Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nenadtvnews

Marketing

Hrvatska postala 28. članica Europske unije!

***************************************************************************************************************************************************************************************************************************************
Hrvatska postala 28. članica Europske unije!
******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************





Čestitali nam Obama i Kerry: Uspjeli ste, a put nije bio lagan
Washington 01.07.2013 09:10 h Nenadtv.hr
Hrvatska je marljivo radila više od desetljeća i prebrodila mnogo administracije na putu prema EU i znam da taj put nije uvijek bio lagan, istaknuto je u čestitki


Nenadtv.hr
Čestitke Hrvatskoj povodom ulaska u EU stigle su i iz SAD-a.
Državni tajnik John Kerry Hrvatskoj je čestitao na uspjehu.
Čast mi je u ime predsjednika Baracka Obame i naroda SAD-a prenijeti najbolje želje narodu Republike Hrvatske povodom ulaska u Europsku uniju. Danas je prilika za odavanje počasti Hrvatskoj i brojnih uspjeha njezinih građana. Hrvatska je marljivo radila više od desetljeća i prebrodila mnogo administracije na putu prema EU. Znam da taj put nije uvijek bio lagan - istaknuto je u čestitki, objavljenoj na internetskoj stranici state.gov.
Ističe se i kako ''Sjedinjene Američke Države raduje jačanje veza između naroda kako bismo zajedno izgradili budućnost mira i napretka''.



ZA ISTIM STOLOM PREDSJEDNICA KOSOVA ATIFETA JAHJAGA I PREDSJEDNIK SRBIJE TOMISLAV NIKOLIĆ Josipović na Pantovčaku okupio čelnike iz regije
Zagreb./Rijeka.01.07.2013 12:00 h Nenadtv.hr
Hrvatska i nakon ulaska u Europsku uniju želi razvijati dobrosusjedske odnose, a također će zagovarati i daljnji proces proširenja EU-a, izjavio je predsjednik Ivo Josipović u Zagrebu u ponedjeljak nakon prvog neformalnog sastanka "osmorke", nove regionalne inicijative koju potiče zajedno sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom.

nenadtv.hr
Predsjednik Josipović je na Pantovčaku u ponedjeljak ujutro na radnom doručku ugostio sve predsjednike zemalja iz regije, slovenskog Boruta Pahora, srbijanskog Tomislava Nikolića, kosovsku predsjednicu Atifetu Jahjagu, crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića, albanskog Bujara Nishanija, makedonskog Đorgea Ivanova i svu trojicu članova predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića, Bakira Izetbegovića i Željka Komšića.

Kako je ranije objavljeno iz Josipovićevog kabineta, predsjednici su danas sjedili "po prioritetu", odnosno po datumu stupanja na dužnost, javlja Tanjug.

"Politika Hrvatske je takva da i poslije ulaska u EU želimo dobrosusjedske odnose i nastavak proširenja Europske unije" kazao je Josipović.

Kazao je da je cilj ovog neformalnog susreta koji bi trebao postati redovito okupljanje čelnika regije, raspravljati o temama koji su od interesa za regiju. "Danas smo posebice raspravljali o procesu proširenja i njegovoj dinamici, mogućnostima koje nude zajednički projekti, posebice na području infrastrukture te o tome kako naša skupina želi pomoći u rješavanju otvorenih pitanja koja opterećuju regiju", izjavio je pred pedesetak novinarskih ekipa predsjednik Josipović.

Naglasio je da je ovo današnje okupljanje njegova zajednička inicijativa sa slovenskim kolegom Pahorom. Na jednom od idućih susreta "osmorice" najavio je i mogućnost dolaska francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

Upravo održani neformalni radni doručak je, kako su prošli tjedan najavili na Pantovčaku, početak redovitog godišnjeg neslužbenog okupljanja šefova država osam spomenutih zemalja na koji bi uvijek bio pozvan i čelnik jedne od zemalja EU-a, ovisno od političkog trenutka, ili institucija EU-a - Europskog vijeća, Europske komisije ili Europskog parlamenta.

Ova "autohtona i autonomna" ideja skupine 8+1 predsjednika Josipovića i Pahora naišla je na odobravanje ostalih država "osmorke", a također ima, kako tvrde na Pantovčaku, potporu Berlina, Pariza, Londona i EU-a.

Ured predsjednika ističe da je Hrvatskoj i Sloveniji nastavak proširenja interes te da će unutar EU-a tražiti zemlje partnere koje to jednako snažno zagovaraju.

Hrvatski i slovenski predsjednici pri tom ne žele biti "odvjetnici" regije već njezini promicatelji. Obje zemlje snažno zagovaraju proces proširenja "dinamikom koja ima smisla", a Josipović i Pahor žele unutar EU-a zajedničkim nastupom promicati političke, gospodarske i sigurnosne interese regije, naglašavaju na Pantovčaku. Stvaranjem tradicije ovog neformalnog okupljanja također žele promijeniti percepciju regije unutar Unije i pokazati "kapacitet političke volje da se stvari riješavaju dijalogom", ne pod pritiskom Unije već "iznutra".

Poslije prvog radnog doručka "osmorke" u ponedjeljak, regionalni čelnici još su jednom iskoristili priliku da čestitaju Hrvatskoj. Predsjedavajući predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ujedno je čestitao i Bruxellesu jer je napravio veliki korak prema proširenju nakon duljeg vremena. "Očekujemo da EU napravi daljnji iskorak i proširi se na BiH i ostale zemlje", dodao je.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović kazao je da ulazak Hrvatske u EU povijesni događaj i zaželio da Hrvatskoj svaki novi dan u EU donese ostvarenje njezinog sna. Također je ocijenio da je EU pokazao volju da nastavi s procesom proširenja.

"Mi to doživljavamo i kao dobar signal za Crnu Goru" kazao je Vujanović, čija zemlja trenutno jedina iz regije vodi pregovore o pristupanju EU-u, i izrazio je nadu da će Slovenija i Hrvatska, kao članice Unije i pokretači ove inicijative biti promicatelji regije.

Predsjednica Kosova Atifeta Jahjaga kazala je da je članstvo Hrvatske u EU važno za cijelu regiju i izrazila očekivanje da će "hrvatsko-slovenska inicijativa" cijelu regiju usmjeriti na put prema Europskoj uniji.

Idući sastanak "osmorke" održat će se, kako je najavljeno, u Sloveniji. Ta je inicijativa, moglo bi se reći, na tragu Procesa Brdo, kada je 20. ožujka 2010. u Brdu kod Kranja pod motom "mi trebamo jedni druge" održana konferencija o zapadnom Balkanu u cilju jačanja odnosa između zemalja regije koje teže euroatlantskim integracijama, a ideja je zaživjela na neformalnom susretu tadašnje hrvatske premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera, sada predsjednika Boruta Pahora u siječnju iste godine u Kranjskoj Gori.


U ZAGREBU OTVORENA KUĆA EUROPE BARROSO 'Vaša zemlja može promijeniti ovaj dio Europe' MILANOVIĆ 'Jutros nije bilo opijenosti, nastavljamo veliki posao koji nikada neće završiti'
Zagreb./Rijeka.01.07.2013 12:00 h Nenadtv.hr
Uz podizanje zastava RH i EU-a, intoniranje himni i prigodne govore u ponedjeljak, prvog dana članstva Hrvatske u Europskoj uniji, u središtu Zagreba je otvorena Kuća Europe, mjesto gdje će građani moći dobiti sve informacije o Europskoj uniji i pravima koja im pripadaju kao građanima Europske unije.

Nenadtv.hr
Rezanjem vrpce Kuću Europe službeno su otvorili hrvatski premijer Zoran Milanović, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, potpredsjednik EP-a Othmar Karas i potpredsjednica EK-a Viviane Reding.

Prije toga je prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić podigla hrvatsku zastavu, dok je zastavu EU-a podigao povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele. Nakon prigodnog programa i intoniranja himni Milanović, Schulz i Barroso održali su kraće govore.

Schulz je rekao da je "danas dan veselja za Hrvatski i za Europu". "Velika mi je čast i privilegija biti ovdje s vama i proslaviti poseban dan. Povijesno i kulturno Hrvatska je uvijek bila dio Europe. Danas se Hrvatska vraća na svoje mjesto u europskoj obitelji koje joj s pravom pripada. Danas se otvara novo poglavlje za Hrvatsku i EU", kazao je.

Nenadtv.hr
Izrazio je zadovoljstvo da se na prvi dan članstva RH otvara Kuća Europe koja će biti na raspolaganju hrvatskim građanima za sve informacije, diskusije o radu EU-a i za izražavanje mišljenja. Schulz je iskoristio prigodu da pozove hrvatske građane da izađu na iduće izbore za EP u svibnju 2014. i ukaže na njihovu važnost.

Barroso se nazočnima obratio na hrvatskom jeziku riječima: "Dobro jutro, Hrvatska. Dobrodošla u europsku uniju."

"Pokazali ste da ne samo da je moguće prevladati teret prošlosti, raditi na pomirbi i boljoj budućnost za sve nego da je to zaista u interesu svih. To je duh Europe. Te pozitivne promjene nisu kraj nego novi početak", rekao je Barroso dodajući da su za te promjene zaslužni hrvatski građani. "Kao što su Hrvati promijenili Hrvatsku, tako vaša zemlja može promijeniti ovaj dio Europe", istaknuo je.


Nenadtv.hr
EU je sredstvo koje omogućava vama, građanima, da oblikujete svoju budućnost nabolje", poručio je Barroso.

Milanović je rekao da je "ovo jedno od onih jutara u kojem nema opijenosti i nema mamurluka, naravno ne u doslovnom smislu". Govoreći o jučerašnjoj svečanoj proslavi ulaska RH u EU kazao je kako je to bio jedinstven događaj, a atmosfera "ljudska i radosna".

"Obična ljudska radost, ništa više i ništa manje od toga. I s tim u glavi i u srcu nastavljamo jedan veliki posao koji je tek počeo i koji u stvari nikada neće završiti", istaknuo je. kazao je kako nije sve ni u europskim fondovima jer je hrvatska u velikoj mjeri sama izgradila ceste i infrakstrukturu. "Naravno, ne odustajemo...od visokih ambicija u potpunom iskorištavanju europskih fondova".

Po njegovim riječima, sada počinje "fino tkanje, delikatan posao" u kojem se jedna nacija, jedna politička zajednica mijenja nepovratno iz dana u dan.







Premijera zadovoljila proslava: Atmosferu ste mogli dodirnuti
Zagreb./Rijeka.01.07.2013 11:00 h Nenadtv.hr
Kuća Europe namijenjena je svima i mjesto je dijaloga EU s njezinim građanima. U njoj je Ured za informiranje EP-a u Hrvatskoj i Stalno EU predstavništvo u Hrvatskoj

Nenadtv.hr
Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso otvorili su u ponedjeljak Kuću Europe u središtu Zagreba.

- Danas je za Hrvatsku i Europu dan radosti. Velika je čast i privilegija biti s vama kako bi proslavili ovaj povijesni dan. Hrvatska je uvijek bila dio Europe. Danas, pristupanjem u EU, Hrvatska se vraća u svojem mjestu koje joj pripada u europskoj obitelji. Ovo je velik korak prema ujedinjenju Europe, danas se otvara novo poglavlje za Hrvatsku i za EU. Vi, hrvatski narod, obogatit ćete EU novim iskustvima i novim perspektivama, idejama i inicijativama. Veselimo se tome - rekao je Schulz.
Kuća Europe, mjesto za dijalog s građanima

Napomenuo je kako mu je vrlo drago da na dan pristupanja EU ima priliku otvoriti Kuću Europe.

- Želio bih da ova Kuća Europe bude više od niza ureda, da bude mjesto sastanaka i centar rasprave. Gdje ljudi dolaze kako bi raspravljali što EU čini u svojem svakodnevnom radu. Mjesto suradnje između EU institucija i mjesto za dijalog s građanima. Gdje će hrvatski građani doći i iznijeti svoje zabrinutosti, ali i svoje ideje - rekao je predsjednik EP-a.
'Vašim pristupanjem u EU svi dobivaju'

Schultz je dodao kako EU želi odati počast hrvatskom narodu.

- Hrabro ste proveli reforme, stvorili institucije na temelju demokracije i vladavine prava. Pokazali ste kako odlučnost i naporan rad vode do uspješnog članstva u EU. EU ni tijekom krize nije izgubila svoju privlačnost. Vaše pristupanje u EU je situacija u kojoj svi dobivaju. Danas milijuni Europljana dolaze u vašu zemlju na odmor, koja je jedna od pet najljepših u Europi - rekao je Schulz.

I tada je dodao ono što nije imao napisano u svom govoru.
'Hrvati su nam dali nadu i entuzijazam'

- Ono što sam jučer osjetio na svečanosti u ponoć jest ta ideja Europe, u kojoj zemlje i nacija surađuju jer znaju da su zajedno jače nego same. Ideja Europe je da zemlje i nacije prelaze sve granice, kulturološke, jezične, ekonomske, koje su nas u prošlosti razdvajale sada se spajaju i udružuju u zajedničkom poštovanju i suradnji. Takvoj ideji nema premca. To se sinoć moglo čuti i osjetiti. Hrvati su nam dali nadu i entuzijazam, a pogotovo smo to sinoć mogli vidjeti kod mladih ljudi, što za njih znači pridruživanje Europskoj uniji.
Barroso: Do 2020. imate na raspolaganju milijardu eura godišnje

Jose Manuel Barroso rekao je kako je Europska unija oruđe koje može omogućiti građanima da bolje žive.

Jutros su se Hrvati po prvi puta probudili kao građani EU-a. U vašoj prošlosti Europska komisija uvijek je bila uz vas i podupirala vas. Sada pa do 2020. godine na raspolaganju imate milijardu eura godišnje - poručio je na Barroso.
Milanović: Atmosfera je bila toliko ljudska da ste je mogli dodirnuti rukama

Premijer Zoran Milanović bio je zadovoljan proslavom u nedjelju kao i povijesnim ulaskom u EU.

Ovo je vedro jutro bez mamurluka i opijenosti. Jučer je bilo jedinstveno. Atmosfera je bila toliko ljudska da ste je mogli dodirnuti rukama. Bila je toliko različita od političkih pobjeda u kojima uvijek postoje pobjednici i gubitnici ili sportskih dočeka gdje je sve euforično – poručio je Milanović.

No, napomenuo je da našim ulaskom nastavljamo posao koji neće završiti.

Nije sve u EU fondovima. Infrastrukturu smo sami izgradili, ali to ne znači da odustajemo od potpunog iskorištavanja novca Europske unije koji nam je na raspolaganju – rekao je Milanović.
Kuća Europe je na raspolaganju svim građanima

Inače, u Kući Europe nalazi se Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Stalno predstavništvo Europske unije u Hrvatskoj, koje počinje raditi upravo danas. Bit će na raspolaganju građanima, koji će ondje moći dobiti sve informacije o Europskoj uniji i pravima koja im pripadaju kao građanima EU-a.

Na svečanosti su bili premijer Zoran Milanović te potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, ali i brojni drugi strani delegati i domaći političari.




HRVATSKA OD PONOĆI ČLANICA EU Spektakularna proslava u Zagrebu trajala do kasno u noć, tisuće građana dočekale ulazak u EU uz 'Odu radosti' i zvona katedrale. BARROSO 'Vratili ste Hrvatsku na mjesto koje joj pripada, u srce Europe
Zagreb./Rijeka.01.07.2013 00:00 h Piše Nenad.Matković Nenadtv.hr
Hrvatska je od danas dio Europske unije. Stanovnici Hrvatske od danas su ravnopravni građani Europske unije. Noćas u ponoć, Hrvatska je postala 28. članica Unije čije je članstvo željela još od stjecanja državne neovisnosti prije 23 godine

Nenadtv.hr
Svečani dio programa proslave pristupanja Hrvatske Europskoj uniji na Trgu bana Jelačića završen je uz skladbu "Sunčana polja" Blagoja Berse, začetnika hrvatske glazbene moderne. Hrvatska je od ponoći članica Europske unije kojoj se na glavnom zagrebačkom trgu predstavila i izvedbom "Ave Marie" iz rock-opere "Gubec-beg". Svečanost je obilježilo i puštanje u pogon transformatora Nikole Tesle, jednog od znanstvenika koji su najviše utjecali na suvremeni način života.

01:25 Uživajući u ponoćnoj izvedbi "Ode radosti", himne EU, nekoliko tisuća građana je u veselom raspoloženju na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića dočekalo ulazak Hrvatske u EU, a nakon službenog programa okupljene je nastavio zabavljati svjetski poznati duo violončelista 2Cellos.

Na glavnom zagrebačkom trgu, kroz koji se bilo teško kretati između tri pozornice, uz pjesmu i ples i mahanje zastavama Hrvatske i EU uživalo je u uvodnim i službenom programu ulaska Hrvatske u EU.

Građani koji nisu mogli pristupiti pozornicama program su mogli pratiti putem video zida. Pljeskom i uzvicima odobravanja popraćen je nastup svih izvođača - od ojkalice "Slavuj piva" iz Poljica do prikaza umijeća drvenih tradicijskih igračaka s područja Hrvatskog zagorja te reakcija s društvenih mreža na ulazak Hrvatske u EU. Najviše oduševljenja i pljeska izazvali su nastupi zvončara iz Kastavštine, nastup Tamare Obrovac & Transhistria Ensamble, 2Cellos i Darka Rundeka u pjesmi "Djevojke u ljetnim haljinama", uz koju su mnogi zapjevali i zaplesali.

Mnogi Zagrepčani i njihovi gosti, uz proslavu na glavnom gradskom trgu, zabavu su potražili i u kafićima okolnih ulica - od Bogovićeve do Trga Petra Preradovića.

Završetak programa na središnjem zagrebačkom trgu očekuje se oko tri sata iza ponoći.

Nenadtv.hr
00:15 - Zajedno smo izgradili prostor s najviše slobode, socijalne pravde i blagostanja u svijetu. Europska unija predstavljala je obećanje mira, rekao je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.
Europska unija i integracija značili su magnet mira i promjena. Hrvatska je pionir pravog europskog duha. Vi ste uspostavili institucije koje se temelje na vrijednostima demokracije, pomirenja, i vladavine prava.

Nenadtv.hr
Danas je velik i radostan dan za našu domovinu republiku Hrvatsku. Ovo je dan kada su se ostvarili snovi, ne samo ove generacije, nego i mnogih prošlih generacija naših ljudi. Europa je bila, jest i bit će ideja kojoj pripadamo. Europa je ključni dio našeg nacionalnog identiteta. Mi joj pripadamo ne samo zbog našeg geografskog položaja, nego i zbog vrijednosti koje dijelimo.
Priča o hrvatskom uspjehu je priča o zajedništvu, upornosti, ambiciji i viziji. To je glavna poruka današnjeg dana, rekao je Josipović.
00:05 - Kada je sat odbio ponoć, vaša je zemlja prešla važan prag. Vi ste oduvijek bili Europljani, sada ste građani Europske unije. U ime svih 27 zemalja članica, od svega vam srca želim dobrodošlicu, rekao je Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog vijeća.

23:50 - Hrvatska je zemlja s 4 milijuna stanovnika koji imaju slobodna shvaćanja vlastite zemlje. No, to je prije svega zemlja racionalnih ljudi, koji dobro shvaćaju ulogu svoje zemlje u Europi i svijetu. Na nama je da pružimo zemljama regije ruku da i one uđu u europsku obitelj, poručio je premijer Zoran Milanović na velikoj svečanosti povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

- Nadamo se da će Europska unija prihvatiti naš identitet koji je sastavljen od proturječnih odrednica - Srednje Europe, Balkana, Mediterana. Duboko vjerujemo da ćemo postati sastavnim djelom šarolikog identiteta Europske unije, dodao je premijer.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso također se obratio okupljenima na Trgu bana Josipa Jelačića.

- Dragi prijatelji, okupljeni smo ovdje u povijesnoj noći, zahvaljujući vama, hrvatskom narodu. Vaša želja da pristupite EU i vaš naporan rad doveli su do ovog trenutka, rekao je.

- Vaš težak rad znači da je hrvatska u potpunost spremna pridružiti se uniji. Hrvatska se značajno promijenila tokom prošlih desetljeća. Ona je danas potpuno demokratska zemlja. Ulaskom obilježavamo kraj jednog procesa, ali i početak još jedne uspješnice.

- Kao što EK podupirala vaše pristupanje, tako ćemo vam i mi pomagati kao punopravnoj članici. Hrvatska je primjer drugim državama u regiji. Proveli ste zahtjevne reforme, pružili ste ruku pomirenja. Unija je otvorena za sve zemlje koje dijele europske vrijednosti. Dobrodošli u Europsku uniju, zaključio je na hrvatskom.



Post je objavljen 01.07.2013. u 09:09 sati.