Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilenice

Marketing

Obavijest o promjeni datuma radionice urbanog vrtlarstva "Vrt uživanja" s temom Šumski vrt za 5.listopada 2013.

Dođite i pridružite nam se na radionici urbanog vrtlarstva zbog organizacijskih razloga s novim datumom - 5.listopada 2013. u subotu s početkom u 11 h.
Radionica se odvija u sklopu programa festivala HLADAN TUŠ Perona 8 koji se iz ljetnih mjeseci produžio i u jesenske dane!

Sve ostalo ostaje isto!Hvala na razumijevanju i hvala svima/svakoj koji su se do sad prijavili!


O radionici :

O tajnim receptima uređenja povijesnih vrtova uz dvorce namijenjenih zabavi u koncertima , performansima, te uživanju u okruženju prirode i jestivom bilju tzv. „Vrtova uživanja“ (njem. Lustgarten, engl. Pleasure garden) prenesenih u duh suvremenosti možete naučiti na jesenskoj radionici urbanog vrtlarstva na Peronu 8!
Na radionici će se učiti kako čitati teren vrta i učinkovito ga iskoristiti za kreativno oblikovanje jestive i višeosjetilne vrtne gredice, te će polaznici i polaznice, imati priliku jednu gredicu zajedno s voditeljicom, uspostaviti u vrtu Perona 8.

opis slike



opis slike



Peron 8, Savska 16, Zagreb

Na radionici će biti pokazano kako spojiti kanone estetike tzv. „Vrtova uživanja“ i primjenu permakulturnih principa, koji će nam pomoći kasnije u ekološkom održavanju vrta, a koji se ogledaju na jedan od najsavršenijih prirodnih habitata na Zemlji – šume!
Na radionicu ponesite dobru volju & vrtne rukavice!

Za sudjelovanje na radionici javite se na jedan od mailova :
udrugavilenice@gmail.com, marinabutorac@yahoo.com
ili kresimir@peron8.hr
Sudjelovanje na radionici - besplatno.




Još ponešto o radionici:


Na radionici će biti riječi o biljkama koje se uobičajeno sade u sklopu Šumskog vrta, te će polaznici i polaznice imati priliku naučiti o manje uobičajenim biljkama u današnjoj prehrani, a koje su nam poznate kao livadno bilje ili dekorativno parkovno bilje. Ovo bilje je izuzetno bogato hranjivim sastojcima, te se recepti za njihovu upotrebu čuvaju u kulturama pojedinih zemalja, a mnoge od biljaka su vrednovane zbog blagotovrnih svojstava pri liječenju kancerogenih bolesti, te ženskih bolesti ili zdravstvenih tegoba.

opis slike



Kupina (Rubus fruticosus) – postoji niz sorti kupine u prirodi te u kultiviranom obliku, bogata je vitaminom C, A, E i K, te uz željezo sadrži niz korisnih minerala. Kupinu u prirodi nalazimo u zašikarenim područja gradova, te šumama diljem Hrvatske.

opis slike


Pasja ruža (narodni naziv: divlja ruža, lat. Rosa canina) – Prirodno stanište su joj sunčani rubovi šuma, na pašnjaci nizinskog i brdskog područja, među grmljem, u naseljima raste uz ograde. Od latica ove ruže pravi se slatko ili džem, a od ploda-šipka se pravi čaj. Ulje divlje ruže se koristi u njegovanju kože sa svrhom tretiranja ožiljaka, opeklina, te regeneriranje i revitalizacije kože. Zbog svojeg cvijeta, te ploda je dekorativna, osobito u miješanim živicama.

opis slike



Divlji jam (Dioscorea villosa)
Divlji jam je biljka penjačica lijepih listova koja raste uz ograde i grmlje, a tokom osamnaestog i devetnaestog stoljeća primjenjivala se za liječenje menstruacijskih bolova i komplikacija porođaja. Osim ovih svojstava ovoj lijepoj biljci se pripisuju blagotovrna svojstva za usporavanje starenja, jačanje imuniteta, reguliranje i smanjivanje krvnog tlaka, antiumorno djelovanje, jačanje krvnih stijenki zbog sadržaja B6 vitamina, te blagotvorno djelovanje u sprečavanju simptoma Alzheimerove bolesti itd.
U vrtovima, te u kineskoj medicini koristi se još i kineski jam (Dioscorea batatas L.).

Pri upotrebi bilja u svrhe liječenja svakako se najbolje konzultirati s homeopatima i drugim stručnjacima za primjenu ljekovitog bilja.


No, prije svega, treba bilje uzgojiti!


Vidimo se na radionici!

Lijep pozdrav!


Marina za blog "Vilenice"

Post je objavljen 03.09.2013. u 22:02 sati.