Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zagrebackidekameron

Marketing

Kad muškarci kuhaju (fotonovela u tri kulinarske i sedam morskih fotografija)




Ne znam, kakvi bi se sve odgovori dobili ali, kad biste stavili muškarca u kuhinju možda bi se iznenadili. rofl Kako nam predstoji Uskrs, danas je Velika Subota, poklanjam vam jedan vrlo jednostavan ali specifičan recept za bakalar. Edukaciju sam pokupio od supruge koja je već pri mom prvom kulinarskom pokušaju pametno zaključila da od tad čast da priprema tu čudesnu deliciju pripada samo i isključivo njenom ljubljenom mužiću.


Kako vam ne bi bio dosadan, prijeći ću na stastojke. thumbup Poimence prisutni su:
- jedno pakovanje smrznutog čišćenog filea od bakalara (cca. 500 – 600 grama)
- najmanje dvije (može i tri) glavice dmaćeg češnjaka sa placa
- dvije glavice bijelog luka srednje veličine
- jedna vezica peršina sa placa
- djevičansko maslinovo ulje
- jedan malo veći ali ne preveliki krupmir
- pasirana rajčica (kupujmo domaće, kupujmo Podravku)
- par listova lovora
- malo (morske) soli
- malo Vegete



Čarolija kuhanja sa tri lonca i mikserom


U mali lonac naspete vodu, stavite malo soli i krumpir što ste ga prethono oprali. Kuhate sve dok nož kroza nj ne prolazi glatko. Zatim ga ogulite i nasjeckate nožem na što sitnije komadiće. Ne brinite, dio krumpira će se razgnjecati ali vi ćete i to kasnije uptrijebiti.

U veliki lonac stavite bakalar iz vrečice kako slijedi u komadima. Jednu glavicu bijelog luka isjeckate nožem. Bućnete koji list lovora, malo maslinvog ula i malo soli pod prstima (ako imate, koristite morsku). Kuhate dok bakalar ne zakipi bijelo, zatim smanjite vatru i po osjećaju još barem 15-20 minuta krckate na laganoj vatri. Pazite da se fileti bakalara ne raspadnu.

Za to vrijeme češnjak očistite i sameljete u mikseru što je jednostavnije i učinkovitije negoli sjeckati ga nožem. Očistite onu drugu glavicu bijelog luka ali nju nasjeckate nožem na što sitnije komadiće. Uzmete peršin nožem ga izrežete na grub i u mikseru dovršite na sitno. Luk krije tajne zdrave i ukusne prehrane i najzdravija je namirnica na planeti Zemlji. I baš zato ga ja ne volim sjeckati do kraja u mikseru negli nožem. Češnjak, iako luk, njega namjerno sjeckam u mikseru jer je tako ukusniji u deliciji: vonja ali se ne osjeti pod nepcem i zubima.

Na dno lonca srednje veličine naspete maslinovo ulje toliko da pokrije dno i mrvicu više a kad se ulje malo zagrije prvo dodate češnjak, da bi zatim, što se prepoznaje po finom mirisu, u pravom trenutku dodali bijeli luk. Dinstate još koju minuticu. Potom zarijete ruke u veliki lonac, i jedan po jedan vadite filete bakalara i rukama ih mrvite dodavajući u lonac. Pri tome naiđete li na neku košćicu, nju suptilno eliminirate. Nakon toga dodate vode iz lonca u kome se prethono prokuhao bakalar. Ako se zalomi da u u šeflji nađe i pokoji komadić luka ili list lovora, to je samo plus. Zatim redom naspete peršin i rajčicu.
Količina rajčice, koliko vina, pa i koliko vode od bakalara, sve to zavisi o vašim ukusima. Želite li gušći bakalar, bit će manje vode odnosno više (ali ne previše) rajčice; odnosno više vode ali ne i paradajza ako želite rjeđi bakalar. U svakom slulaju računajte da kad se ohladi sve se malo stisne pa ...
Što se tiče vina i tu je stvar priručna po količini i vrsti. Računa na ono što imate ili volite. U svakom slučaju žrtvujte staviti pravo vino a ne delanec. Ja obično stavljam Žlahtinu ili Malvaziju dok sam danas upotrijebio već prethodno otvoreni Krauthaker Mitrovac (ono, kasna berba pa je vino slađe). Vina stavite po ukusu (probate žlicom). Ja još 10ak minuta prije kraja stavim i malo vegete, ne previše da delicija ne povuče na nju.
U prvoj rundu kuhajte barem 20ak minuta a kasnije smanjite na najmanje pa kuhajte još barem toliko
.

I na kraju još osobna napomena. Iz razloga što ovca nikad u životu nije upoznala ribu, ja u bakalar nikada ama baš nikada ne stavljam parmezan. Kome nije dovoljno slano ili voli papreno, prethodno sam sebi dodaje u tanjur. U svakom slučaju za oko 150 kunića (uključujući i vino) dobijete jedan predivan obrok za četvero a i peti neće ostati gladan. Kad k tome dodate malo kolača, doživljaj je potpun.

Uskrs je vrijeme kad zapoćinje novi život i zato sretan vam, predivan i jebežljiv Uskrs u društvu najmilijih i krevetu najmilije ili najmilijeg želi vaš,
Meštar Bocaccio




Moj otok je najljepši (svaki cigo svoga konja hvali)












Post je objavljen 19.04.2014. u 16:33 sati.