Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilenice

Marketing

S posjeta Višeosjetilnom parku na Jarunu

Kako je najavljeno, u petak 04.07.2014. odvila se vođena ruta kroz Višeosjetilni park Jarun.
Za ovu priliku, zamolbom čuvaru parka smo požurili čišćenje staza parka od posječenog granja grmlja I živice, kako bi grupa posjetitelja/ica iz “Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir” mogla neometano prolaziti I uživati u parku. Nažalost, pločice na Brailleovom pismu su uništene, a kako sam mogla saznati od čuvara, prije godinu dana je poslan zahtjev za njihovu obnovu. Nadamo se da će se njihova obnova uskoro dogoditi!

Gluhoslijepe osobe uz pomoć svojih prevoditelja/ica su imale priliku saznati o autorima/icama parka, te skulpturama u parku /autorica parka: Ivanka Mlinarić, kraj.arh. u suradnji s Rea Fulgosi Masnjak iz Edukativno – rehabilitacijskog centra/skulpture za sjedenje 1.,2.,3.,: Ivona Biočić-Mandić, akademska kiparica, slikarica, redateljica, klesarska dizajnerica/Skulpture: “Mali prijatelj”, “Mačak”, Zemlja grli Zemlju” I Abacus Dabracus” je rad “Malog doma – Zagreb”, dnevnog centra za rehabilitaciju djece I mladeži kao i najnovija skulptura “Ružičasti nosorog” nastala pod umjetničkim vodstvom Margarete Vidmar, te ak. kipara Krešimira Katušića koji je oblikovao skulpturu u poliesteru. Autorica skulpture psa vodiča slijepih u parku je također gluhoslijepa osoba Sanja Fališevac, članica "Hrvatskog Saveza gluhoslijepih Dodir" te je skulptura postavljena uz inicijativu Hrvatskog saveza slijepih.

opis slike


Foto: S posjeta Višeosjetilnom parku na ŠRC Jarun
Izvor foto: Marina
Foto izradila: prevoditeljica iz Hrvatskog saveza gluhoslijepih Dodir

Riječ je o parku namijenjenom prije svega slabovidnim osobama, te s prilagođenim sadržajima slijepim osobama. Specijalizirani park za gluhoslijepe osobe u Hrvatskoj još ne postoji, a I u svijetu je njihova primjena tek u začetku, kao i oblikovanje dječjih igrališta za gluhoslijepu djecu. No zbog elemenata s naglašenim taktilnom komponentom Višeosjetilni park je bio estetski-doživljajno zanimljiv I gluhoslijepim osobama, na što mi je osobito ukazala jedna od gospođa, članica Saveza koja se čak ispričavala što zastajkuje i odužuje svoj boravak u parku jer su ju se raznoliki elementi s taktilnom komponentom osobito dojmili. No park je upravo tu zbog toga, da se u njemu bude, boravi I da ga se koristi.

Također, bilo je riječi i o povijesti oblikovanja višeosjetilnih parkova, te upotrebi elemenata prirode, podržanih I oblikovanjem parkova u svjesnoj I široj dimenziji, te u terapeutske svrhe (pr. Zračne kupke u oblikovanom I gusto sađenom drvoredu parka Daruvarskih toplica, Kvarner – kao nekadašnje certificirano klimatsko liječilište – danas, od mnogobrojnih hotela Miramare s kromoterapijom, Esplanade, samo Thallasoterapia kao baština iz toga doba. Može se reći kako su elementi nekadašnjih liječilišnih programa hotela sadržani u wellness programima.
Oblikovanje višeosjetilnih parkova, kao I parkova za grupacije različitih korisnika/ica, poput osoba s invaliditetom, te parkova s opremom za slijepe I slabovidne osobe, te gluhoslijepe se danas ponovno poučava I proučava u krajobraznoj arhitekturi, te implementira kroz disciplinu hortikulturnu terapiju, a čiji se začetak smatra u Americi.
Zbog suradnje s američkom zajednicom hortikulturnih terapeuta, te krajobraznih arhitekata iz toga područja mogla sam prenijete sve novitete I u primjeni prirodnih ambijenata I ambijenata oblikovane prirode u svrhu podrške održavanju zdravlja I vitalnosti, te su posjetitelji/ice mogli ovom prilikom saznati neke od vježbi koje sami mogu prakticirati u vrtu ili parku uz stablo ili na livadi.

Osim drugih benefita boravka u parku I prirodi, te šetnje prirodom, bilo je riječi i o spoznajama o biomagnetizmu i bioelektricitetu, te vrijednosti kontakta sa tlom I travom I bosih nogu.

Komponenta različitosti podloge kao orijentira u parku je prisutna I u Višeosjetlinom parku Jarun. U predavanju je bilo riječi i o prvoj oblikovanoj šetnici uz primjenu znanja iz refleksologije, te višeosjetilnim komponentama u krajobraznom oblikovanju u vrtu Uč. doma “Podmurvice” Rijeka.
Parkovi s primjenom refleksološkog učinka, te komponenata ljekovite prirode, herbalizma I cjelovitog pristupa zdravlju osobito u Njemačkoj se mogu pronaći pod nazivom Kneippovi parkovi prema Sebastianu Kneippu koji je posvetio život holističkom pristupu zdravlju I korisnosti prirode I elemenata prirode pritom.

Također, bilo je riječi I o taktilnom aspektu prepoznavanja suptilnih Zemljinih energija, te geomantijskih struktura prirodnih krajobraza, koji je gluhoslijepim osobama dominantni spoznajni alat.
Jedan od članova Saveza, također gluhoslijepa osoba je nakon ovog uvoda, podijelio priču o upotrebi stabala I livade u čišćenju, te punjenju energijom, a koji su nekada poznavali naši preci, te je dao primjer poljoprivrednika I ljudi sa sela koji su nakon rada se na taj način revitalizirali.
Mogućnosti učenja o prirodi, bilju I prirodnim fenomenima o kojima gluhoslijepe osobe trenutno uče samo osnove, kroz taktilnu komponentu, su velike.

Prilikom posjeta parku posjetioci/ice su imali/le priliku naučiti neke od vrsta stabala, prema različitostima u teksturi kore, te oblika lista I njegove teksture, ali I mirisa. Imali/le su prilike saznati I upoznati neke od dekorativnih vrsta korisnog bilja koje neki I sami/same uzgajaju u svojim vrtovima, poput ukrasne kadulje. Neki od posjetioca/ica u svojim vrtovima uzgajaju I jestivo bilje na ekološki način, te su svjesni važnosti I vrijednosti eko-poljoprivrede.
Gluhoslijepe osobe su tek u posljednjih 20 godina prepoznate kao kategorija invaliditeta, sa svojim specifičnostima, te je podrška u stvaranju I dizajnu okoliša koji im olakšava kretanje, boravak I snalaženje dobrodošla.
Prije svega treba ih znati prepoznati, a to je moguće prema crveno-bijelom štapu poput prikazanog na fotografiji Saveza “Dodir”.

opis slike


izvor foto: http://www.dodir.hr/predrasude.php#.U71IjLflpdg

U gradu Zagrebu postoji još jedna staza uz potok Bliznec uređena s prilagodbom sadržajima u Brailleovom pismu, te uz dovoljno široke šetnice (s propozicijama 1,8 m širine za prolazak dvije slabovidne osobe, te 2,5 m za mimoilaženje dvije osobe u invalidskim kolicima).
Skulpture s osobitom taktilnom komponentom u Zagrebu se navode:
Skulptura "Zid" ispred škole u Varšavskoj, Zagreb
"Spomenik anđelu čuvaru", ispred Crkve. sv. Jeronima u Maksimiru, Zagreb
Skulpture u parku "Park skulptura Jakovlje" u Jakovlju

te druge.

Grad Zagreb je dobio nagradu za pristupačnost osobama s invaliditetom zbog niskopodnih tramvaja, no kako se saznaje i kako je praksa pokazala da je ulazak za osobe u invalidskim kolicima u ovakve tramvaje moguć jedino uz pomoć.

Uz uređenje specijaliziranih parkova, te tzv. bezbarijerno prostorno planiranje, sa postavljanjem prilagođene signalizacije po uzoru na druge europske gradove bi doprinijelo olakašnom kretanju gradom osobama s invaliditetom, među ostalima I gluhoslijepim osobama, ali I svim pješacima/pješakinjama.

Hvala na lijepom druženju i organizaciji posjeta parku "Hrvatskom savezu gluhoslijepih osoba Dodir", članovima/icama Saveza koji su posjetili/le park i osobito prevoditeljima i prevoditeljicama koji/koje su omogućili komunikaciju tijekom ove prakovne ture.


opis slike


Foto: Posjetitelji/ice iz Hrvatskog saveza gluhoslijepih Dodir u Višeosjetilnom parku u sklopu ŠRC Jarun/
osim dovoljno širokih staza, žuto obojani i povišeni rubnjaci su značajni u oblikovanju staza prilagođenih kretanju slabovidnih osoba, slijepih te gluhoslijepih osoba
Izvor foto: Marina
Foto izradila: prevoditeljica iz Hrvatskog saveza gluhoslijepih DodirZa blog "Vilenice" Napisala: Marina Butorac, mag.ing.kraj.arh., geomantkinja, voditeljica parkovne rute
Post je objavljen 09.07.2014. u 20:23 sati.