Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ljetopis

Marketing

Ovih se dana ponovo javljaju članci kojima je namjera 'razotkriti' Majku Terezu i pokazati kako ona uopće nije bila plemenita humanitarka kakvom je zamišljamo, nego da se dobro okoristila svom onom pomoći koju su joj slali. Ne ulazeći u istinitost navedenih tvrdnji, pitanje je - kakvog smisla imaju takvi članci, i što mi imamo od njih?

Pretpostavimo za početak da su ti članci neistiniti, i da je Majka Tereza stvarno bila onakva osoba kakvom je zamišljamo. Ona danas od članaka nema nikakve koristi, ni pozitivnih niti negativnih, jer je prilično sigurno pokojna i trenutno valjda ima drugih briga nego pratiti što o njoj govore mediji. Ono što je ostalo iza nje je slika njenog rada i njenog života. Kao takva, ona je danas simbol koji govori o tome da je moguće svojim osobnim trudom ovaj svijet učiniti boljim mjestom. Simbol nade. I taj simbol je veličanstven, jer prateći takav uzor u stanju smo izgraditi boji svijet.

Pretpostavimo sada da su članci istiniti, i da je ona stvarno bila drugačija osoba. U tom slučaju, ovaj simbol nade razotkriva se kao lažan, a svi oni koji su povjerovali u njega imaju priliku osjećati se prevareno i izdano. Majka Tereza od toga nema ništa, to smo već spomenuli, ali svima onima koji su u njoj vidjeli uzor odjednom je oduzeta nada i vjera u bolji svijet. Umjesto toga dobili su izrugivanje svoje lakovjernosti i svog idealizma.

Još jednom, Majka Tereza od ovih članaka nema ništa. Ali svi oni koji su povjerovali u mogućnost izgradnje boljega svijeta svojim vlastitim trudom imaju priliku izgubiti nadu. Svi oni imaju priliku prihvatiti cinizam i očaj i priključiti se vojsci beznadnih ljudi koji rade za bijednu plaću a dane provode pred televizorom. I upravo zbog toga, ovi članci su jednostavno zli. Jer im je jedini cilj uništiti nadu.

Bolji svijet nije nešto što će nam netko pokloniti ili što će nam napraviti znanstvenici.

Bolji svijet je nešto za što se i te kako moramo potruditi, svi skupa.

I ne vjerujte nikome tko vas pokuša uvjeriti u suprotno.

Post je objavljen 03.02.2015. u 08:34 sati.