Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilenice

Marketing

Inicijativa Zagreb-Klima grad: Naselja - Eko-habitati - nova stabla i uređenja grada

I ove godine snimili smo daljnje oplemenjivanje Zagreba stablima, što je daljnji konkretan pomak u smislu doprinosa stvaranju zdravije ekološke klime jednog grada, kao cilja za Udrug "Vilenice" do sada volonterske Inicijative Zagreb-Klima grad: Naselja Eko-habitati, te bi ljetni mjeseci već ove godine u gradu Zagrebu mogli biti ugodniji, krajobraz zeleniji, a poznato je i kako zelenilo odmara oči.


opis slike


Foto: Urbani otok topline (Urban heat effect), Slika Atlante, Georgia, pokazuje distribuciju temperature, plavo pokazuje hladnije predjele, crveno - tople predjele i bijelom bojom-vrući predjeli
Izvor foto: wikipedia

Za naselje Dugave izrađen je i koncept mogućeg uređenja, a pozitivan pomak u tome smjeru je osim novih sprava za igru i prošireno jedno dječje igralište u naselju Dugave i nadopunjeno klupama i stablima, a uređene su i sjedeće betonske strukture uz to dječje igralište. Iz razgovora sa stanovnicom naselja Dugave čija djeca koriste ovo dječje igralište, saznala sam i da je ovo prvo takvo veće uređenje od kada ona živi u naselju.


opis slike





opis slike




nove grupacije stabala, Park Vjekoslava Majera, između Zapruđa i Središća



nadopuna drvoreda, Trešnjevka


opis slike



Nadopuna zelenog koridora uz cestu, Siget


opis slike




nova stabla, Trnsko


opis slike




opis slike




Uređenje u sklopu dječjeg igrališta s nadopunom stablima, Dugave

Fotografije izrađene u ožujku i travnju, 2015.

Prije dvije godine, tijekom jako vrućeg ljeta, uz ovu livadu razgovarala sam o ideji za sadnju novih stabala s jednom stanovnicom naselja seniorske dobi. Rekla mi je kako bi ovdje uistinu trebala nova stabla, te kako se nada da će to biti još za njenoga života. Nova stabla su dvije godine nakon toga ovdje, te tvore jedno novo igralište, gotovo poput tzv. šumskih igrališta.


Napomena:
Sudjelovanje Udruge "Vilenice" u Inicijativi je volontersko. Udruga "Vilenice" ne preuzima odgovornost za detaljno pozicioniranje stabala i odabir vrsta.
Tijekom jakih nevremena treba imati u vidu opasnost od mogućeg rušenja stabala, te se treba pravilno zaštiti.
Redovitim čišćenjem suhih grana, otklanjanjem stabala čije korijenje probija pločnike, te odabirom vrsta stabala s vertikalnim korijenskim sustavom smanjuje se vjerojatnost nesreća uzrokovanih rušenjem stabala.

Zeleni sustavi gradova bi se u suvremenosti trebali oblikovati projektima i postupcima ekološkog krajobraznog planiranja i krajobraznog oblikovanja, te bi oni trebali biti uključeni u urbano planiranje gradova i sela budućnosti.


Za blog Udruge "Vilenice" napisala i fotografije izradila: Marina Butorac, mag.ing.prosp.arch.













Post je objavljen 10.04.2015. u 13:22 sati.