Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flawless

Marketing

Voljeti znači i varati

Ne mogu odoljeti a da ne napišem ovaj članak iz novina - najbolji koji sam do sada pročitala i veoma poučan!
Nedavno čitam u novinama i tako mi se dopao da ga želim uvijek čitati i da ga imam kad god poželim, jer se novine izgube, ostare, pocijepaju a ovako će imati i netko drugi da pročita :D
Uglavnom da ne duljim sa svojom pričom, čanak je dovoljno dug, vidjet ćete.
Životna škola Žuži Jelinek:
"Imala sam mnogo prijateljica i znanica koje su u braku "griješile" a koje su činile sve - a u tome su i uspijevale - da bi održale brak. Čak ga i učvrstile. Nisam se posebno bavila njima jer nisam se nikada petljala ni u čiji život, ali kad sad pokušam analizirati što im je to značilo, čini mi se da su one zapravo bile- pametne žene. Ono što nisu nalazile doma, "posuđivale" su od tuđih muževa i svi su bili - sretni. No, to je jedna strana ljubavničkih izleta. I žene i muškarci koju su u vezama kad imaju ljubavnicu ili ljubavnika, zapravo imaju - mir. Jedno razumije drugo, znaju oboje što znači pobjeći i ukrasti tih nekoliko sati tjedno i raspoložen se vratiti onamo gdje si siguran - kući. Ovdje se najčešće ne radi o nekoj velikoj ljubavi, ali se radi o stabilnosti. To zasigurno nije malo za opću stabilnost.
Jer, baš zbog emocionalne nestabilnosti, pa i nezadovoljstva, partneri posežu za ljubavnikom ili ljubavnicom i ta veza traje dok postoji seksualna privlačnost, kakva - takva emocionalna povezanost i osobno zadovoljstvo koje i nije dugog vijeka. Onog trenutka kad nestane zadovoljstva, nestane i taj odnos jer ljubavnici nisu ničim vezani. I bilo bi glupo, a to preljubnici znaju da uzdrma temelje nečega što ima neku drugu vrijednost.
Moje čitateljice znaju da sam često govorila da takva nevjera uopće ne bi trebala biti razlogom rastavi, pa čak i kad se za nju sazna.
I moje ljubavničke veze koje su bile s oženjenima, a bilo je i takvih, donosile su mi ono što mi je nedostajalo doma. S tim razlikom što sam ja odlazila iz tih brakova kad bih shvatila da nema smisla u njima ostajati samo zbog djece.
Poslije sam, i to moram reći, nekoliko puta zažalila zbog toga jer i svi moji brakovi u konačnici su se sveli na isto - nakon godina nestalo je onoga zbog čega sam u njega i ušla, i zbog toga sam uvijek žalila što mi je prvi brak završio onako kako jest. Moram priznati da sam ipak osjećala ako ne baš ljubomoru, a ono pitanje kako to da je moj prvi muž ostao s tom ženom u braku gotovo četrdeset godina, a nisu imali djece. Ali, Bože moj, prekasno je sad za takva razmišljanja, a još manje za tugovanje! Znam da malo tko uči na tuđim pogreškama, ali možda ove moje ipak daju nekome i misliti.

Samo, komplikacije nastaju kad je jedno slobodno, a drugo nije. Ja bih rekla da tada nastaju i muke. Kako sve to sakriti od žene, od ljudi, okoline, pa neki put i do djece? Što učiniti da svi budu zadovoljni, a preljubnici sretni? Tko tu treba igrati ulogu "pametnoga"? Tko treba sve držali pod kontrolom? I što je, čini mi se, najvažnije, tko s čim treba računati?
I danas se sjećam jednoga psihologa koje je govoreći o ljubavnicima rekao:
"Ako ste pristale biti ljubavnicom, svoje emocije ostavite izvan spavaće sobe. Nema smisla da budete ljubomorne na ženu, a još manje da sanjate o trenutku kad će nju napustiti i biti samo vaš. To se može desiti, ali samo na - filmskom platnu. Smisao ljubavnice je da vi, ako i on, uživa u blagodati odnosa i u dobrom seksu. Pa dok traje, traje"
On čak sugerira da ljubavnice i ne inzistiraju da se prečesto nalaze jer muškarac će dulje biti zainteresiran ako osjeti da je druga strana to manje. On mora steći dojam da se stalno mora boriti za nju. No s druge strane, važno je da u ljubavničinoj glavi taj se odnos stavi na mjesto kako poslije ne bi bilo nepotrebnog uzrujavanja i nadanja bajkama koje doista postoje samo u knjigama. Ljubavnica od samog početka mora znati gdje joj je mjesto i što od toga odnosa može očekivati. Muškarac bi, pak, morao znati da takva osoba nema osjećaja odgovornosti prema drugima, i za vezu ili brak drugoga ne odgovara.
Oženjeni preljubnik nije previše zahtjevan. Ne treba mu se naročito prilagođavati, ne treba mu razgaliti svoje srce i dušu, ali zbog osjećaja krivnje na obje strane, ljubavnicu najčešće obasipa darovima pa i drugim znacima pažnje. I žena tu zna profitirati. Pažljiviji je prema njoj nego inače. Znam jednu koja nikad nije dobivala više zlata nego kad joj muž nije bio vjeran. I to smo svi znali, a ona se hvalila njegovom silinom pažnjom iako su u braku više do dvadeset godina. Uvijek sam se pitala jesu li to jadnice, treba li ih žaliti, ili su pametne žene koje "znaju znanje".
Znala sam se i nasmijati kad bih slušala preljubnike kako bi govorili da im je najveći problem - laganje. A tu su postigli "savršenstvo".
I sama sam se ne jednom našla u sličnim situacijama.

Kad muškarci započinju neki odnos, sigurno se ne predstavljanu kao - oženjeni. Ali, pametnoj ženi ne treba dugo da shvati "s kim ima posla". Kad sam jednom svom jednom ljubavniku u mlađim danima rekla da želim upoznati njegove roditelje, i kad mi je on odgovorio da još nije vrijeme za to-sve mi je bilo jasno. Taj ne računa sa mnom, ali od toga časa nisam ni ja više sa njim!
A kad mi je jedan od njih rekao da je u meni našao "osobu svoga života", znala sam dokle će to trajati. I ja bih reagirala brzo-rekla bih mu da on to, na žalost, nije za mene.
I danas se sjećam kako mi se kako mi se jedna prijateljica hvalila kako bi njezin ljubavnik sigurno napustio ženu da nije djece. Jedva sam je uvjerila da su to njegove priče i laži u koje će se brzo sama uvjeriti.
Vrhunac koji ljubavnica može čiti jest ustaljeno - sa ženom uopće više ne vodim ljubav. Jer, ako i ima takvih, ti su doista rijetki, ali ni ljubavnica neće s njim pred oltar.
Zna se, međutim, desiti, premda nema znanstvenih istraživanja o tome da upravo zahvaljujući švrljanju sa strane seks sa suprugom postaje intenzivniji, a nova iskustva koja doživi s ljubavnicom pomoći će mu "začiniti" i bračni život.

Oženjeni muškarci "lovci" zapravo nemaju ni namjeru ni želju napuštati obitelj. Izvanbračna veza za njih je slasna dopuna njihovom uređenom životu, životu do kojeg drže, radi kojeg su ugledni, priznati, uspješni. Takav muškarac na svoj način cijeni suprugu, često se prisjeća one mladalačke ljubavi kroz koju su zajedno prošli, brige o obitelji, djeci, cijeni osobito svoju udobnost i društveni status koji su stvorili.
Ljubavnica najčešće čeka da se on odluči danima pa i mjesecima, a nekad i godinama, sluša obećanja o razvodu. Najprije je to odrastanje djece, onda suprugina izmišljena bolest, pa čak i neka dugovanja zbog kojih bi ga ona mogla dovesti u neugodnu situaciju, i tako unedogled. A vrijeme prolazi. Nervoza s obje strane raste. Zasićenost je sve bliža, a time i kraj nečemu što i nije imalo budućnosti.
Ali, ninašto ne treba gledati tragično. Trajalo je dok je imalo smisla. A sve ima smisla, u ovom ipak kratkom životu, što nas barem na trenutke čini sretnima. I zato ljubavnici i ljubavnice, budite zajedno dok vam je lijepo, dok si uljepšavate život. ali, budite pametni, Bit ćete još sretniji ako pritom ne unesrećite duge."


Post je objavljen 22.08.2013. u 13:37 sati.