Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/b3

Marketing

HDZ i SDP zahvaljuju tri milijuna birača što nisu glasali protiv njih

Da odmah izbacimo brojke: glavna službena informacija koja će jedina imati utjecaja na politički život Hrvatske najmanje do sljedećih izbora, a vjerojatno i puno dulje, je da su na upravo održanim "anketnim" izborima HDZ i SDP zajedno dobili 65% glasova ili dvije trećine onih koji su na te izbore izašli. Drugim riječima, od tri osobe koje su došle na biralište, jedna je zaokružila HDZ, druga SDP, a treća "nešto treće" (ili ništa ili se bavila likovnim radom).

To je to. To je ono što će ostati zapisano, to je ono što će se uzimati u obzir prilikom preračunavanja mandata, to je ono što će stranke uzimati u obzir prilikom međusobnog razračunavanja i korekcije svojih politika.

I da je ovo tekst o tome, ovdje bi komotno mogao završiti jer, što se tiče upravljanja državom, zaista ništa drugo nije bitno. Državnu upravu, Vladu, Sabor i ostale ne zanima tko i zašto nije išao na izbore, je li ga boljela noga, je li imao bolesno dijete, je li se napio, bio lijen, nije mogao odlučiti, nije znao ili nešto sedmo. Također, državnu upravu ne zanima zašto je neki listić "nevažeći". Kako je lijepo rekao Arsen Bauk, uzrok tome što je 5% listića bilo nevažeće je to što je "prvi put proveden ovakav izborni sustav pa se ljudi nisu snašli, sljedeći put će biti bolje". I dobro je rekao: u kategoriji "nevažeći" ne postoji razlučivanje između onih koji su nepismeni pa nisu shvatili što treba zaokružiti i "prepismenih" koji su odlučili protestirati u osami glasačke kutije i iznijeti svoj revolt na mjestu gdje ga neće vidjeti ni zapamtiti nitko osim desetak članova biračkog odbora koji su kasnije prebrojavali glasove (kao što reče Klauški, "na prste").

I zato smiješno i djetinjasto djeluju slavodobitni povici onih koji su jučerašnji izborni neizlazak protumačili kao znak velikog revolta i pobune Hrvata, a svoje crtanje kurčeva po listićima (ili demonstrativni ostanak kod kuće) Velikom Gestom Revolucionara Koja Će Pokazati Glavonjama Što Ih Ide. Jer, istina, možemo pogledati one druge brojke: jučer su HDZ i SDP dobili po 7 (sedam) posto glasova, Laburisti oko 1,2, a svi ostali daleko ispod toga. Međutim, za stranke i državu ovaj je podatak nebitan. Štoviše, vodećim strankama - a posebno HDZ-u - i odgovara što slabiji odaziv jer upravo oni profitiraju u takvim okolnostima nezainteresiranosti, apatije, kenjkavog nezadovoljstva ili pubertetskog revolucionarstva koje misli da je vrhovni čin pobune to što će sjediti kod kuće i neće napraviti ništa.

Koji su zbilja rezultati ovih izbora? To što se stranka koja je bila na rubu raspada s manje od 20% podrške uspjela probiti na vodeće mjesto. Umjesto karmina, u izbornom štabu održana je proslava. Umjesto daljnjeg razočaranja, njihovi birači i simpatizeri dobili su vjetar u jedra i sad će još glasnije i još upornije tancati i arlaukati po trgovima, vrijeđati pristojan svijet samom svojom pojavom i retorikom i zagušivati hrvatski medijski prostor stavovima kojima bi se zapravo trebali pozabaviti psihijatri. Također, rezultat je to da je ogromna većina Hrvata (opet) dopustila da drugi odlučuju umjesto njih. Demokracija? Ma hajte molim vas...

Argument koji najviše vrijeđa pamet je da se "nije moglo naći nikoga kome bi se dalo glas". Jer, treba reći još jednom: na ovim izborima ponuđeno je dvadeset i osam izbornih lista. Dakle, ne samo onih nekoliko parlamentarnih stranaka, nego cijeli spektar lijevih, desnih i elektronskih, glupih, pametnih i onih trećih (ne pitajte!) Reći da se "nema koga za glasati" ne može nitko drugi nego - oprostite na izrazu, znam, znam, ali usporedba je pretočna da bi se propustila - neizlječivi autist.

Svatko je slobodan reći da "ne priznaje ovakav politički sustav i ne želi mu dati legitimitet svojim izlaskom na izbore". Siguran sam da je politički sustav shrvan od tuge zbog ovog stava i da će državni proračun imati besane noći dok od ovakvog revolucionara, preko poreza, bude izvlačio novce koji će se preusmjeravati u rođačke i prijateljske fondove. Po posljednjim vijestima, Milanović i Karamarko viđeni su kako se dave u suzama zbog toga što je tri milijuna Hrvata odlučilo ne izaći na izbore te da je u stožere HDZ-a i SDP-a upućena hitna psihološka pomoć kako bi ovim savjesnim i dobroćudnim javnim djelatnicima pomogla da prebrode ovu traumu. No, nema toga što evropska plaćica od 8000 eura neće izliječiti. A zahvaljujući tri milijuna Hrvata, jedanaest takvih plaćica će otići HDZ-u i SDP-u.


Post je objavljen 15.04.2013. u 11:32 sati.