Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/b3

Marketing

Priopćenje udruge "Nastavnici organizirano": Da premijer ima časti i poštenja, odstupio bi s položaja


Original ovdje.

Nakon kritika i podsmjeha koje je svojim nastupom u Evropskom parlamentu izazvala gospođa Ingrid Antičević-Marinović, njezin stranački kolega i hrvatski premijer Zoran Milanović odlučio je svoju kolegicu obraniti potpuno nepotrebnim, ishitrenim i ničim izazvanim omalovažavanjem cijele jedne struke.

Svojim komentarom premijer Milanović poslao je poruku i šamar ne samo profesorima tog jezika, nego i svim učiteljima i nastavnicima u Republici Hrvatskoj. Očito nije dovoljno što su, kao visokoobrazovani kadar, potplaćeni, što rade u sve težim uvjetima – od materijalnih uvjeta u školama, do verbalnog (a ponekad, nažalost, i fizičkog) nasilja od strane učenika i roditelja. Sada premijer šalje poruku da su i nesposobni ili jedva sposobni (za dvojku) pa valjda bolje nisu ni zaslužili.

Također, jedna od značajnih teškoća radu u školi je nedostatak poštovanja nastavničkog autoriteta od strane učenika, ali i roditelja i javnosti. Ovakvom izjavom Milanović tome nepoštovanju daje dodatni poticaj čime otvoreno i direktno sabotira hrvatski obrazovni sustav u njegovom temelju – radu u razredu.

Iako ovo nije jedini primjer premijerova blaćenja i omalovažavanja nastavničke struke, smatramo da je ovaj put doista prešao granicu dobrog ukusa.

Udruga “Nastavnici organizirano” ima snažnu potrebu podržati svoje kolege učitelje i nastavnike ne samo engleskog, nego i drugih stranih jezika, ali također i sve ostale prosvjetne djelatnike koji su kompetencije stjecali studiranjem te dugogodišnjim radom i usavršavanjem.

Omalovažavanjem kompetencija učitelja i nastavnika, Milanović omalovažava i hrvatska sveučilišta i studijske programe te sveučilišne profesore koji su te učitelje i nastavnike poučavali tijekom studiranja.

Ako premijer doista ima pravo tvrdeći da gospođa Antičević-Marinović govori engleski jezik bolje od mnogih profesora tog istog jezika, smatramo da je dužan svoje tvrdnje potkrijepiti argumentima. Ako ima informacije o nekompetentnosti učitelja i nastavnika, morao bi upozoriti odgovarajuće službe koje bi takve ljude udaljile iz nastavnog procesa. U suprotnom, premijer je suodgovoran je za nefunkcioniranje sustava, a time i svjesno i namjerno onemogućavanje učenicima takvih nastavnika uspješno usvajanje jezičnih kompetencija čime ih značajno hendikepira za budući život.

Na kraju, i sama činjenica da premijer, kao najmoćnija osoba u zemlji, ima potrebu spustiti se na razinu rekla-kazala, da jednom usputnom primjedbom, opravdavajući sprdnju koju je od sebe napravila druga dužnosnica, ima potrebu omalovažiti cijelu jednu struku i to na način koji se ne može nazvati drugačije nego “uličarski”, nešto govori. Naime, uspostavljanje reda u državi je (i) njegov posao i ako je zaista istina to što je rekao, onda je to (i) njegova odgovornost. Dakle, premijer je tom izjavom omalovažio ne samo nastavnike, nego i sustav, državu pa i sebe. Ukoliko bismo ovo doveli do kraja, nakon ovakve izjave premijer bi, ukoliko je u njemu ostalo imalo časti i poštenja, sâm trebao odstupiti jer je upravo priznao da je nesposoban.

Zbog toga od premijera zahtijevamo javnu ispriku, ali ne samo to jer je najlakše reći “ispričavam se” i onda nastaviti po starom. (Druga najlakša stvar je, naravno, dati ostavku, raspisati izbore, izgubiti ih i pustiti druge da čiste za tobom; doduše, u ovom trenutku to i ne bi bilo najgore od svega.) Prije svega tražimo odgovornost. Tražimo da premijer prizna pogrešku i, više od godinu dana nakon što je došao na vlast, napokon obznani kakva je zapravo obrazovna politika ove vlasti. Jer ovo čemu smo do sada svjedočili – omalovažavanje, vrijeđanje, smanjivanje plaća učiteljima, već ionako s najnižim plaćama u javnim i državnim sužbama, više nego ostalima – govori o antiobrazovnoj, antiintelektualnoj i kratkovidnoj politici koja računa na to da Hrvati nisu previše zainteresirani za obrazovanje, pa je zato po tom obrazovanju najlakše mlatiti bez da se izazove masovni revolt.


Post je objavljen 14.03.2013. u 14:08 sati.