Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/irridium

Marketing

Razlika između genija (množina) i idiota (množina)



" Einstein je, kako kaže u svojim autobiografskim bilješkama, izgubio vjeru u dobi od 12 godina, zaključivši da je sve to laž i nikada se više nije osvrnuo na nju. Ali, nikada nije izgubio svoje vjerovanje u očit poredak svemira ili njegovu intuitivnu povezanosti sa svojim misterijem, u kojem je uživao.

"Najnerazumljivija stvar o svemiru je njegova razumljivost." rekao je.

"Ako je nešto u meni što se može nazvati vjerskim," napisao je u drugom pismu 1954. god., "onda je to neograničeno divljenje strukturi svijeta, u toj mjeri koliko je nauka, do sada, može otkriti."

Einstein dosljedno karakterizira ideju osobnog Boga koji odgovara na molitve kao naivnu i život nakon smrti kao želju. No, trajno referira na Boga - kao metaforu za fizikalne zakone, u svom poznatom djelu o kvantnoj mehanici, kaže da " Bog ne kocka ", a u linijama koje se beskrajno ponavljaju, " Nauka bez religije je hroma, religija bez nauke slijepa "- ovo je navelo neke mislioce da ga pokušaju svrstati u tabor nekakvih vjernika ili čak, da ga opišu kao zagovornika inteligentnog dizajna.

Pokušavajući razlikovati osobnog Boga i više kozmičke sile, Einstein opisuje sebe kao "agnostika", ne kao "ateistu", i povezuje ateizam sa jednakom netolerantnošću kao što ga pokazuje i vjerski fanatizam, te za ateiste kaže: "Oni su bića koja - u svom gunđanju protiv tradicionalnog "opijuma za narod" - ne mogu podnijeti muziku sfera."

"Problem Boga", rekao je, " previše je velik za naše ograničene svijesti."

U pismu, prema AP izvoru, napisao je " Riječ Bog za mene je ništa drugo nego izraz i produkt ljudske slabosti, a Biblija kolekcija časnih, ali još uvijek primitivnih legendi koje su prilično djetinjaste."

Što se tiče njegovih sunarodnjaka Jevreja, rekao je da je Judaizam, jednako kao i sve druge religije, "utjelovljenje najdjetinjastijih praznovjerja."

Tvrdio je da ima duboku emotivnu povezanost sa židovskim narodom, međutim, rekao je, " Ali, kako moje iskustvo prolazi, ne vidim da su oni nešto bolji od drugih ljudskih skupina, iako su zaštićeni od najgorih oblika raka. Inače, ne vidim apsolutno ništa " izabrano " u vezi s njima. "

Nisam znao da se sa genijem, ultimativno, slažem već godinama.

No, nemam ugodan osjećaj kad pomislim.. Na milijarde idiota.

Post je objavljen 08.09.2013. u 15:06 sati.