. ('onaj')


Post je objavljen 24.05.2015. u 08:00 sati.