Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilenice

Marketing

Vrtovi u sklopu edukativnog programa o holokaustu & priroda i umjetnost u muzeju židovske kulture u Berlinu

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se s ciljem sjećanja i izraza suosjećanja svim žrtvama holokausta.

Na temu holokausta u Berlinu, u novije doba, u sklopu nove zgrade muzeja koji je otvoren 2001., izgrađen je i tematski vrt koji je dio cjelokupnog edukativnog programa s temom holokausta.

Cijela novi kompleks Muzeja židovske kulture autora Daniela Liebeskind imaju za cilj svojim oblikovanjem, uređenjem interijera, te vrtnim oblikovanjem predočiti i stvoriti emocije straha, tjeskobe, nelagode koji bi predočili strahote holokausta.

Tako glavni hodnik čine tri osi, nazvane Os holokausta, Os egzila koja završava Vrtom egzila i Os kontinuiteta koja predstavlja vrijeme nakon holokausta. Interijer je oblikovan na način da pokušava dočarati unutarnji krajobraz, tj. tjeskobu i osjećaje kao posljedice holokausta. Pritom su u oblikovanju prostora, uz medij arhitekture, te krajobrazne arhitekture ulogu imali i oblikovanje rasvjetom, te skulpturalni elementi.
U sklopu muzeja postoji i multimedijalan Rafael Roth učilišni centar.


opis slike


Foto 1.: Os kontinuiteta


opis slike


Foto 2.: Nova zgrada s vrtom, Muzej židovske kulture, Berlin


opis slike


Foto 2.: Pogled na Vrt egzila iz interijera

opis slike


Foto: 3.

opis slike


Foto 4.

opis slike


Foto 5.

Foto 3.,4.,5.: Vrt egzila


Os kontinuiteta muzeja vodi u dijelove muzeja koji osim što prikazuju procese stvaranja antagonizma te progona Židova u Njemačkoj, također prikazuju bogatu židovsku kulturu Njemačke kroz različita razdoblja povijesti.
Pritom, jedan dio muzeja je uređen slikovnim prikazima duhova prirode iz njemačke kulture, poput Lorelei - ženski duh prirode, opisuje se kao sličan sirenama ili "rajnskim djevojkama" ili kćerima Rajne (Rheinemaiden, Rheintöchter ) /tri vodene nimfe koje se pojavljuju u operi Prsten nibelunga Richarda Wagnera/, a povezanim uz stijenu na istočnoj obali rijeke Rajne, poznatima u popularnom folkloru i radovima glazbe, likovne umjetnosti i književnosti.


opis slikeFoto 6.: instalacije sa likovnim prikazom ženskih duhova prirode u umjetnosti

opis slikeopis slikeFoto 7. :

opis slikeFoto 8.

Foto 7., 8. : instalacija sa slikom Lorelei ili Loreley (njem.)


opis slikeFoto 9.: Dvorac Katz s pogledom na stijenu Lorelei, skraćeno od Burg Katzenelnbogen (ugrubo prevedeno Dvorac "Mačji laktovi"), izvor foto: wikipedia


opis slikeFoto 10.: Rajna, izvor foto: wikipedia


Za blog "Vilenice" napisala: Marina Butorac
Fotografije 1.-8. izradila u Muzeju židovske kulture, Berlin : Marina Butorac

U članku su korišteni materijali prikupljeni provedbom Grundtvig aktivnosti Programa cjeloživotnog učenja Agencije za mobilnost i programe EU iz Zagreba
In the article are used materials gathered during execution of Grundtvig activities of Lifelong learning programme of Agency for mobility and EU programmes from Zagreb


Program za cjeloživotno učenje

Ova publikacija je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije.
Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.
Post je objavljen 27.01.2014. u 19:20 sati.