Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zirafica

Marketing

Vjenčanje- djeveruše

ovih dana sam okružena pričama o vjenčanjima, običaja koji su različiti od mjesta do mjesta, od naroda do naroda kako to kod nas na Balkanu obično i biva. Prisustvovala sam na bosanskim tradicionalnim vjenčanjima, muslimanskim, onim na selima, izvornim/filmskim srpskim vjenčanjima, katoličkim kako onim u Bosni tako i onim u Hrvatskoj....najljepše vjenčanje na kojem sam bila je mala svadba druga i drugarice iz Sarajeva, nije bilo religijskih obreda niti ovih novokomponovanih...bila je samo svadba sa puno ljubavi...ali to i nije tema ovog teksta. Sva ova vjenčanja me zbunjuju....uvijek neki novi običaji kao da ih mi nemamo ionako dovoljno.
razgovarajući sa bliskom osobom o nekom vjenčanju spomenula je da će biti djeveruša sa još tri djevojke te da sve trebaju imati neki žuti detalj na haljine, nakon čega se jedna od djeveruša pobunila i rekla da ne zeli obuci haljinu....te su se dogovorile da ne mora biti haljina nego sam nesto zuto...nakon nekoliko mjeseci pripreme jedna od djeverusa je shvatila da ne moze prisustvovati vjenčanju, te je mlada uzurbano krenula u potragu za četvrtom djeverušom jer kao trebaju biti najmanje četiri. što je mene potaklo da malo istražim tu cjelokupnu priču i shvatim čemu djeveruše služe. Mnogima ce ovo mozda biti vec poznato ali ja sam tek saznala da su djeveruše uvijek neudate djevojke, da običaj potice iz rimskog prava koje je insistiralo da bude 10 svjedoka na vjenčanju kako bi nadmudrili zle duhove. razlog zasto se djeveruše trebaju isto obuci je da se zbune duhovi kako ne bi shvatili ko je bracni par....i tako se nizu ti obicaji, dodaju razlozi i prisvajaju neke ideje koje su po mom mišljenju nepotrebne. S druge strane obicaji kazu da broj djeverusa oznacava socijalni status porodice iz koje mlada dolazi te da danas to oznacava iskljucivo broj drugarica koje su neudate.

Djevojka koju sam vec spomenula, djeverusa na tom vjencanju, me pitala kada se ja budem udavala koliko cu djeverusa imati?!!?? Kao prvo nisam ni spomenula da cu se udati, jer ne razmisljam o tome kao drugo zar je to uopste bitno. ALi odgovorila samm joj na pitanje da ja nemam drugarica tako da necu imati ni djeveruse. zacudeno me pogledala i rekla ime jedine iskrene drugarice koju imam. Odgovorila sam da ce ona biti kuma ako se ikada budem udavala a druge drugarice koje imam su rasute po bijelom svijetu, a te druge su zapravo 3 jedna u Norveskoj, jedna u Americi i jedna u Sarajevu....odjednom sam se nasmijala jer mi je sinula predivna ideja....ako se budem udavala necu imati djeveruše nego cu imati djeverove, drugova imam zaista puno...odmah sam jednom drugu poslala poruku da li zeli da bude djever na mom vjencanju.....pristao je samo pod uslovom da tada bude mlađi od 45 godina.....
salu na stranu, ali zaista ako se ikada budem udavala ja cu da imam djeverove ;)



Post je objavljen 26.05.2013. u 12:13 sati.