Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/belator

Marketing

Berba 2014.

Možda bi se već moglo reći da pišem nostalgično, ali volim se prisjećati.
Ionako većinom pamtimo ljepše stvari nego neke loše.
Tako da mislim da prisjećanje uopće nije loše, pogotovo kad imaš toga dosta lijepoga za sjetiti se.
Sjećam se da nam je nekad riječ "berba" bila kao nešto bezveze, nešto dosadno, onda kad smo bili djeca.
A bilo je berbe, bralo se grožđe na veliko.
Kod bake na selu bila su dva ogromna vinograda puna grožđa, i to ne bilo kojeg nego onog kojeg smo zvali "direktor" ili "tudum".
Bilo ga je puno po zagorskim bregima.
Nama je tada bilo najgore što smo i mi morali sudjelovati u berbi i što su sa tog " tuduma" toliko padale bobice da je to strašno.
I onda beri još po podu i nadaj se da kad starci idu u kontrolu naših redova nećemo dobiti jezikovu juhu.
Pogađate, uvijek su našli bobice na podu, što je onda bio veliki grijeh, jer bačve su morale biti pune bez obzira koliko bilo grožđa te godine.
Tada je u berbu išlo oko 20-30 ljudi i bralo bi se dva dana. Mi smo kao djeca ipak dobili poštedu od branja drugi dan i od prešanja i ostalih podrumskih poslova.
I mogli smo ići u šumu divljati zbog čega smo i došli na berbu.

Sada kad gledam na riječ "berba" i to je sada jedno lijepo sjećanje, jer ipak je to bilo opće-narodno veselje.
I sada kad me netko pozove u berbu ne razmišljam puno, nego se odazovem.
Više bobice toliko ne padaju, neke druge sorte su došle, ljudi nisu opterećeni da bačva mora biti puna ( važna je kvaliteta, a ne kvantiteta), vino je sve bolje i bolje i konačno, mogu ga i kušati.
Ovaj vikend je konačno bio bez padalina, grožđe je dosta slabo rodilo, ali ipak je bilo berbe !!
Jeeeeeeeee!!




Sa guštom smo prionuli na posao. Mi ipak nismo trebali brati ( mislim na nas alfa mužjake), jer smo tu ipak za neke druge poslove. Više fizičko-tehnološke stvar, kao što je nošenje brenti po velikom usponu i kao što je "muljanje" grožđa sa muljačom, kako se to popularno naziva.
Pa di ćeš bolje, netko te zove da budeš malo na svježem zraku, uživaš u pogledu, pojedeš roštilj, malo "muljaš" i mnogo toga još........

Dakle počela je berba......



....nježniji spol je dobio zadatak da pobere to nešto malo grožđa ( godina je bila već kakva je) i da pazi na bobice na podu :)......


...ne može se to usporediti sa nekadašnjom berbom, jer ovo traje nekih dva, tri sata, ali osjećaj i gušt je isti.....malo je grožđa, ali kao što sam rekao, bitna je kvaliteta.....malo sporije je išlo punjenje kanti zbog neplodne godine......


...a samim time i manje brenti za nosit.....


....tako da smo kum i ja dobro prošli ove godine :)).......


.....i onda je došao red na muljanje.....to je ta "muljača".....


....nisam baš neki znalac za izradu vina, ali sva sreća da nismo onda kao mali morali odvajati peteljke od bobica nakon muljanja, jer zadnjih par godina se to radi, valjda radi smanjivanja gorčine......


....i bačva ne mora biti puna !!.....tako kaže naš domaćin berbe, jer bitna je kvaliteta.....


.......naravno, bez malo dodataka i kemije se ne može......malo šećera i vode ide, i malo kvasca.....pa se to sve izmješa, ubaci zajedno sa budućim vinom.....možda ste primjetili da često spominjem riječ kvaliteta, ali to je zato jer se to radi iz gušta, koliko ispalo da ispalo, nisu bitne litre......

U jednom trenutku se u podrumu pojavljuje neka nova ekipa !??
Na moje pitanje tko su ti ljudi, dobio sam odgovor : ove godine zvali smo dva stručnjaka iz Francuske !!
Bave se proizvodnjom vina već godinama i mogu nam pokazati kako dobiti kvalitetno vino !!- reče naš domaćin i doda : jedino su malo stroži učitelji, ali su pravi majstori.
I ubrzo smo se uvjerili da su stvarno strogi, jer čim su došli počeli su vikati : STOP !! Stanite ! Sve krivo radite......


......prvo nam je gospodična objasnila svu teoriju i to kako je važno sve raditi sa puno ljubavi i da je svaka faza proizvodnje bitna i da pazimo sa kemijanjem, jer je to ipak proces.....


......nakon teoretskog dijela, usljedio je praktični dio.....mladić koji je vlasnik najveće vinarije u Francuskoj objasnio nam je i pokazao kako se to zapravo radi......


....iako strogi, naši učitelji su stvarno znalci i uspjeli su nam puno toga objasniti u kratkom roku.....još je ostalo samo da probamo i mi to i da pokažemo jesmo li spremni sami to odraditi......kad se učitelj uvjerio da smo shvatili rekao je : ok, naš posao je ovdje gotov......


.....bili smo oduševljeni naučenim pa smo stručnjake pozvali na ručak....


...tako da su poznati vinari punog želuca otišli u neke druge vikendice prenjeti svoje znanje......


Eto, uspješno je završila još jedna berba i to godine kišne 2014.
Naš domaćin će imati nešto vina, ali nije ni bitno, jer on to radi iz gušta, ne baš zbog vina.
U vinogradu ima posla i to njega veseli, uvijek treba nešto raditi.
Ubrzo će trebati zamijeniti neke betonske dotrajale stupove.....


....možda ovakvim plastičnim !? ( kutak za Plastik-a @)......


*********
Kak je berba brzo bila gotova mogao sam malo škljocati neke vinogradarske fotke....jedino nisam našao one breskve "vinogradarke" kojih je nekad bilo u tonama........










Post je objavljen 22.09.2014. u 18:45 sati.