Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilenice

Marketing

Izložba na temu geomantije i umjetničke prakse


Izložba na teme geomantije i umjetnosti se može razgledati do 31.ožujka u Galeriji umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15, u Splitu, a nastala je kao dio projekta Marka Pogačnika pod nazivom: Model čovjekovog postojanja na Zemlji

opis slike



Suradnice u projektu: Marika Pogačnik i Simona Čudovan
Kustos: Branko Franceschi


Iz najave projekta Galerije umjetnina u Splitu:

„Projekt Marka Pogačnika Model čovjekovog postojanja na zemlji u skladu s njegovim postavkama o životnoj umjetnosti zasnovanim na iskustvima konceptualne umjetničke prakse, razvijao se kroz dva predavanja i radionicu, da bi na posljetku kulminirao u ambijentalnoj instalaciji postavljenoj u Galeriji umjetnina.

Instalacija je postavljena u kontinuitetu kroz tri prostora Galerije umjetnina s ciljem omogućavanja individualnog iskustva procesa koji oblikuju naš svakidašnji svijeta uz reference na lokalne specifičnosti po geomantijskoj karti Splita.

1. U prvom prostoru predstavljene su iskonske sile Zemlje, svojevrsni korijen same kreacije predstavljen formom mandorle (simbol života, odnosno, sjemena iz kojeg nastaje život) izvedene od kamenja i šljunka s aplikacijama od stakla. U kamenom obodu mandorle postavljena su tri kamena s kozmogramima zmajeva kao simbolima iskonskih snaga. Po geomantijskoj karti Splita instalacija u prvoj prostoriji odgovara Marjanu.
2. Drugi prostor je svojevrsni labirint hodnika koji simbolizira život kroz kojeg svakodnevno prolazimo. Pri ulasku u muzej posjetitelji moraju proći kroz labirint izveden od providne tkanine ovješene u hodniku koja nameće vijugavo kretanje. Pojedine faze prolaska kroz labirint života označene su kozmogramima izvedenim u pleksiglasu. Po geomantijskoj karti Splita labirint odgovara Dioklecijanovoj palači.
3. Vertikala trećeg prostora u visini od tri kata predstavlja kozmičko nadahnuće. Sa stropa se spiralno spuštaju kozmogrami izvedeni iz tkanina različitih boja, a na samom dnu spirale cilindrični su oblici izvedeni u drvu natopljenim mirišljivim uljem različito tretiranih površina.“

opis slike



U sklopu ovog zbivanja održana su i predavanja:
Model čovjekovog boravka na Zemlji
predavanje
Četvrtak, 5.3.2015. 19:00
Galerija umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15, Split

Dvije renesansne slike sa suvremenim sadržajem
predavanje
Petak, 6.3.2015. 19:00
Galerija umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15, Split

Odnos između Marjana i Dioklecijanove palače
Radionica
Subota, 7.3.2015. 9:45 – 16:00
Sabirno mjesto: Fontana ispred Prokurativa, Split



Marko Pogačnik, rođen je 1944. u Kranju, Slovenija. Od 1965. do 1971. djeluje u okviru grupe OHO, od 1971. do 1979. živi i radi u poljoprivredno-umjetničkoj komuni u Šempasu. Djeluje u području cjelovite ekologije, umjetnosti i geokulture. Razvio je metodu litopunkture - umjetnost akupunkture, liječenja zemlje i gradova.

Izložba je organizirana u suradnji s Tiflološkim muzejom.


Izložba je otvorena do 31. ožujka 2015, radnim danom 10:00 - 18:00, subotom i nedjeljom 10:00 - 14:00, ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno.


O zbivanju prenosi za blog Udruge "Vilenice", članica i predsjednica Marina



Post je objavljen 25.03.2015. u 13:52 sati.