Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilenice

Marketing

S Dana otvorenih vrata Udruga 2013.

Dani otvorenih vrata udruga održavali su se u organizaciji Ureda za udruge od 12. do 15. lipnja 2013. godine širom Hrvatske. Cilj je događanja bio građanima/građankama i široj javnosti približiti programe i projekte od interesa za opće dobro koje provode udruge u Hrvatskoj (posebice financirane iz javnih izvora) organiziranjem različitih aktivnosti u prostorima udruga ili izvan njih, te otvaranjem vrata građanima u određenom danu ili danima.

Dani otvorenih vrata udruga uklapaju se u niz aktivnosti koje se ove godine širom Europe organiziraju povodom obilježavanja Europske godine građana 2013. Cilj je Europske godine građana potaknuti građane/građanke na informiranje i ostvarivanje svojih prava te sudjelovanje u procesima odlučivanja o pitanjima od javnog interesa.
U organizaciji aktivnosti tijekom Dana otvorenih vrata udruga Ured za udruge surađuje s Hrvatskom mrežom volonterskih centara i Hrvatskom alijansom Europske godine građana/ki te Uredom tehničke pomoći EU za organizacije civilnog društva-TACSO.

opis slike


Foto: Knjige i materijali programa Udruge i prikupljeni aktivnostima članova/ica Udruge
Izvor foto: Brigita

Ekološko-geomantijska Udruga "Vilenice" se pridružila Danima otvorenih vrata Udruga, te je u vrtu Waldorfske škole organizirala prigodno zbivanje. U šumolikom okruženju i pravom krugu stabala, uz ponudu šumskog voća i sokove šumskog voća i bilja, bile su izložene knjige prikupljene tijekom godina postojanja, od knjiga legendi, narodnih priča i bajki u kojima narod, ukoliko je riječ o predaji ili spisatelj/spisateljica bilježe prirodu, doživljaj prirode i običaje vezane uz prirodu, te bića prirode. Posebno su vrijedna prikupljena izdanja priča Ivane Brlić-Mažuranić s ilustracijama hrvatske likovne umjetnice Cvijete Job.
Bili su izloženi, također i materijali o organskoj arhitekturi zdanja Goetheanum, u mjestu Dornach,u Švicarskoj, zaštićenog kao spomenik kulture, nazvanog prema njemačkom književniku Johannu Wolfgangu von Goetheu. U ovo arhitekturno zdanje utkana je i ideja povezanosti mikro i makrokozmosa,te je cilj bio prikazati -"Biće organskog oblikovanja" prema ideji antropozofa Rudolfa Steinera .
Također, prilikom zbivanja organiziranih od Udruge "Vilenice" povodom Dana otvorenih vrata Udruga dostupni su bili i materijali o vrtu nastalom u suradnji čovjeka i prirode - Vrtu Findhorn u ekoselu Findhorn u Sjevernoj Škotskoj.
Tiskano izdanje s osnovnim pojmovima teme rodne ravnopravnosti izdanja Udruge "CESI", a priloženo knjižnici "Vilenice"-a također je bilo dostupno u izloženim materijalima.

opis slike


Foto: Sa zbivanja Udruge "Vilenice" povodom Dana otvorenih vrata Udruga 2013.
Izvor foto: Brigita


Također ovom prigodom bili su izloženi i radovi iz kulturno-umjetničkog, ekološkog i edukativnog programa Udruge "Vilinska tvornica" poput fotografija prijatelja Udruge Igora Drandića iz Eko-kulturnog centra "EIA-e" iz Istre, lutaka patuljaka lavandina Brigite Milovac, tkđ. waldorfske učiteljice,lutkarice, te geomantice. U "Vilinskoj tvornici" mogu se naći i slike-karte s printom energijske slike duhovnog bića šume, te također i novo izdanje geomantijske studije nastale geomantijskim istraživanjem gradske šume Jelenovac, šumskih predjela otoka Cresa, zelenih površina grada Rijeke, te Zagreba pod nazivom "Očuvanje vilinskih krajeva". Više o programu možete pronaći i na web-site-u Udruge: http://vileniceudruga.yolasite.com/


opis slike


Foto: Lavandini i lavandine podsjetili su nas na elementalna bića Zemlje
Izvor foto: Brigita

Članovi i članice Udruge, te prijatelji Udruge su se ovom prilikom prisjetili prvih geomantijskih susreta u Hrvatskoj, kao i seminara, radionica, putovanja, te podijeljenih i prikupljenih znanja od 2006. godine do danas, organiziranih kroz Udrugu, poput radionica Rad sa šumama u Njemačkoj i Hrvatskoj, te kroz aktivnosti recentnih projekata poput Grundtvig aktivnosti programa Cjeloživotnog obrazovanja Agencije za mobilnosti i programe EU iz Zagreba.


opis slike


Foto: Goran i Marina, članovi Udruge
Izvor foto: Brigita

Bilo je riječi i prijedloga za zanimljiva mjesta za buduće edukativne sadržaje, te edukativna putovanja i posjete, poput posjete zdanju Goetheanum, te geomantijskim posjetima Berlinu i prirodi Berlina u suradnji s prijateljskom geomantijskom berlinskom Udrugom.


opis slike


Foto: Zdanje "Goetheanum" s parkom oblikovanim kako bi bio povezan s podržavanjem pažnje na arhitekturu objekta, Dornach, Švicarska
Izvor foto: WK

opis slike


Foto: Prostor učionice, "Goetheanum", Švicarska
Izvor foto: WK

opis slike


Foto: Plavi prozor "Goetheanum", Švicarska
Izvor foto: WK


opis slike


Foto: Detalj prozora organskog arhitekturnog oblikovanja, "Goetheanum", Švicarska
Izvor foto: WK

opis slike


Foto: Vjetrenjače za opskrbu struje ekosela Findhorn
Izvor foto: WK

Napisala:
Marina B. za "Vilenice"


Post je objavljen 17.06.2013. u 15:55 sati.