Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilenice

Marketing

Zaključak MO za prijedlog sadnje drvoreda u naselju Dugave i predstavljanje inicijative Zagreb kao klima grad-naselja - eko habitati

Kao članica Udruge "Vilenice" pozvana sam predstaviti inicijativu Udruge "Vilenice" za sadnju drvoreda u naselju Dugave.
Zaključak sa sjednice MO možete pogledati u prilogu:

http://www.slideshare.net/Vilenice/zak-prijedlog-sadnje-drvoreda-pdf

Zahvaljujemo se podršci inicijativi.


Uz predstavljanje ideje za sadnju drvoreda predstavljena je i šira eko-inicijativa Zagreb kao Klima grad - naselja - Eko habitati koja poziva prije svega na upotrebu ekološke funkcije zelenih površina, te na sadnju novih stabala u omjeru 30-50% naspram otvorenih travnatih ploha, na postojećim zelenim površinama kao rješenja za postojeće ekološke probleme, doprinos zdravoj klimi kroz stvaranje povoljnih mikroklimatskih uvjeta na razini pojedinačnih naselja i pojedinih dijelova grada. Pritom je spomenuta višestruka uloga stabala u stvaranju tih mikroklimatskih uvjeta (hlad, čist zrak, neutralizacija zagađenja, biomonitoring (za naselje Dugave, neutralizacija zagađenja s odlagališta otpada Jakuševac, te u zraku raspršenih kemijskih sredstava s poljoprivrednih površina u neposrednom okruženju) prirodna podrška u rješavanju oborinskih voda), ali i njihova antistresorna i opuštajuća vrijednost, te doživljajno-estetska vrijednost.

U sklopu ove inicijative, a u svrhu ekološkog, suvremenog, cjelovitog i održivog pristupa razvoju zelenih površina naselja Dugave, predstavljene su mogućnosti i potencijali zelenih površina kroz oplemenjivanje parkovnim sadržajima za različite grupacije korisnika/ica naselja, uključujući korisnike/ice zelenih površina za šetnju kućnih ljubimaca.
Pritom su predstavljene mogućnosti u rješavanja kroz uređenje zelenih površina, nekih od postojećih problema poput nedostatak sadržaja za boravak i animaciju mladih, te drugih grupacija korisnika/ica poput seniora/ki, te su predstavljeni neki od primjera parkova iz Njemačke, Francuske, te Hrvatske.

Iznijeta je i potreba za promišljanjem rodno-osjetljivog pristupa u kojem pri razvoju zelenih površina treba promišljati i sadržaje prilagođene djevojčicama i djevojkama (npr. staze i poligoni za rolanje, odbojka, ploha za crtanje po podu u sklopu postojećeg dječjeg igrališta, natkriveni paviljon za druženje i sl.), te nadopuna već postojećih prevladavajućih sportskih sadržaja za mladiće, npr. mogućim skate - parkom. Predstavljeni prijedlog uključuje i uređenje jedne zelene površine opremljene tiflološkom opremom, uz parkovne doživljajno-estetske elemente.

Pokazalo se kako oplemenjivanje naselja umjetničkim skulpturama te biciklističkom stazom može dati parku i dodanu turističku vrijednost. Za Dugave je konkretno predstavljen prijedlog umjetničke intervencije s temom vode koja bi asocirala na nekadašnji rukavac Savišće, a koja bi se mogla odviti u sklopu ekološkog zbivanja i u formi eko-skulptura.

Time se željelo ukazati na višestruku vrijednost parkova kao resursa za opću dobrobit, kojem sam pridodala naziv "Parkonomija".

Pokazani su i načini suradnje razvoja nekog kvarta sa zajednicom i kroz radionice sa građanima i stručnjacima/kinjama na primjeru razvoja kvarta u centru Berlina, te mogući načini financiranja, i sufinanciranja kroz projekte EU fondova kakvi postoje u Njemačkoj, te benefit glazbenim i kulturno-umjetničkim festivalima, te također natječajima za krajobrazno-uređenje.


Na sjednici sudjelovala i Inicijativu Zagreb kao Klima grad - naselja - eko-habitati, te ideje održivog razvoja zelenih površina naselja Dugave u sklopu ekološkog programa Udruge osimislila, te ispred Udruge "Vilenice" predstavila Marina Butorac, mag.ing.prosp. arch..Post je objavljen 18.04.2014. u 14:37 sati.