Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nenasilje

Marketing

Nasilje bez povoda?

Čitam prije neki dan da je drug udario druga bez povoda. Žrtva zamolila nasilnika da promijeni mjesto jer mu je smetao na nastavi, a nasilniku se to nije dopalo pa je druga udario šakom. Ovaj dobio hematom i povredu glave. Roditelji nasilnika su se izvinuli roditeljima žrtve, a roditelji žrtve kažu da ne žele odštetu nego samo da im je dijete u školi sigurno. Ali kada su mediji napisali da je dječak napadnut bez povoda, u naslov nisu stavili da je napadnuti dječak već bio žrtva nasilja u školi. I da ga je čak napao isti dječak sa kojim je sjedio na času. Šta je bilo prije niko ne zna osim da je nasilnik problematičan učenik, a žrtva „fin, miran i primjeran“.
Ja se pitam ko je zakazao u odgoju nasilnika? Roditelji? Škola? Društvo? I šta sada? Izbaciti nasilnika iz škole i stvoriti još veći problem? Razgovarati sa nasilnikom? Razgovarati i sa nasilnikom i sa žrtvom? Nastaviti ignorirati problem?
Kada se nasilje desi svi imaju milion i jedno rješenje. Čini se da se niko ne obazire na prevenciju nasilja. Dječak - nasilnik je i prije bio agresivan ali očito da se nadležni bave problemom nasilja među mladima tek kada problem eskalira.
Ne slažem se sa tvrdnjom da postoji nasilje bez povoda. Možda žrtva nije izazvala napad ili je razlog minoran, ali svako napada sa povodom. Možda su nasilnika to jutro istukli roditelji pa je on odlučio da se osveti nevinom drugu. Možda je i nasilnik negdje žrtva nasilja. Možda. Bilo kako bilo, niko ne napda bez razloga: stres, strah, nervoza i još milion razloga se mogu navesti za nasilje. A na nama je da ne zaboravimo reagirati na nasilje i educirati i žrtvu i nasilnika da agresivno ponašanje nikada nije opravdano!
Ljubica Zubica

Post je objavljen 23.03.2015. u 11:50 sati.