Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goto

Marketing

Tuđmanova univerzalnost

Godišnjica je Tuđmanove smrti ...
Iako dr. Franjo Tuđman nikad nije poželio sljedbenike poslije smrti, nije poželio kult ličnosti, nije poželio ništa što nalikuje titoističkim bezumnim jednoumnim spominjanjem lika i djela, mala je linija koja razdvaja samog Tuđmana od titoističkog kulta ličnosti.

Tu liniju je najbolje naglasila Kolinda Grabar Kitarović započinjući svoju predizbornu kampanju riječima kako je tuđmanova sljedbenica u ideji stvaranja Hrvatske za hrvatske ljude. Državotvornost koja služi domaćim ljudima.
Sve ostalo je podređeno tom cilju. Hrvati su suvereni, politički narod i imaju pravo na državu (po svom ukusu). Politička sloboda, nacionalna sloboda koja proizlazi i potiče gospodarsku slobodu.
Misao hrvatskog čovjeka koji postoji i gradi svoju opstojnost na vlastitim naporima.
Bilo je i većih nacionalnih boraca, ali nitko nije ustrajnije približio tu borbu običnom (herojskom) čovjeku. U Hrvatskoj je trebalo pružiti nadčovječanski napor osloboditi politički obespravljene obične ljude (koji kao društvo moraju sudjelovati u stvaranju boljitka ovog naroda i države).
Sociološki, društvo je složena pojava koju možete graditi i razgrađivati. Društvo može u svoju korist biti politički organizirano, ali i politički organizirano na svoju štetu. U toj složenosti, Franjo Tuđman je ustrajno žrtvovao vlastiti život u borbi za pravo Hrvata na pravo. Obespravljene je podupirao. Nisu samo Hrvati na popisu njegovih ustrajnih pokušaja pomoći obespravljenima. U isčekivanju drugostupanjske presude grupi bosansko hercegovačkih Hrvata, uz braću u toj zemlji, zastupao je i humanitarno pravo prema svim građanima BiH u ratnom vihoru koji je zahvatio BiH pri srpskoj agresiji ...

Sustavno izjednačavanje žrtve i krvnika, sustavno izjednačavanje posljedične politike i politike osvajača (genocida i agresije)(ne zaboravimo kako agresora može zaustaviti samo sila) dovela je do medijskog krivotvorenja povijesti i činjinica ... ali samo na verbalnoj razini. Činjenično stanje (razumnim i savjesnim razlaganjem) je polazno stanje u tumačenju povijesti. Tko se izgubi na bespućima, nije morao ni kretati.
Tuđman je svoj put započeo osnovnom mišlju o pravima (običnog) čovjeka. Slučajno se taj čovjek naziva Hrvatom. Zbog tog nije nacionalist.Samo politički organiziran i nacionalno osvješten.

Veličina Tuđmana je upravo u univerzalnosti politčke misli. Kad izbacite pridjev hrvatsko, sva njegova politička misao poprima univerzalnu vrijednost (što zapravo znači kako je uistinu univerzalna). Zbog hrvatstva u toj politici postala je još univerzalnija (i svojstvena; u svjetskim okvirima, vrijednija). Zbog te univerzalnosti, njegovi su politički oponenti s velikim trudom napadali upravo tu njegovo odliku, univerzalnost). Združeno.

Tuđman (misao) za sva vremena.
Franjo Tuđman nije svojim sljedbenicima ikona, njegova politička misao i političko djelovanje je inspiracija za pravednije društvo.
Pored Tuđmana, ovi nisu kukurikavci već kokošari ... koji našu Hrvatsku uništavaju i rasprodaju (za Judine škude). A svjetska klika tek bezuspješan pokušaj manipulacije osnovnim ljudskim pravima ...
Tuđman i poslije fizičke smrti politički živi.








Post je objavljen 10.12.2014. u 10:13 sati.