Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/b3

Marketing

Ja pa ja

Ako je netko od mojih dežurnih stalkera propustio, dah intervju portalu Danas.hr. Klik.

S obzirom da sam spor kao smrt (ali ne i toliko koristan), objava se dogodila u četvrtak, a Hrvatska Katolička Sekta je već požurila izmanipulirati stvar pa objaviše moje ime u sklopu nabrajanja tko se sve protivi uvođenju zdravstvenog odgoja.

Pa im poslah pismo, ali pošto ga vjerojatno neće objaviti, reko' da ga stavim ovamo.

U tekstu "Nametanja stava manjine" autorice Đurđice Ivanišević Lieb, objavljenom na portalu Glasa Koncila (link: http://www.glas-koncila.hr/index.php?option=com_php&Itemid=41&news_ID=21097), spominje se (i) moje ime, a u kontekstu rata protiv uvođenja zdravstvenog odgoja u hrvatskim školama. Autorica tako kaže:

'Počela je nova školska godina, a s njom i novi školski napori da se djeci ugodi. Najviše problema ima oko zdravstvenog odgoja koji je u raskoraku s pravim životom. Između ostalog u zdravstvenom se programu ističe da djecu u prvom razredu treba učiti da peru ruke i zube, što djeca nauče s tri, četiri godine. To je povratak djece u vrtiće gdje su to, kao i kod kuće, davno naučili. Srednjoškolski profesor Dalibor Perković, profesor fizike iz Zagreba, vrlo oštro prosvjeduje kada ja riječ o školstvu riječima da je to faraonski projekt beskorisnog ministra koji time pokazuje kako tobože nešto radi: »Sve to pokazuje kako političari žive u svom svijetu i nemaju dodira s realnošću. Pored toliko problema u školstvu oni farbaju dimnjake dok brod tone.« Perković smatra da će taj program većina nastavnika ignorirati.'

Ovakva iskrivljena interpretacija i stavljanje u kontekst općenarodnog otpora zdravstvenom odgoju potpuno je suprotna od onoga što sam ovime htio reći i onoga što mislim. Kao prvo, činjenično je netočno da je "zdravstveni odgoj u raskoraku s pravim životom". Upravo je nominalni sadržaj zdravstvenog odgoja vrlo blizak životu, dok je suprotstavljanje njegovom uvođenju autistično zabijanje glave u pijesak, nanošenje štete hrvatskoj mladeži i, između ostalog, potpomaganje širenja spolno prenosivih bolesti i povećanja neželjenih trudnoća. "Pravo na samostalan odgoj vlastite djece" staje kod ugrožavanja dobrobiti te djece i mislim da bi u svakoj obitelji u kojoj se djeca sprečavaju da nauče kako se zaštititi od nekih bolesti, u najmanju ruku, trebala djelovati socijalna služba.

Moja kritika ovakvog uvođenja zdravstvenog odgoja nije to što se on uopće pokušava uvesti, nego što se pokušava uvesti na neprofesionalan i nestručan način koji neće dati rezultate. Dakle, ne da ga se ne treba uvesti, nego da ga se treba uvesti efikasnije i bolje, upravo kako bi zaista i naučio djecu ono što ih se treba naučiti.


I tako. Šta ima kod vas?

Post je objavljen 12.01.2013. u 00:56 sati.