Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilenice

Marketing

Vegetarijanska hrana u održivom razvoju Slavonije i doprinos očuvanju okoliša vegetarijanstvom

Inspiracijom obilježavanja Dana hrane 16. listopada vrijedno je sjetiti se kako je jedan od doprinosa očuvanju prirode , okoliša, ali i vlastitog zdravlja i vegetarijanska prehrana:

1. Zbog proizvodnje mesa sjeku se ogromne količine drveća. Svake godine Amazonska prašuma se sve više i više krči, čak 79.000.000 jutara godišnje, da bi se osigurala zemlja za ispašu ili za uzgoj žitarica. Nastavi li se krčiti istim tempom, nestat će za 30 godina.

2. Prehrana bazirana na mesu kostantno sadrži velike količine zasićenih masti, životinjskih bjelančevina i kolesterola koji podižu razinu kolesterola u krvi - znak upozorenja za srčanu bolest i srčani udar.

3. Da bi se proizveo 1 kg mesa potrebno je oko 200.000 litara vode, dok za proizvodnju 1 kg pšenice treba samo 110 litara vode.

4. Da bi se nahranio prosječan Hrvat/Hrvatica, stanovnik/stanovnica Hrvatske koji/koja jede meso potrebno je 31 jutara zemlje dok je za osobu koja ne jede meso i mesne proizvode dovoljna 1/6 jutra. (1 jutro - 40,476 ara).

Ostatak liste razloga možete pronaći na stranici:
http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=256

Osim domaće kuhinje, održivi turizam podrazumijeva i ponudu vegetarijanske hrane.

Slavonija tradicionalno slovi kao regija u kojoj danas prevladava mesna kuhinja, te je ponekad bilo gastronomski uživati u vegetarijanskoj prehrani pri izlasku u restoran u ovoj regiji gotovo ne moguće. Ipak posljednjih godina pronalazimo restorane koji imaju odličnu ponudu vegetarijanske hrane.

Važno je također demistificirati ovu regiju kao tradicionalno mesnu, jer nekad, u slavonskoj regiji, ali i drugim regijama Hrvatske gdje su se životinje za prehranu samostalno uzgajale, meso jelo često tek dva puta tjedno, i u posebnim prigodama, dok je danas to svakodnevno, čime je i ekološki otisak drastično veći.

Uz posjet područjima zaštićene prirode poput "Kopačkog rita" , može se posjetiti restoran "Baranjska kuća" s integriranim zanimljivim kulturnim sadržajima - Ulicom tradicionalnih zanata s ponudom domaće vegetarijanske hrane u Etno - selu Karanac i i prolaskom kroz jedinstvene krajobraze obale Dunava restoran "Dunav Ilok".

U najvećem pak gradu Hrvatske Zagrebu, odnedavno zavidnu ponudu vegetarijanskih pizza ima pizzeria "Kum".

opis slike



Foto: Domaće sejtan-šnicle s prilogom
Izvor foto: M.B.




Marina







Post je objavljen 21.10.2012. u 22:11 sati.