Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/inasplayground

Marketing

Što mislite o kaminu?

Ima li tko iskustva s kaminima - običnima na drva, nekim posebnima, onima za centralno grijanje, plinskima ili bilo kakvima?

Kako smo trenutno u procesu preuređenja mog budućeg doma, došli smo i do teme kamina. Ne bi mi možda ni pali napamet, ali u dnevnom boravku, koji je poprilično velik, se trenutno nalazi i kaminka. Tako smo došli do toga da moramo odlučiti što s njom. Da ju izbacimo van i zazidamo dimnjak, da ju ostavimo takvu kakva je ili da ju zamijenimo kaminom.

Sama peć nam baš i ne paše u dnevni boravak, ali ne bi baš bila ni trn u oku. Ja se doduše nisam nikad grijala na drva pa zapravo ne znam ni kako je to. Mišljenja ljudi oko mene su pak dvije krajnosti. Jedna skupina je sto posto sigurna da je grijanje na drva bolje i jeftinije od onog na plin, a druga skupina je sto posto sigurna da baš i nije jer moraš češće bojiti zidove, prati zavjese, uvijek ima dima i čađe u dnevnom boravku, moraš ložiti svaki dan, a treba i kupiti drva.

Prvo smo došli na ideju da uzmemo kamin koji bi se mogao spojiti na centralno grijanje pa da možemo imati centralno i na plin i na drva, kako nam se hoće. Nakon malo istraživanja, ispada da bi nas to dosta koštalo jer ako ne uzmeš dovoljno velik i jak kamin, navodno ne uspije uopće zagrijati radijatore, a i navodno treba jako puno ložiti da bi se postigla temperatura. Tako da mi se čini da odustajemo od toga i eventualno ćemo spustiti neke cijevi u podrum pa da ako jednom u budućnosti budemo htjeli centralno na drva, možemo dolje staviti neku veliku peć i spremnik i tamo ložiti.

Naravno, kamin nam je i lijep (ako se uzme neki takav) pa bi mi bilo zgodno u zimskim mjesecima biti u dnevnom boravku uz vatricu ili za Božić povješati čarape na kamin. Samo ne znam isplati li se uložiti u kamin samo zato da ga nekoliko puta godišnje naložimo.

Postoji opcija i kamina na plin kod kojeg onda nema drva, loženja, pepela i dima, ali ne znam imaju li oni nekog smisla tj. da li uopće griju prostoriju i koliko plina potroše.

Ako netko ima iskustva ili samo svoje mišljenje, bila bih zahvalna da ga podijeli sa mnom.



Post je objavljen 18.11.2013. u 19:05 sati.