Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilenice

Marketing

Stvaranje obilja - Preporuka za besplatan Internet tečaj na temu permakulture uz Larrya Korna i druge dugogodišnje instruktore permakulture

Geomantija i permakultura se mogu nadopuniti svojim znanjima, no u Hrvatskoj su te primjene tek u začetku, te je provedeno tek nekoliko projekata predstavljenih kroz Udrugu „Vilenice“.

Permakultura je niz alata za življenje na ekološkiji i održiviji način, te prije svega donosi niz vrlo vrijednih tehnika ekološkog uređenja krajobraza i raspolaganja prirodnim resursima, kroz uspostavu ekološke infrastrukture, uzgoja hrane u stanu, malom prostoru ili velikim imanjima, a koji je čist za okoliš.
Svatko može doprinijeti stvaranju ekološke ravnoteže, ali i materijalnog i duhovnog obilja, te mira i zdravlja okoliša i ljudi kroz održivo korištenje prirodnih resursa, te etike međuljudske suradnje.

opis slike



Izvor foto: http://aetherforce.com/permaculture-ecological-farming/
Oblikovani jestivi krajolik sa jezerima koja su omogućila stvaranje povoljne mikroklime za uzgoj povrća i voća u nekad stjenovitom i hladnom planinskom krajobrazu, Krameterhof, imanje gosp. Seppa Holzera
Ekološko uređenje voda i vodotoka jedno je od ključnih u sprečavanju poplava, očuvanju vodenih ekoloških habitata, ali i potencijal za stvaranje jedinstvenih vizura doživljajno-estetske vrijednosti


Istina je, kako permakultura ne donosi rješenja za sve društvene probleme, već se oslanja na postojeće socijalne sustave, osobito kada je riječ o zbrinjavanju socijalno osjetljivih socijalnih skupina, poput nezaposlenih, osoba s invaliditetom, trudnica, starijih ljudi, te na DYS („do it yourself“ = „uradi sam“ metode.

Također, pojedini permakulturnjaci u Hrvatskoj imaju odmak prema domaćim životinjama poput mačaka, te ih se navodi štetnim u vrtu, primjerice zbog izmeta. Premda bih odabir kućnih životinja ostavila osobnom izboru i prema vlastitim mogućnostima, u korist mačaka bih rekla kako je poznato da su mačke vrlo uredne životinje, te ih se može naučiti , uz nešto truda da obavljaju nuždu na određenom mjestu. Mogu također tjerati ptice od voćaka, te time smanjiti njihov prekomjeran broj u vrtu tijekom perioda sazrijevanja niskog bobičastog voća. Osim toga, životinje, pa tako i domaće mačke dokazano pomažu ljudima u emotivnom smislu, a vjernost psa prema čovjeku je poznata od davnina, kao i njegova pomoć u terapiji ili primjerice kretanju slijepih osoba. Domaće životinje često se koriste u terapijskim i edukativnim projektima s djecom.

Unatoč nedostacima, permakulturne tehnike mogu pripomoći, osobito u doba ekonomske i ekološke krize, te nude niz izlaza iz nje. Riječ nije samo o stvaranju novih krajolika i krajobraza, već i sanacija devastiranih.

72-satni tečajevi u svijetu, a u posljednje vrijeme i u Hrvatskoj moraju platiti, te svakako nose vrijednost izravnog kontakta sa predavačima/icama, te razmjenu praktičnog iskustva s autohtonim krajobrazima, vrijednost grupnog rada i drugo. U potrazi za mogućnošću dostupnog stručnog usavršavanja pronašla sam niz besplatnih uvodnih predavanja u osnovne, ali i pojedine napredne tehnike permakulture, koje je nedavno u svijetu osigurao Regenerative Leadership Institute-Community foundation iz Amerike, s ciljem da ova znanja koja u sebi nose cilj skrbi za Zemlju, prirodne resurse i ljude učine dostupna i u vidu predavanja iskusnih permakulturnih instruktora poput Larrya Korna, krajobraznog arhitekta koji je proveo niz godina u praksi i primjeni permakulturnih načela, ujedno prevoditelja knjige autora Masanobu Fukuoke „One straw revolution“ na engleski.

opis slike


izvor foto: Wikipedia
Opis foto: Masanobu Fukuoka, japanski agrikulturni znanstvenik, farmer i autor, baca seedballs - kuglice sjemena koje se koriste i u pošumljavanju teško dostupnih područja, te oporavku ekoloških sustava pustinja uzrokovanih ljudskom djelatnošću (2 February 1913 – 16 August 2008)

Osobito mi je drago preporučiti ova besplatna predavanja jer od 2004. godine, od kada se bavim primjenom permakulturnih principa u dizajnu sam i niz godina i volontirala u svrhu primjene permakulturnih znanja i u Hrvatskoj.

Ovaj oblik predavanja može biti koristan osobito nezaposlenim osobama, nezaposlenim ženama, osobama sa smanjenom mogućnošću kretanja (osobama s invaliditetom), starijim osobama, mladima bez osobnih prihoda, kako bi saznali više o permakulturnim znanjima, knjigama i sl.
Za slušanje predavanja je potrebno znanje engleskog jezika.
O svemu tome i drugom možete poslušati, te nešto od toga i primijeniti u pokretanju vlastitih jestivih vrtova, balkona i drugih ekoloških sustava:

http://www.permaculturedesigntraining.com/


Zbog čega još pogledati predavanja:

Nekada nije bilo poznato zbog čega se događaju velike suše, oluje koje odnose živote, poplave, čak se uz te pojave povezivalo mnogo praznovjerja, no danas su nakon vrijednih istraživanja stručnjaka/kinja o tlu, šumama i poljoprivredi pronađeni uzroci i u pojedinim metodama ekstenzivne poljoprivrede, kao i u ekstenzivnom gospodarenju šumama, te krajobrazima. U permakulturnim ekološkim tehnikama je bit u ispravnoj primjeni i razumijevanju funkcioniranja međuodnosa vode, tla, zraka, sunčeve energije, bilja i životinja, te u konačnici čovjeka u ekološkom sustavu.


Primjer dizajna s primjenom permakulturnih principa nastao u sklopu projekta Cjeloživotnog obrazovanja Agencije za mobilnosti i programe EU možete pogledati i na web-u Udruge „Vilenice“



Suggestion for Free Internet Course of permaculture
at Regenerative Leadership Institute-Community foundation:

http://www.permaculturedesigntraining.com/


Use of geomancy analysis and permaculture lanadscape design can be nicely intagrated and some of the projects are presented also on the Blog and web site of Association of "Vilenice".



Marina Butorac za blog „Vilenice“


Post je objavljen 22.11.2013. u 13:14 sati.