Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

Poklon Splićanima za Sudamju: u Dujmovači pronađena najstarija crkva sv. Duje?!

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
Je li uoči Sudamje pronađena najstarija crkva Prijenosa svetoga Duje? Arheolozi su iznenađeni nalazom koji se pred njihovim očima otkrio u Dujmovači, prigodom iskopa za pristupnu cestu prema Pujankama; građevina bazilikalnog tipa s velikom apsidom, prema procjenama, mogla bi biti duga dvadesetak metara.
- Ako je kasnoantička crkva, onda je prilično velika i prostrana, smještena u salonitanskom ageru, pokraj potoka Smokovika, koji je danas gotovo zatrpan. Našli smo i starije slojeve, pa je moguće da je izgrađena na nekoj prethodnoj građevini. Okrenuta je u smjeru istok-zapad, prema starom pravilu za gradnju crkava, što u Dalmaciji zbog konfiguracije terena i skučenosti nije uvijek bilo moguće postići, a to znači da se pazilo na njezin doličan izgled.
Našli smo keramiku i četrdesetak novčića iz razdoblja od drugog do petog stoljeća nakon Krista, a zanimljivo je da nema tragova paljenja ni nasilnog rušenja, što je čest slučaj s velikim objektima u blizini rimske Salone koju su dugo opsjedali barbari. Međutim, nismo našli kamenu plastiku ni ulomke specifične za crkve, za što još ima vremena jer tek treba iskopati i obraditi najveći dio površine ove građevine. Sada možemo kazati da je bila ili zapuštena ili razgrađena – objasnio nam je arheolog Vedran Katavić iz tvrtke “Kaukala”, koja vodi istraživanja u Dujmovači.
Zaboravljeni ostaci
Poigrat ćemo se činjenicama koje arheolozi ne smiju javno prezentirati jer materijalnih dokaza nemaju, no svakako su zanimljive: moguće je kako je aktualno nalazište u Dujmovači u stvari crkva salonitanskog biskupa i mučenika, a splitskog zaštitnika Dujma, zbog čijeg je svetačkog statusa Split i postao središtem Dalmatinske crkve što se prostirala od jadranske obale do Dunava! Prema drevnoj legendi iz žića svetoga Dujma, nakon pada Salone oko 641. godine, stanovnici su se razbježali, pa pomalo skupljali u sigurnim zidinama Dioklecijanove palače.
Građani predvođeni prvim splitskim nadbiskupom Ivanom iz Ravenne odlučuju iz bazilike na salonitanskim Manastirinama potajno prenijeti relikvije svojih patrona Dujma i Staša u novu katedralu, bivši carev mauzolej. Ta je opasna avantura podrobno opisana, ali jedan detalj na nju podsjeća i danas; crkvica svetoga Duje u Dujmovači izgrađena je na mjestu gdje su građani i kler sa svetačkim kostima zastali da se odmore, a ondje je čudom provrela voda.
Taj je izvor i danas u crkvi svetoga Duje, tristotinjak metara udaljenoj od ovog nalazišta, gdje je, po svemu sudeći, također crkva s potočićem pred ulazom, samo puno raskošnija i starija. Današnju crkvicu je u 16. stoljeću obnovio Nikola Ugrinović, smederevski biskup rodom iz Dubrave u Poljicima, jer su prethodnu spalili Turci. Zbog povijesnih nemira i stalnih borbi moguće je da je položaj stare velike crkve zaboravljen i zapušten, a današnja izgrađena nešto dalje. Dokaže li se da je tako, bio bi to sjajan poklon Splićanima pred ovogodišnju fjeru svetoga Dujma!
damir šarac
Snimio ante čizmić/cropix (Preuzeto: http://www.slobodnadalmacija.hr/Split-%C5%BEupanija/tabid/76/articleType/ArticleView/articleId/136602/Default.aspx)

Post je objavljen 07.05.2014. u 15:49 sati.