Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nenadtvnews

Marketing

POGLEDAJ DANAS VIJESTI 17:00 H NENADTV

*********************************************************************************************
IZDVAJAMO VIJESTI DANA NA NENADTV
*********************************************************************************************

Noćas pomaknite kazaljke za jedan sat unaprijed!
Rijeka.30.03.2013 02:00 h na 03:00 h Piše Nenad Matkovć Neandtv,hr
Ljetno računanje vremena u 2013. godini počinje u noći sa subote na nedjelju u 2 sata pomicanjem kazaljki sata unaprijed za jedan sat.


Nenadtv.hr
Sat
ako će se noćas, sa 30. na 31. ožujka, u 2 sata, pomicanjem za jedan sat unaprijed, vrijeme računati kao 3 sata.

S početkom ljetnog računanja vremena prestaje i obveza vožnje automobilom s upaljenim svjetlima danju, dok na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.

HEP mijenja razdoblja dnevnih tarifnih stavova

Iz Hrvatske elektroprivrede (HEP) podsjećaju i kako se s početkom ljetnog računanja vremena mijenjaju i razdoblja dnevnih tarifnih stavova - električna će se energija od nedjelje, 31. ožujka obračunavati prema višoj tarifi u razdoblju od 8 do 22 sata, a prema nižoj tarifi noću, od 22 do 8 sati.

Kašnjenje vlakova

'Zbog pomicanja sata jedan sat unaprijed i na prugama HŽ Infrastrukture, kao i uvijek do sada, organizirana su posebna dežurstva osoblja u elektrotehničkim službama i prometnim uredima kako bi se svi automatski uređaji koji pokazuju, registriraju ili daju točno vrijeme namjestili na novo, točno vrijeme. U željezničkome će prometu zbog pomicanja vremena sa 2.00 na 3.00 sata do jedan sat kasniti četiri putnička vlaka', priopćeno su iz HŽ Infrastrukture.



Posljednji ispraćaj Nore Šitum, djevojčice koja je ujedinila Hrvatsku
Zadar, 30.03.2013., 12:00 h nenadtv.hr
Stotine okupljenih, obitelj i prijatelji, oprostili su se danas u podne na zadarskom groblju od Nore Šitum, koja je preminula u Dječjoj bolnici u Philadelphiji ne dočekavši početak eksperimentalne terapije liječenja leukemije.

Nenadtv.hr
Mala Nora
Malena Nora preminula je 20. ožujka. Hrabra djevojčica se godinama borila s leukemijom, a njezino tijelo nije izdržalo napad gljivične infekcije, koja se pojavila nakon dolaska u SAD na liječenje.

Nora je prije nešto manje od dva mjeseca otišla u Philadephiju na eksperimentalno liječenje akutne limfoblastične leukemije virusom HIV-a.

U akciji koja je ujedinila cijelu Hrvatsku u rekordnom je roku, za manje od tjedan dana, sakupljeno 5,3 milijuna kuna, kako bi Nora dobila priliku za liječenje u SAD-u.


Nenadtv.hr
Mala Nora

*********************************************************************************************
POGLEDAJ DANAS VIJESTI 17:00 H NENADTV
*********************************************************************************************


Zabrinjavajuće: Doznajte koje su moguće posljedice pomicanja sata!
London, 30.03.2013., 11:11 h Daily Mail.
Kada noćas pomaknemo kazaljke sata sa 2 na tri sata ujutro, izgubit ćemo i više toga od jednog sata, pokazuju studije.

Nenadtv,hr
Pomicanje sata u proljeće, pokazalo je nekoliko provedenih studija, ima nekoliko posljedica koje ne bi trebalo zanemariti. Primjerice, prema tim studijama, ono se povezuje s povećanjem slučajeva srčanih udara i automobilskih nesreća, piše Daily Mail.

Zabilježeno je da se u tjednu pomicanja sata dogodi 17 posto više srčanih udara nego dva tjedna prije, ističu istraživači iz bolnice William Beamont u Michiganu, SAD. Čak je 71 posto više srčanih udara zabilježeno na sam dan pomicanja sata nego nedjelju prije toga, pokazali su podaci zabilježeni u toj zemlji.

Studija američkog žurnala za kardiologiju, govori o tome da ometanje u spavanju može promijeniti razine hormona i podići krvni tlak, što utječe na srce. Međutim, također je otkriveno kako pomicanje sata u jesen nema toliko utjecaja na broj srčanih udara.

Lošiji reuultati na ispitima

I druge su studije dale zanimljive rezultate o danima nakon proljetnog promicanja sata. Učenici tada ispite rješavaju lošije, a internetske tražilice bilježe povećanu potragu za web stranicama koje nude zabavni sadržaj i to upravo tijekom radnog vremena.

U medicinskom časopisu 'Sleep Medicine Reviews' stoji kako unatoč tome što se smatra da pomicanje sata ima 'male posljedice', sve više dokaza pokazuje suprotno. Da se privikne na ovakvu promjenu, tijelu treba i tjedan dana.


Can tonight's lost hour of sleep cause a heart attack? Change of the clocks in spring linked to a host of ills
Heart attack rates increased by 17% the week clocks went forward
The change of clocks has also been linked to car crashes
Study said sleep disruption may alter hormone levels and raise blood pressure
London 30.03.2013 h Daily Mail
When the clocks go forward tonight, there is more than just an hour’s lost sleep at stake.

The change of the clocks in spring has been linked to a host of ills from heart attacks to car crashes.

Heart attack rates were 17 per cent higher in the week clocks went forward than two weeks earlier, according to researchers at William Beaumont Hospital in Michigan, US.


Nenadtv,hr
The heart attack rate was also 71 per cent higher on the day of the switch than on previous Sundays.

The study in the American Journal of Cardiology said sleep disruption may alter hormone levels and raise blood pressure, affecting the heart. But the change back in the autumn had little effect on heart attacks.

Other studies found teenagers’ test scores fell after the clocks went forward, while the use of search engines to find entertainment websites during work hours shot up on the Monday after the change.

Some British data suggests a rise in car crashes, although this could be due to motorists having to drive on darker mornings.


The research was compiled by sleep expert Yvonne Harrison of Liverpool John Moores University.
In the journal Sleep Medicine Reviews, she said that while the hour change was once seen as being ‘of little consequence’, ‘a growing body of evidence suggests otherwise’.

She said that it can take a week for the body to adjust to the change.




change.







Post je objavljen 30.03.2013. u 19:29 sati.