Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

2016. u Istanbulu održat će se veliki pravoslavni sabor, prvi nakon 13 stoljeća

Image and video hosting by TinyPic
‘Pripreme za svepravoslavni sabor 2016. prate intrige, uvijek je tako s važnim povijesnim događanjima’
Sabor će raspravljati o temama poput odnosa između Pravoslavne Crkve i države, te suvremenim problemima koje muče Crkvu
Patrijarh Ruske pravoslavne Crkve Kiril izjavio je kako će se svepravoslavni sabor održati u Istanbulu 2016., te dodao kako “pripreme za njega nisu jednostavne”.
Patrijarh je to rekao na proslavi počasnog doktorata kojeg je dobio od Ruske diplomatske akademija, što je prenijela agencija Interfax. Kako je naglasio, sabor koji će pokušati okupiti predstavnike svih atuokefalnih pravoslavnih crkvi, trebao bi biti održan iduće godine, “ako bude sve kako je planirano”.
Sabor će raspravljati o temama poput odnosa između Pravoslavne Crkve i države, te suvremenim problemima koje muče Crkvu.
“Kao uvijek kada su u pitanju događaji od povijesne važnosti, događaju se intrige i pokušaju političkih snaga da izvrše utjecaj. Svjedočimo svemu tome, posebice kada je u pitanju kriza u Ukrajini”, rekao je patirjarh, ali ne precizirajući tko to pokušava vršiti utjecaj i na koji način.
Sabor iduće godine bit će prvi takav nakon 13 stoljeća.
2016. u Istanbulu održat će se veliki pravoslavni sabor, prvi nakon 13 stoljeća
Pravoslavni sabor pripremat će posebno povjerenstvo čiji će članovi uskoro biti izabrani
Za dvije godine, dakle 2016., održat će se sabor svih pravoslavnih Crkvi, prvi takav nakon 13 stoljeća, koji bi trebao okupiti sve pravoslavce, odlučeno je na nedavnom susretu poglavara 13 autokefalnih Crkvi koji se dogodio u Istanbulu.
Sudionici Sinaksisa, koji se dogodio prošli tjedan i kojem je domaćin bio ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I., ponajviše su raspravljali baš o pitanju velikog crkvenog sabora. Kako prenose grčki pravoslavni portali, rasprava o tom pitanju bila je žestoka jer se Crkve međusobno dosta razlikuju u tome kako se Sabor treba dogoditi i što mu treba biti glavni cilj.
Dogovoreno je da Veliki sabor pravoslavlja (Megali Sýnodos tis Orthodoksías na grčkom) bude održan za dvije godine, dakle 2016. Svaka autokefalna Crkva, bez obzira na broj vjernika, moći će poslati do 20 svojih izaslanika episkopa i svaka od njih će imati jedan glas u glasovanju o važnim pitanjima. O tim pitanjima trebalo bi biti odlučivano jednoglasno, dakle konsenzusom. Sabor će pripremati posebno povjerenstvo čiji bi članovi uskoro trebali biti odabrani, a mjesto Sabora trebala bi biti crkve svete Irene u Istanbulu, ona ista u kojoj se 381. dogodio Drugi ekumenski sabor Crkve, odnosno Prvi carigradski.
Inače, pripreme za Veliki sabor pravoslavlja počele su još u 1960-ima, pod utjecajem odluke Ivana XXIII. o sazivanju Drugoga vatikanskog sabora. Međutim, ubrzo su na površinu izbile razlike između raznih autokefalnih Crkvi i cijela je priča stala. U nekoliko posljednjih desetljeća ponovno je obnovljena, a glavni inicijator jest Carigradska patrijaršija. Pravoslavna tradicija priznaje prvih sedam crkvenih sabora kao opće, “vaseljene”, i to su oni koji su se dogodili između 325. i 787. Posljednji koji svi pravoslavci priznaju takvim održan je u Niceji, 787. godine. (Preuzeto: www.bitno.net)

Post je objavljen 03.05.2015. u 11:27 sati.